به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، نزار فضلالله روانی یا نزار القطری 34 سال پیش در قطر به دنیا آمد. این مداح و ایرانی تبار اهل قطر است به زبانهای عربی، فارسی، انگلیسی و اردو تسلط دارد. او تحصیلاتش را در قطر به پایان رسانیده، مداحی و حفظ قرآن را از 8 سالگی شروع کرده و پس از پایان تحصیلات اولیه برای آموختن علوم دینی به نجف رفت و در درس آیتالله سیستانی نیز شرکت کرد. در ایران این گوینده و چهره محبوب بچه های عرب زبان به مداح و مرثیه" انا مظلوم حسین" شناخته میشود.
نزار القطری، مداح برجسته اهل بیت(ع) در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان در پاسخ به این سوال که مرثیه معروف انا مظلوم حسین از کیست، اظهار کرد: مرثیه "انا مظلوم " متشکل از شعرهای مختلفی است که از منابع مختلف جمع آوری کردهام.
وی خاطرنشان کرد: بعضی از مقاطع و در واقع اساس و بنیان این مرثیه رجز و از زبان امام حسین(ع) است.
این مداح با بیان اینکه در زمانهای قدیم و در هنگام جنگ مرسوم بوده قبل از ورود به جنگ خود را با رجز معرفی میکردند، اظهار کرد: این مرثیه در بخشهای عربیاش معرفی امام حسین از لسان مبارک ایشان است، فاطم الزهرا امی، و ابی/ قاصم الکفر ببدر و حنین( فاطمه زهرا مادرم هست و پدرم کسی است که.. کمر کفر را در بدر و حنین شکست).
وی اضافه کرد: به تعبیری میتوان گفت بخشهایی از این مرثیه که به عربی و رجزگونه از امام حسین(ع) و به قصد معرفی ایشان است، زبان حال و بخشهایی که شعر فارسی و هماهنگ با شعر عربی است، زبان قال و از زبان مرثیه سرا برای کمک به افزایش حس معنوی مرثیه برای عزادار فارسی زبان است.
نزار القطری، مرثیه معروف "انا مظلوم حسین" را طولانی تر از آنچه در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شده دانست و گفت: این شعر دو مقطع دیگر دارد که آن را در ماه رمضان امسال در جمع مردم اصفهان خواندهام.
وی اظهار کرد: مرثیه "انا مظلوم حسین" با عبارت "ای ز صولت لا فتی الا علی در شان تو" که از زبان امام حسین(ع) خطاب به حضرت زینب(س) ایراد میشود، آغاز شده و با معرفی امام حسین(ع) در قالب لطیف ترین معانی که بعضاً از زبان مبارک خودشان است، ادامه پیدا میکند.
این مداح اهل بیت(ع) یادآور شد: به طور مثال در این مرثیه امام حسین(ع) با عبارت " فابی شمس، امی قمر/ فانا الکوکب و ابن القمرین (پس پدر من خورشید است و مادرم ماه و من ستاره و فرزند دو ماه و خورشیدم) ضمن معرفی پدر و مادر خود و شان و جایگاه آنان با توسل به تشبیه آنان به نقش ماه و خورشید در جهان هستی، خود را نیز معرفی میکند.
وی ادامه داد: مرثیه انا مظلوم حسین تا آنجا که در صدا و سیمای ایران اسلامی پخش شده با عبارت "منم کرسی و لوح و قلم و باعث ایجاد دو عالم" به اتمام میرسد که دو بند دیگر که بند اول با عبارت "که خداوند تبارک و تعالی به آن آیات منزه و مبرا/ به تورات و انجیل و زبور و صحف و جمله قرآن" و از زبان امام حسین(ع) آغاز شده و در مورد بی مهری کوفیان و سنگدلی لشکر یزید در شکست حرمت اهل بیت(س) و امام حسین(ع) روشنگری میکند.
نزار القطری با بیان اینکه بند دوم اضافه شده به مرثیه انا مظلوم حسین درباره حضرت علی اکبر(ع) است اظهار کرد: این بند نیز با عبارت "بدر آمد پسر سعد لعین، فریاد به لشکر زد و گفتا / کاین زاده جوان کیست و اگر احمد ثانی است/ کفن پوش چنین چیست و... آغاز شده و به توصیف مقام و منزلت حضرت علی اکبر(ع) میپردازد.
مداحان بزرگ باید جلوی انحراف در عزاداریها را بگیرند
وی در خصوص آسیبها و انحرافات موجود در مراسم عزاداریها هشدار داد و گفت: مرثیه خوانیها و مراسم عزاداری در ایران، عراق، لبنان و دیگر کشورهای اسلامی را رصد میکنم و متاسفانه مشاهده میشود که سبک سینه زنی دارد شکل منحنی (منظور نزار القطری انحراف است) زشت و بدی پیدا میکند و این انحراف تنها مختص ایران و یا جای دیگر نیست.
این مداح اعلام کرد: دلیل و سبب این منحنی(انحراف) و کسانی که تشویق میکنند تا این انحراف زیاد شود برخی از مداحان و مرثیه خوانها هستند.
مداحی نباید از حالت حزن و مقتل خوانی خارج شود
وی تاکید کرد: مداحی نباید از حالت حزن و مقتل خوانی خارج شود.
