یلدا شبی به بلندای تاریخ ایران

خبرگزاری شبستان:یلدا، طولانی ترین شب سال که قدمتی 7 هزار ساله دارد،آغاز سردترین فصل سال را به ارمغان می آورد با گرمای صمیمت خانواده ها که دور هم جمع شده اند تا این شب را جشن بگیرند سپری می شود.

خبرگزاری شبستان:یکی از سنت های زیبای ایرانیان برگزاری شب یلدا است، خانواده ها دورهم می نشینند و طولانی ترین شب را با گرمای وجود یکدیگر سپری می کنند.جشن شب یلدا از جشن هایی است که از 7 هزارسال پیش تاکنون در میان ایرانیان برپا می شود.


7 هزار سال پیش نیاکان ما به دانش گاه شماری دست پیدا کردند و دریافتند که نخستین شب زمستان بلندترین شب سال است بنابراین روز پس از شب یلدا (یکم دی ماه) را خور روز و دی گان؛ می خواندند و به استراحت می پرداختند و آنروز تعطیل عمومی بود. در این روز عمدتاً به این لحاظ از کار دست می کشیدند که نمی خواستند احیاناً مرتکب بدی کردن شوند.


ایرانیان باستان در شب یلدا با گرد هم آمدن که همان سنت دید و بازدید است، ضمن یاد کردن از مفاخر و اندیشمندان و سرایش ابیات و داستان های قهرمانی سعی در انتقال این آموزه ها و استفاده بهینه از این شب طولانی داشتند.


امروزه هم با گذشت سالیان سال این سنت کهن، همواره وجود دارد، حتی اگر تغییراتی کرده باشد، حتی اگر کرسی ها جای خود را به میز نهار خوری داده باشند اما آیین شب یلدا یا شب چله، با خوردن آجیل مخصوص، هندوانه، انار و شیرینی و میوه های گوناگون و گرفتن فال حافظ همواره وجود دارد و این را می توان از مغازه های پر از هندوانه و انار شهر هم در یافت.


برای خانواده ها هندوانه میوه ای است که هیچ گاه از قلم نمی افتد، هندوانه یادآور گرمای تابستان و حرارت است. باور بر این است، اگر مقداری هندوانه در شب یلدا بخورید در سراسر زمستان طولانی، سرما و بیماری بر شما غلبه نخواهد کرد و این باور، با خواص هندوانه که سرشار از ویتامین های A و B و C می باشد مطابقت دارد.

خیلی ها معتقدند خورندن انار و هندوانه و دیگر تنقلات جنبه نمادی دارند و نشانه برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی است بنابراین این تندرستی و نشاط و برکت را با گرد هم آمدن اعضای خانواده جشن می گیرند.


اما نکته قابل توجه این است که در 4 گوشه ایران طول شب یلدا متفاوت است. به گفته ی مسعود عتیقی مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران عتیقی چابهار که در جنوب شرقی کشور قرار دارد کوتاه ترین شب یلدا رادارد طول شب یلدا در این منطقه 13 ساعت و 27 دقیقه است. در مقابل شهر ماکو که در شمال غربی ایران قرار دارد با 14 ساعت و 37 دقیقه طولانی ترین شب یلدا رادارد. در تهران نیز طول شب یلدای امسال 14 ساعت و 16 دقیقه است.


پایان پیام/
 

کد خبر 325506

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha