آیا در زمان حاضر کسی از جایگاه دقیق امام عصر(ع) خبر دارد؟

هر ادعای دیداری باید تکذیب شود. منتها شارحان حدیث گفته اند: با توجه به قرائن دیگر، این حدیث به این معنا نیست که دیدارهایی که در آن ادعایی نباشد، باید تکذیب شود.

خبرگزاری شبستان: این مسأله که آیا بعد از رحلت امام زمان(ع) کسى حکومت خواهد کرد، یا خیر؟ و در صورت اول، چه کسانى حکومت خواهند کرد؟، محل بحث و اختلاف آراء است و این ناشى از اختلاف مضمون روایات است.
در این مجال حجت الاسلام جواد جعفری، پژوهشگر مهدوی به پرسش هایی در این خصوص پاسخ می دهد.
 

آیا در زمان حاضر کسی از جایگاه دقیق امام عصر(ع) خبر دارد؟ و با ایشان در ارتباط است؟
در دروان غیبت کبری طبق ادله متعدد ارتباط مستقیم شیعیان با حضرت که ارتباطی منظم با حضرت داشته باشد، قطع شده است. طبق روایاتی که وارد شده نایب چهارم گفتند که حضرت فرمودند که خداوند این امر را بعد از این خودش بر عهده گرفته و این امری است که خداوند به سرانجام خواهد رساند.
بنابراین بعد از فوت نایب چهارم کسی به صورت منظم اینکه با حضرت ارتباط تشکیلاتی داشته باشد و جای ایشان را بداند و حرف های شیعیان را به امام و برعکس از امام به شیعیان برساند وجود ندارد و اگر کسی چنینی ادعایی کند کذاب است و کسی جای امام را نمی داند، بر این اساس و اگر امام بخواهد سراغ کسی برود این ارتباط یک طرفه است.
ما روایات متعددی داریم مبنی بر اینکه در دوان غیبت کبری چنین ارتباطی وجود ندارد و کسانی که ادعا کنند دروغ می گویند؛ در توقیعی شیخ صدوق در کتاب کمال الدین آورده اند که نایت چهارم نامه ای را از سوی امام زمان(ع) آوردند که در آن آمده بود: "بسم الله الرحمن الرحیم شما تا 6 روز آینده از بین می روید به کسی وصیت نکن که بعد از رحلت شما جانشین شما شود." طبق این روایت ما می گوییم که کسی بعد از رحلت نایب چهارم با امام عصر(ع) ارتباط ندارد.
ولی در ادامه این توقیع امام می فرمایند: که سراغ شیعیان من می آیند، کسانی که ادعای مشاهده من را کرده اند، بدانید که هر کس ادعای مشاهده کند. قبل از خروج سفیانی و صیحه آسمانی او دروغ گو است و افترا بسته است.
بنابراین هر ادعای دیداری باید تکذیب شود. منتها شارحان حدیث گفته اند با توجه به قرائن دیگر این حدیث به این معنا نیست که دیدارهایی که در آن ادعایی نباشد، باید تکذیب شوند. بلکه ادعای دیدارهایی که مدعی دیدار می خواهد بگوید. من رابط بین امام و شیعیان هستم و می توانم پیامی از حضرت یا از شما برسانم، باید تکذیب شود.
مشاهده همراه به اشاره نیابت باید تکذیب شود و دیدارهایی که نقل می شود را نباید تکذیب کرد و بعضی گفتند که این توقیع ربطی به دیدار ندارد و کسی که ادعای ظهور و حضور حضرت را قبل از علائم حتمی کند، باید تکذیب شود.


آیا اهل سنت و فرقه های دیگر هم ظهور حضرت حجت را قبول دارند یا نه؟
بحث ظهور امام و قیام کسی که در آخرالزمان دنیا را پر از عدل و داد می کند از بشارت های پیامبر(ص) است و چون پیامبر این وعده را دادند، تمام فرق اسلامی چه شیعه و سنی و زیدیه و اسماعیلیه به این حقیقت معترف هستند و همه مسلمانان اصل قیام امام و از بین برنده ظلم را قبول دارند.
تمام فرقه های مسلمانان معتقدند که پیامبر(ص) وعده داده که در آخرالزمان امام عصر(ص) قیام می کنند ولی بیشتر حرف ها در مورد مصداق این پیام است. مبنی بر اینکه این مهدی(ع) چه کسی است؟ و چه ویژگی هایی دارد؟ شیعه معتقد است که این مهدی(ع) نهمین فرزند از فرزندان امام حسین(ع) است و فرزند امام حسن عسگری(ع) است، اما اهل سنت معتقدند که امام از فرزند امام حسن مجتبی(ع) است و معلوم هم نیست که چندمین نسل امام حسن(ع) است. برعکس شیعه که معتقد است امام مهدی(ع) از نسل نهم امام حسین(ع) است. آنها می گویند چون نمی دانیم چه زمانی به دنیا خواهد آمد، نمی دانیم که از چندمین نسل امام حسن(ع) است.


بعد از ظهور و شهادت امام زمان(ع) چه اتفاقی در اوضاع جهان می افتد؟
اصل اینکه بعد از حکومت امام چه اتفاقی می افتد در بعضی از رویات آمده که موکول شده به بیان خود حضرت که حقایق بعد از خودشان را روایت کنند.
در کتاب شیخ صدوق حدیثی از امام علی(ع) آمده که کسی از امام پرسید بعد از قائم شما چه اتفاقاتی خواهد افتاد؟ امام فرموده اند باید خودشان بگویند و پیامبر(ص) با من عهد بسته که من این را به کسی نگویم که شاید به خاطر کمی ظرفیت هاست یا شاید وقایعی است که باورش برای ما سخت است که به ما گفتن شما منتظر حکومت باشید نه اینکه چه خواهد شد.
در رابطه با اتفاقات بعد از حکومت در روایات سه نظر وجود دارد که شیخ مفید به دو نظر در ارشاد اشاره کردند در جلد دوم این کتاب گفتند بعد از امام زمان(ع) دیگر کسی خکومت نخواهد کرد. مگر اینکه در برخی از روایات آمده که از فرزندان امام کسانی حکومت می کنند. در نظر دوم در اکثر روایات آمده امام از دنیا نمی روند مگر اینکه قیامت به پا خواهد شد و اینکه امام 40 روز قبل از قیامت از دنیا می روند و قیامت برپا می شود.
اما بحث سوم راجع به رجعت است که بعد از امام عصر(ع)، امام حسین(ع) برای غسل و کفن حضرت به دنیا برمی گردند و بعد از رحلت مراسم کفن و دفن را انجام می دهند و بعد از امام حکومت را در دست می گیرند و بعد از ایشان هم ائمه دیگر حکومت می کنند و حکومت امام توسط امامان دیگر ادامه پیدا می کند.


پایان پیام/

کد خبر 328795

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha