عمران معنوی یا عمران ظاهری مسجد؟ اولویت با کدام است؟

خبرگزاری شبستان: عمران معنوی مسجد بیشتر از عمران ظاهری اهمیت دارد. عمران معنوی مسجد با برنامه‌های مسجد بر عهده امام جماعت و مؤمنانی است که در آنجا عبادت می‌کنند.

خبرگزاری شبستان:  مسجد اولین نهاد تاسیسی حکومت اسلامی است که کارکردهای چند ضلعی و منشوری اش آن را از عبادتگاهی صرف به ساختاری تکاپو و کانونی ارتقا داده که نه تنها سامانه عبادی و معنا گرایانه دین را تغذیه می کند بلکه صورت بندی نظم محور جدیدی را در پیکره حیات اجتماعی بر مبنای هنجار اندیشی دینی تعریف و تبیین می کند در سلسله گزارش هایی در مورد دیدگاه مراجع تقلید در مورد مسجد مطالبی را به حضورتان تقدیم می کنیم در گزارش زیر دیدگاههای رهبر فرزانه انقلاب  آیت الله خامنه ای بیان می شود.

 

مسجد یکی از امتیازات اسلام و متعلق به مردم است. جایگاه عبادت و ارتباط انسان با خدا به‌شمار می‌رود. مراسم مسجد منحصر در مراسمی خاص نیست یعنی مانند کلیسا نیست، درهای مسجد باز است. خانه خدا و ملجأ مردم است؛ مسجد جای توجه، جای ذکر، جای نماز و جای شناخت یکدیگر و محل تصمیم‌گیری‌های اجتماعی و سیاسی است. از صدر اسلام تا امروز این معنا مورد توجه بوده است که مسجد، همان‌گونه که در نظر فرد جای توجه به خداست در مسایل اجتماعی هم جایگاهی است که ممکن است محور اجتماع مردم قرار بگیرد، این مسئله نکته مهم در کارکرد مسجد است.

 

ایجاد عوامل ایجابی و سلبی جذب اجتماعی مساجد

پس از استفاده از مسجد برای دنیای اسلام فرصتی مغتنم محسوب می‌شود، منتهی چون اجباری در آمدن به مسجد نیست، باید دل‌ها به آمدن مسجد رغبت و شوق پیدا کنند و این ممکن نیست مگر اینکه کانون مسجد، شوق‌آور و شوق‌آفرین باشد.

اما چه باید کرد که دل‌ها به مسجد گرایش پیدا کنند یعنی به حضور در مسجد، ماندن در مسجد و عبادت در مسجد شوق پیدا کنند؟ مشکل اصحاب مسجد این است!

البته این فقط مشکل ما نیست؛ در دنیای غیر اسلام هم این مشکل مشاهده می‌شود اما آنها راه‌های غلطی انتخاب می‌کنند، برنامه‌هایی در مساجد می‌گذارند که با طبیعت مسجد و حقیقت آن در تضاد است، مثلا در کنار مساجد سالن‌هایی می‌گذارند که در آن سالن‌ها همان منکرانی انجام می‌گیرد که در کنار کلیسا صورت می‌گیرد، حال آنکه کلیسا موظف به نهی از آن است لیکن به وسیله خود کلیسا در آن سال‌ها منکرانی صورت می‌گیرد، این نقض غرض است، ما برای مساجد چنین چیزی را تحمل نمی‌کنیم.

اما فعالیت‌های گوناگون، از جمله استفاده از ابزارهای تبلیغی، کتابخانه‌های مطلوب، از روش‌های هنری برای تبلیغ مفاهیم دینی و تولید شوق به عبادت از جمله مواردی است که لازم است درباره آن مطالعه شود.

 

شبکه ارتباطی مساجد جهان اسلام

ارتباط بین مساجد در کشورهای اسلامی هم کاری بسیار پسندیده و نیکوست.

 

جهت‌گیری دنیای سلطه بر ضد مظاهر اسلامی

علاوه بر اینکه خود مسجدالاقصی نقطه‌ای متبرک و محترم در بین مسلمان‌هاست، حادثه مسجدالاقصی و اهانتی که آن زمان به مسجدالاقصی شد، نشان‌دهنده جهت‌گیری دنیای سلطه بر ضد مظاهر اسلامی و بر ضد هر چیزی است که مسلمان‌ها هویت خود را در آن متجلی می‌بینند.

 

عمران معنوی مساجد

بنابراین نفس مسئله مسجد و پرداختن به عمران و آبادی مسجد مهم است، البته عمران مسجد فقط عمران ظاهری و پرداختن به در و دیوار نیست.

عمران معنوی مسجد بیشتر از عمران ظاهری اهمیت دارد. عمران معنوی مسجد با برنامه‌های مسجد بر عهده امام جماعت و مؤمنانی است که در آنجا عبادت می‌کنند.

 

نفوذ اسلامی و عجز برنامه‌های نظام سلطه

همچنین مسئله مسجدالاقصی و توجه دنیای اسلام به خطر صهیونیست‌ها و خطر سیاست‌های آمریکایی و صهیونیستی در این منطقه مطرح است و قدرت اثرگذاری اسلام و از طرفی عجز برنامه‌های نظام سلطه برای خنثی‌کردن نفوذ اسلامی در این منطقه یعنی علی‌رغم این همه تلاش سیاسی که آمریکا و متحدانش در این منطقه انجام می‌دهند و اسراییل را تجهیز می‌کنند در عین حال و در مقابل روش‌های نو به نو که از ایمان اسلامی در این منطقه سرچشمه می‌گیرد آنان درمانده شده‌اند؛ چنانچه ما درست عمل می‌کنیم با امید و ایمان و ابتکار و خلاقیت عمل کنیم، یقینا همه برنامه‌های ایشان خنثی خواهد شد. وعده الهی درست است که فرمود: ولینصرن الله من ینصره، هر کس خدای متعال را نصرت کند، خدا هم به او نصرت خواهد کرد.

پایان پیام/
 

کد خبر 328155

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha