به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی امروز سه شنبه 3 دی با طرح ساماندهی و انتقال پایتخت سیاسی و اداری موافقت کردند. جواد جهانگیرزاده نماینده ارومیه پیش از بررسی این طرح در اخطار قانون اساسی گفت: این طرح مغایر با اصل 75 قانون اساسی است و بار مالی برای دولت دارد.
وی تاکید کرد: اینکه کار را به گردن دولت بیاندازیم راحت ترین کار است ولی قطعاً شورای نگهبان به این طرح ایراد می گیرد.
علی لاریجانی رییس مجلس با وارد دانستن اخطار جهانگیرزاده گفت: انتقال پایتخت بار مالی دارد و حرف یک قران دو زار نیست اینکه می گویند شورایی باید برای این طرح تشکیل شود و محل اعتبار آن در بودجه سالانه پیش بینی شود دارای بار مالی است.
لاریجانی اخطار جهانگیرزاده را به رای مجلس گذاشت و نمایندگان با 101 رای موافق، 84 رای مخالف و 8 رای ممتنع با آن مخالفت کردند.
پس از وارد ندانستن این اخطار به این طرح کمال علیپور نماینده قائم شهر در مخالفت با این طرح گفت: اگر انتقال سیاسی به منظور مصون ماندن نهادهای سیاسی همانند دولت، مجلس و وزارتخانه های امنیتی از خطرات احتمالی است این طرح از این بابت قابل طرح نیست.
وی با بیان اینکه این موضوع یعنی انتقال پایتخت سیاسی برای مردم قابل پذیرش نیست اظهار کرد: مردم کجا نسبت به خطرات امنیتی تهران بحثی را با مسئولین در میان گذاشته اند که ما می خواهیم این همه هزینه را بر دوش دولت بگذاریم.
علیپور تصریح کرد: اگر این طرح در ادامه طرحهای قبلی است که باید بگوییم که طرحهای قبلی وجه مطرح کردنشان آلودگی هوای تهران بود.
وی گفت: در مورد آلودگی هوا نیز باید ما اعتبارات ویژه بگذاریم و قطعاً اینگونه ها رافع مشکل نیست.
علیپور با تاکید بر اینکه این طرح به دلیل بار مالی در بخش ساختاری نیاز به اعتبارات جاری دارد گفت: اگر منظور از انتقال پایتخت حل مشکلات فعلی تهران است که باید بگوییم مشکل ترافیکی شهر تهران با انتقال پایتخت سیاسی حل نمی شود، مگر مشکل ترکیه مشکل ترافیکی و آلودگی با انتقال پایتخت حل شد که مشکل تهران حل شود.
علیرضا خسروی نماینده سمنان در موافقت با این طرح گفت: اگر در بودجه 93 نگاه کنیم می بینیم که از ده مرکز آموزش عالی که درجه بندی شده اند 5 مرکز در تهران هستند و این قطعاً برای همه شهرستانها و استانها عادلانه نیست.
وی تاکید کرد: سرانه سکونت در تهران به ازای هر شهروند 55 مترمربع پیش بینی شده بود که طی سالهای گذشته به 36 متر و در حال حاضر به 26 مترمربع رسیده است که قطعاً اگر همین مسیر را پیش برویم حجم ساخت و ساز در تهران باعث افزایش جمعیت 16 میلیونی تهران می شود.
خسروی تاکید کرد: مرکز پژوهشهای مجلس اعتقاد بر این دارد که این طرح دارای بار مالی نیست و اشکال 75 به آن وارد نیست.
همچنین حجت الاسلام موسی غضنفرآبادی نماینده بم در مخالفت با این طرح گفت: مشکلات شهر تهران باید در خود تهران حل کنیم راه حلی که ما باید برای این موضوع چاره اندیشی کنیم این است که باید برای تراکم زدایی توزیع عادلانه امکانات صورت گیرد.
وی با بیان اینکه مشکلات موجود شهر تهران را حل کنیم و این طرح، طرح مناسبی برای حل این مشکلات نیست گفت: این طرح دو سال مطالعه و بررسی می خواهد و قطعاً آقایان را نسبت به حل مشکلات شهر تهران در طی دو سال بی تفاوت می کند و چه کسی می خواهد مشکلاتی را که طی این دو سال برای شهر تهران پیش می آید حل کند.
سیدحسین نقوی حسینی نماینده ورامین نیز به عنوان دیگر موافق این طرح گفت: تهران در سال 1310 با جمعیت 30 هزار نفری پایتخت کشور شد و امروز 13 میلیون جمعیت دارد و در آینده نیز این جمعیت به 15 الی 16 میلیون نفر می رسد و قطعاً این افزایش جمعیت ادامه خواهد داشت.
وی تصریح کرد: تهران به مراکز متراکمی از نهادها و سازمانها و ارگانها تبدیل شده است و در واقع سکونتگاهی برای کارگزاران نظام و مسئولان است و نمی شود امکانات را از این شهر به شهرهای دیگر منتقل کرد.
