حوزه به نقش خود در سیاستگذاری فرهنگی عمل کند

آیت الله مصباح یزدی، گفت:حوزه علمیه مهمترین نقش را در سیاستگذاری فرهنگی دارد، اما در عمل نتوانسته است در طول 32 سال نقش خود را به طور کامل اجرا کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، علامه مصباح یزدی، در این همایش با اشاره به تعریف واژه های این عنوان گفت: رفتارهای اجتماعی که در جامعه شکل می گیرد، گاه اتفاقی است و گاهی بر اساس قاعده و ضوابط است که در چارچوب و خطوط کلی قرار دارد که بر اساس هدفی معین ترسیم شده اند که آن را سیاستگذاری گویند.

وی فرهنگ را باورها و اعتقادات مردم دانست و گفت: سیاستگذاری فرهنگی یعنی خطوط کلی ای که تعیین می کند رفتارهای فرهنگی چه سمت و سو و ویژگی هایی داشته باشد.

وی حوزه علمیه را مجموعه فعالیت های علمی و فرهنگی ذکر کرد که محور آن را دین تشکیل می دهد تعریف کرد و گفت: حال جای این سئوال وجود دارد که چه ربطی بین سیاستگذاری فرهنگی و حوزه علیمه وجود دارد؟ چرا که در هر سیاستگذاری افراد متخصص در آن رشته باید اظهار نظر کرده و سیاستگذاری می کنند ، اما چه رابطه ای بین فرهنگ و حوزه علمیه وجود دارد تا بتوان برای حوزه علمیه نقشی در سیاستگذاری فرهنگی در نظر گرفت.

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، با اشاره به وجود نهادهای مختلف در هر جامعه گفت: در اکثر جوامع مهمترین نهاد نهاد اقتصادی به شمار می رود و بقیه نهاد ها دارای اهمیت کمتر و یا در خدمت این نهاد هستند، اما در خصوص انقلاب اسلامی، وضع به گونه ای دیگر است ، یعنی مهمترین نهاد آن را نهاد فرهنگی و آن هم فرهنگ اسلامی تشکیل می دهد.

علامه مصباح یزدی، با بیان اینکه همه فعالیت های انسانی را فرهنگ تشکیل می دهد و انسانیت انسان به فرهنگ اوست، اظهار داشت: در این صورت باید توجه داشت که فرهنگ محدود به مرز جغرافیایی نمی شود و مرزها تنها امور اعتباری هستند.

وی ادامه داد: انقلاب اسلامی بر اساس اسلام به وجود آمد و همین امر وجه تمایز بین نظام اسلام و سایر کشور ها حتی کشورهای اسلامی به شمار می رود و نظام اسلامی را به عنوان نظام ولایی و نظامی که فرهنگ آن اسلام است، می شناسند.

علامه مصباح یزدی، با اشاره به بسط معنای فرهنگ از سوی برخی و شامل شدن آن بر مواردی چون هنر، موسیقی و حتی حرکات موزون، گفت: هرچند برخی از هنرها بسیار مفید و لازم هستند، اما آیا می توان از این افراد برای سیاستگذاری فرهنگی استفاده کرد؟

عضو خبرگان رهبری، با اشاره به فرهنگ به معنای اعتقادات و ارزش های اسلامی گفت: در این صورت ارتباط بین حوزه های علمیه و سیاستگذاری فرهنگی یک ارتباط معقولانه خواهد بود هر چند در مقام اجرا و عمل به اموری که جنبه ابزاری دارند مانند مدیریت، روانشانسی و ... نیاز است.

وی ادامه داد: هرچند با این توضیح مشخص شد که حوزه علمیه مهمترین نقش را در سیاستگذاری فرهنگی دارد، اما در عمل نتوانسته است در طول 32 سال نقش خود را به طور کامل اجرا کند.

این استاد اخلاق حوزه علمیه در ادامه با اشاره به دلایل عدم ایفای نقش حوزه در سیاستگذاری فرهنگی گفت: انصاف این است که از خودمان شروع کنیم و آن اینکه ما برای سیاستگذاری آمادگی کامل نداشته ایم و نتوانسته ایم در همه زمینه هاصلاحیت کسب کنیم و گاهی بدون اینکه شناخت کافی داشته باشیم قصد اظهار نظر داریم.

وی به دیگر دلیل عدم ایفای نقش حوزه در سیاستگذاری فرهنگی اشاره کرد و گفت: در جامعه همه اقشار رابطه متقابل و تأثیر و تأثر در یکدیگر دارند و اگر دارای نوعی هماهنگی و وحدت هدف نباشندکار به جایی نخواهد رسید.

علامه مصباح یزدی، ادامه داد: در دوران بعد از انقلاب گاهی این تعارض در برنامه ها و اهداف زیاد بود و حتی گاهی برخی از مسئولین تفکر سکولار داشته و حتی در خصوص نماد دین یعنی ولایت فقیه نیز قصد حذف آن را داشته اند.

وی با اشاره به برخی سیاست های مخالف دین اظهار داشت: دشمنان خارجی کسانی را پیدا کردند که اعتقادی به این باورها و به ویژه ولایت فقیه نداشته باشند و سپس به پرورش آنها پرداختند و در سال 88 گمان کردند دیگر موقع آن فرارسیده تا آن را حذف کنند.

علامه مصباح یزدی، ادامه داد: در مجموع عوامل خارجی و وابستگان داخلی از یک سو و عدم آمادگی حوزه های علمیه برای سیاستگذاری فرهنگی مانع ایفایی نقش حوزه علمیه در این زمینته شده است.

علامه مصباح یزدی، در پایان گفت: اولین وظیفه حوزه های علمیه به طور مستقیم کسب معلومات کافی، افزایش بینش اجتماعی و بصیرت و رشد اخلاقی است .

پایان پیام/

 

کد خبر 32774

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha