به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، قربان عباسی، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان، در این مراسم گفت: استان گلستان در مباحث میراث فرهنگی و ابنیه های تاریخی، صنایع دستی و گردشگری با توجه به وجود اقوام مختلف دراین استان از غنای خاصی برخوردار است که دراین راستا حفاظت و نگهداری و مرمت این ابنیه با مشارکت های مردمی ضروری است.
وی، با اشاره به برگزاری این همایش به عنوان چهارمین نشست از سری نشست های شورای پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان، افزود: با توجه به غنای خاص استان گلستان در مقوله میراث فرهنگی آب و وجود مواریثی چون سد گرکز که از قرون پیش از اسلام برجای مانده و یا پل تاریخی آق قلا که متعلق به دوره اسلامی است، این همایش با شعار میراث فرهنگی آب و با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی علی آباد کتول و شرکت آب منطقه ای استان برگزار شد.
عباسی، با بیان اینکه بشر از همان ابتدای خلقت و آغاز زندگی و حیات در روی زمین با آب به عنوان مایه حیات سروکار داشته است، تصریح کرد: بنابراین در اعصار و قرون متمادی با بهره گیری از ابزار، ابنیه و امکانات مختلف، از آب در شئون زندگی خود استفاده کرده است.
به گفته وی، آسیاب های آبی، کانال ها، سدها، آب انبارها، سرادبه ها و... همه این ها بخشی از امکانات و ابنیه ایی است که انسان ها در طول تاریخ برای استفاده از آب جهت مرتفع نمودن نیازهای مختلف خود، ایجاد کرده است.
عباسی خاطرنشان کرد: از سال 1982، سازمان جهانی یونسکو روز 18 آوریل را به نام روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی نامگذاری کرده است و هر سال موضوعی ویژه را در ارتباط با میراث فرهنگی مورد توجه قرار میدهد.
وی ادامه داد: امسال شورای جهانی بناها و محوطهها یا «ایکوموس جهانی»، موضوع میراث فرهنگی و آب را به عنوان موضوع برگزیده سال 2011 اعلام کرده و برنامههای متنوعی در سراسر جهان به منظور پاسداشت این بخش از میراث بشری برگزار می کند که در استان گلستان نیز نشست مذکور در همین زمینه است.
عباسی، همچنین از ثبت جهانی برج قابوس گنبد به عنوان یک افتخار ملی و شهرت جهانی یاد کرد و گفت: با ثبت این برج تاریخی، جشن ثبت این اثر ارزشمند برگزار خواهد شد.
حشمت الله حیدری، معاون پژوهشی دانشگاه آزاد علی آباد کتول و دبیر علمی این نشست نیز در این همایش از همکاری و تعامل بین این دانشگاه و میراث فرهنگی به عنوان نقطه قوت این دانشگاه ذکر کرد و گفت: فرهنگ سازی، اشاعه و ترویج مقوله های میراث فرهنگی از ضروریات بوده و پرداختن به فرصت ها وتهدید ها و حفاظت و مرمت بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی و توسعه آموزش این مقوله و علاقمندی درجوانان مهم است.
وی، از برگزاری جلسات همفکری و هماهنگی و تاسیس موسسات تخصصی به ویژه پژوهشکده ها به عنوان دانشکده های مرمت و باستان شناسی و معماری یاد کردو افزود: این امر باید تداوم داشته و تقویت شود.
حیدری، از ایجاد رشته مرمت و احیاء بناها درسال 89 در این دانشگاه خبر داد و اظهار امیدواری کرد: این اقدام، گام موثری درحفظ این آثار باشد.
معاون پژوهشی دانشگاه آزاد علی آباد کتول گفت: این دانشگاه از تحقیقات و پژوهش های مختلف استقبال می کند تا بتواند گامی جهت اشاعه وترویج امر پژوهش بردارد.
در این همایش هفت مقاله با موضوعات ایکوموس و شعار سال 2011، آب در اسطوره ها و میراث تاریخی ایران، بافت تاریخی –فرهنگی گرگان، تاسیسات آبی دیوار تاریخی گرگان، سازه های چوبی تاریخی درگمیشان، روستای تاریخی – فرهنگی فارسیان در شهرستان آزادشهر، فرهنگ مدیریت آب ارائه شد.
در حاشیه این نشست مدعوین ازنمایشگاه عکس بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی و گزارش پروژه های انجام شده دراداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان بازدید کردند.
پایان پیام/
نظر شما