وی با بیان اینکه تمامی شبکه های بزرگ بانکی در حال حاضر در تهران هستند گفت: همه تمرکز در تهران است تمامی مراکز دولتی دانشگاهی، مراکز پژوهشی و نخبگان در تهران هستند چگونه می خواهیم انها در شهر دیگر سامان دهیم.
جواد جهانگیرزاده نماینده ارومیه به عنوان دیگر مخالف این طرح گفت: اگر فعالیتهای سیاسی از تهران خارج کنیم مطمئن باشیم شهر دیگری پر از ازدحام و مساله خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه مردم هرگز و خانه و زندگیشان را رها نمی کنند تا به شهر دیگر بروند گفت: زیرساخت هایی که در تهران آماده شده امکان ایجاد آنها در شهرهای دیگر نیست.
وی با بیان اینکه مشکل تهران را باید به صورت اساسی حل کرد و با انتقال پایتخت حل نمی شود گفت:این طرح دارای بار مالی است و هزینه جبران ان نیز مشخص نشده است و قطعاً شورای نگهبان به آن ایراد می گیرد.
حامد قادرمرزی نماینده قروه و دهلران نیز در موافقت با کلیات این طرح گفت: متاسفانه آثار سوء آلودگی بر سلامت شهروندان تهران غیرقابل انکار است و معضل ترافیک و حجم بالای مالکیت خودروهای خصوصی و عمومی باعث تشدید این آلودگی شده است.
وی تاکید کرد: این آلودگی و به ویژه آلودگی صوتی باعث اتلاف وقت شهروندان تهرانی و کاهش بهره وری کار آنان شده است.
قادر مرزی تاکید کرد:به تناسب جمعیت ساکن و شناور تهران سرانه اتلاف وقت شهروندان تهران را اگر 1 ساعت در روز تصور کنیم روزانه 12 میلیون ساعت وقت مردم تهران اتلاف می شود.
حجت الاسلام مجید انصاری معاون پارلمانی رییس جمهور با بیان اینکه دولت با این طرح مخالف است گفت: اولین مساله مخالفت دولت این است که چشم انداز انتقال پایتخت در نقطه دیگر باید به طور نسبی مشخص باشد.
وی بیان کرد: مسایلی که دوستان به عنوان زلزله مطرح می کنند مساله ای که فقط مربوط به تهران نیست زیرا کشور ما بر روی کمربند زلزله واقع شده است و اگر ما پایتخت سیاسی را منتقل کنیم حفظ جان بقیه مردم در تهران چه می شود.
انصاری تصریح کرد: به لحاظ جغرافیایی مناسبت ترین مکانی که برای تامین آب مردم وجود داشته است تهران بوده است گفت: این در حالی است که ما در حال حاضر شهرهای بزرگمان همانند مشهد، اصفهان، اراک از آب شرب مطلوب برخوردار نیستند.
معاون پارلمانی تصریح کرد: در گذشته بحث می شد که سمنان مرکز و ژایتخت شود اما در حال حاضر می بینیم که این استان برای تامین اب خود دچار مشکل شده است.
وی با طرح این سوال که آیا محاسبه هزینه های مالی انتقال پایتخت شده است گفت: غیرممکن است در افق 20 سال با منابعی که کشور دارد ما بتوانیم حداقلهای موردنیاز برای انتقال پایتخت تامین کنیم.
وی ادامه داد: وقتی ما لایحه 93 را می بستم اولویت را با طرح های نیمه تمام گذاشتیم و با توجه به زیرساخت هایی که در تهران ایجاد شده است و برای آنها بودجه در نظر گرفته شده است قطعاً نمی توانیم این زیرساخت ها در شهرهای دیگر داشته باشیم.
وی تصریح کرد: آیا می توانیم ستاد نیروهای مسلح و یا نهاد مقدس رهبری را به جای دیگر انتقال دهیم.
معاون پارلمانی رییس جمهوری گفت: امکان ساخت فرودگاه و بازار مراکز اقتصادی با توجه به زیرساختهای کلی آنها در شهرهای دیگر به سختی امکان دارد.
وی اضافه کرد: اگر صرفاً انتقال ستاد وزارتخانه ها به یک استان مدنظر است این مشکلی را حل نمی کند زیرا ارتباط شهرستانها و استانها با این مراکز دچار مشکل می شود.
وی با اشاره به ناموفق بودن طرح انتقال پایتخت در پاکستان و سایر کشورها گفت: تهران طی ده ها سال شکل گرفته است و هیچگونه مکانی در کشور ظرفیت استقرار جمعیت تهران را ندارد.
انصاری خاطرنشان کرد: هم سیاستهای کلی ابلاغیه رهبری در الزامات سند چشم انداز و هم سیاست های برنامه پنجم توسعه بر این نکته تاکید دارد که باید دولت به سمت توزیع عادلانه امکانات پیش برود و خود شخص رییس جمهور و دولت نیز با اجرای این احکام موافق است و بر آن تاکید دارد.
معاون پارلمانی رییس جمهور تاکید کرد: انتقال پایتخت موضوع تقنینی نیست این موضوع مهمی است و از سیاستهای کلی و بدون اذن رهبری نمی شود در مورد آن تصمیم گیری کرد.
پایان پیام/
نظر شما