وی همچنین گفت: مراسم سینه زنی در برخی کشورهای مجاور ایران به گونه ای انجام میشود که حرکاتش مرتبط با حزن نیست.
نزار القطری با بیان اینکه مداحان بزرگ باید جلوی این انحراف را بگیرند، اظهار کرد: خدا کند روز قیامت جلوی ما مداحان را نگیرند و نگویند شما کمک کردید تا فرهنگ عزاداری امام حسین(ع) از مسیر اصلی خود خارج شود.
وی تصرح کرد: مرثیه خوانی و مداحی باید به شکل صحیح انجام شود تا وقتی مردم بشنوند روحشان به طرف کربلا پرواز کند. هر چقدر میگوئیم یا لیتنا کنا معک یا حسین(ع)، این مفهوم باید در عمل هم نشان داده شود.
یک نوحه را به چهار زبان هم خوانده ام
این مداح با اشاره به مرثیه خوانی خود در شهرهای مختلف ایران از جمله تهران، گیلان، ارومیه، سمنان اظهار کرد: نوحه خوانی به زبان آذری هم داشتهام که مربوط به عزاداری حضرت زهرا(س) در ارومیه بوده و حتی یک نوحه را به چهار زبان عربی، فراسی، انگلیسی و اردو خوانده ام.
وی با بیان اینکه امام حسین(ع) مال عرب زبانها و یا فارسی زبانها نیست، گفت: امام حسین(ع) متعلق به کل جهان خلقت است.
نزار القطری افزود: اگر در سایر کواکب هم موجودی وجود داشته باشد و واقعه عاشورا را که بسیار اثرگذار است؛ بشوند، متاثر می شود و گریه میکند.
وی اذعان کرد: حتی ملائکه که اختیار گریه کردن، خوشحال بودن، حزین شدن در ذات خلقتشان نیست با دیدن واقعه کربلا گریه کردند، امام حسین (ع) مال همه است.
باید به کودکان خود حب حسین(ع) را یاد بدهیم
این مداح اهل بیت(ع) با اشاره به انتشار متن مرثیههایش در سایتی منسوب به رژیم اشغالگر قدس، گفت: در سایتی متعلق به رژیم اشغالگر قدس - که حتی نمیخواهم اسمش را هم ببرم - شعرهایی را که من در مفاهیم اخلاقی مانند احترام به پدر و مادر برای کودکان اجرا کرده ام منتشر کرده اند که مثلاً کودکان عرب و فلسطینی به این شعرها گوش میدهند.
وی افزود: میخواهم بگویم امام حسین(ع) حتی مخصوص آدم بزرگها هم نیست و باید به کودکان خود حب حسین(ع) را یاد بدهیم.
تا مداح افتادگی نداشته باشد، کلامش تاثیر ندارد
نزار القطری در پاسخ به این سوال که مداح اهل بیت(ع) باید چقدر خدایی باشد تا کلامش نفوذ پیدا کند، اظهار کرد: تا مداح خود را بر زمین نزند و افتادگی نداشته باشد، کلامش تاثیر و نفوذ ندارد.
وی تاکید کرد: مداح و مرثیه خوان باید متواضع و خاکی باشد و به فرموده پیامبر اکرم(ص) که میفرمایند: ما کان لله ینموا (هرچه برای خدا باشد نمو می کند و اوج می گیرد) کلام مداح و مرثیه خوان هم اگر برای خدا باشد اوج میگیرد و نفوذ و تاثیر پیدا میکند.
این مداح خاطرنشان کرد: ما چیزی نداریم و هر چه داریم از اهل بیت(ع) است، مداح باید خاکی باشد و به اخلاق اهل بیت(ع) نزدیک شود.
هدف مداح از مداحی گرفتن پول و کسب مال نباشد
وی با اشاره به جایگاه کسب درآمد از مداحی در روح و ماهیت مداحی برای اهل بیت(ع) گفت: باید هدف مداح از مداحی گرفتن پول و کسب مال نباشد.
نزار القطری اضافه کرد: من وقتی به مهمانی میروم هدف خوردن آب، چای و یا غذا نیست اما اگر به من اینها را هم بدهند خوب است، در مداحی باید هدف گم نشود.
وی با بیان اینکه مداح باید طمعکار سفره امام حسین(ع) باشد، گفت: اگر به مداح پول هم ندادند مهم نیست، شده جاهایی برای مداحی رفتهام و پول نگرفتهام.
این مداح اظهار کرد: من از پول مجلس امام حسین(ع) برای تهیه غذا استفاده میکنم تا درآمد حاصل از مداحی به صورت غذا در خون و پوست و گوشت فرزندانم وارد شود و از پول شغل کارمندی هم که الحمدالله زیاد است برای تعمیرات، خریدابزار و وسایل منزل، کرایه خانه و شهریه مدرسه فرزندانم استفاده میکنم.
نزار القطری تاکید کرد: طمعکار هستم که از سفره امام حسین(ع) برداشت معنوی داشته باشم و هرگز برای رفتن به مجلس مداحی و مرثیه خوانی سر قیمت شرط نمیکنم.
گفتنی است، نزار القطری، ساعت 21 امشب، در مهدیه رشت به قرائت دعای کمیل خواهد پرداخت.
پایان پیام/
نظر شما