به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر راهفر، استاد دانشگاه الزهرا و فعال سیاست اجتماعی امروز در همایش کودکان بیسرپرست جامعه، حمایت و توانمندسازی با اشاره به آمار فقر جامعه گفت: آمارها حاکی از آن است که 12 درصد جمعیت کشور که شامل 17 درصد جمعیت روستایی و 8 درصد شهری میباشد با تغذیه ناکافی و گرسنگی روبرو هستند که این امر یک ضعف بزرگ برای کشور ما میباشد.
وی اظهار کرد: این گروه شامل کسانی میشوند که ما میگوییم دچار فقر شدید هستند. با توجه به اینکه ما میتوانیم درد مشترکی را با موجودات دیگر احساس کنیم میتوانیم بگوییم مشکل اساسی همه جامعه و در میان آنها فقرا و ایتام از چه اهمیتی برخوردار هستند.
راهور در ادامه اظهار کرد: آنچه که ما را آزار میدهد این است که کشور ما ظرفیتهای لازم را برای محو فقر مطلق دارد اما متأسفانه از این ظرفیتها به درستی استفاده نمیکند.
این استاد دانشگاه الزهرا افزود: فقر در حقوق جهانی مطرح است و قانون اساسی ما نیز دسترسی به حداقلهای زندگی از قبیل مسکن، پوشاک و تغذیه را مورد تأکید قرار داده است، از این رو دولت مکلف است برای همه آحاد جامعه زمینه اشتغال را فراهم کند که اینها از حقوق مؤکد قانون اساسی است.
وی با بیان اینکه قانون اساسی یک قرارداد دوجانبه است، تصریح کرد: اینطور نیست که دولتها به راحتی آن را نقض کنند و سپس از مردم کمک بخواهند، بنابراین اگر دولت وظایف خود را نقض کرد نباید انتظار داشته باشد مردم قانون را رعایت کنند.
وی با بیان اینکه ما شاهد نقض حقوق جامعه توسط دولت هستیم، افزود: دولت از طریق کاهش ارزش پولی ملی یا افزایش نرخ ارز سعی میکند کسری کمبود بودجه خود را که به ائتلاف منابع ملی هم میانجامد، جبران کند. هزینه این، تورم بسیار بزرگی است و در تورم اصلیترین گروه بازنده طبقات متوسط و فقیر هستند، بنابراین این امر یک نقض صریح آشکار توسط سیاستهای بخش عمومی است و محصول آن گسترش فقر و نابرابری در جامعه میباشد.
وی تصریح کرد: متأسفانه ما شاهد بیشترین درآمدهای ارزی کشور هستیم و همچنین بیشترین رشد فساد را نیز در جامعه میبینیم و مادامی که سیاستهای اقتصادی و اجتماعی بخش عمومی در این جهت سامان داده نشود یعنی فساد زدایی از این مناسبات صورت نگیرد منجر به رشد فقر و خانوادههای بدسرپرست شده که محصول سیاستهای غلط جامعه میباشد.
راهور با بیان اینکه بخش عمومی عامل مؤثر برای رفع یا شکلگیری آسیبهای اجتماعی هستند، تصریح کرد: نقش اعتیاد خانوادهها در بدسرپرستی و مسایل ناشی از آن که فرزندان بیسرپرست میباشد بسیار تعیینکننده است.
این فعال سیاست اجتماعی اظهار کرد: رشد اعتیاد خود یکی از مسایل اصلی است که ما در جامعه با آن روبرو هستیم و این مسئله ارتباط تنگاتنگی با سیاستهای بخش عمومی و اقتصادی دارد.
وی اظهار کرد: قانون اساسی یک میثاق و قرارداد دوجانبه بین حکومت و مردم است، این عوامل از نکات موکد قانون اساسی میباشد که در آن وعده شکوفایی استعدادهای آحاد جامعه را با فراهمآوردن زمینههای بروز عبارت قانون اساسی که تجلی ابعاد خداگونگی انسان از طریق مشارکت فعال تمامی عناصر اجتماع به آنها دارد.
راهفر خاطرنشان کرد: قانون اساسی در بحثهای ویژه دولت را مکلف کرده است زمینههای تحقق این امر را فراهم کند.
وی در ادامه تصریح کرد: متأسفانه ما شاهد هستیم بسیاری از هموطنان ما وقتی چشم به جهان میگشایند همه اطرافشان پر از محرومیت است و آنچه که میبینند نکبت، فقر، سختکوشی و تقلای والدینشان است و در این صورت معیشت بهترین چیزی است که میتواند آنها را از فقر و گرسنگی مفرط حفظ کند.
وی ادامه داد: بسیاری از اینها دوران طفولیت و کودکی خود را با سرما، گرسنگی و مشکلات ناشی از آن تجربه کرده است بدون اینکه نگاه محبتآمیزی از سوی جامعه به آنها بشود که اینجا نقش و مسئولیت اصلی فقرزدایی متوجه دولتها میشود.
وی ادامه داد: امروزه این کودک بدون اینکه تربیت شده باشد و یا حمایتهای لازم را از سوی جامعه گرفته باشد به دلیل اینکه مثل همه فرزندان ما دارای آرزوهایی در زندگی خود هستند برای بدستآوردن آن تصمیم به نقض قانون و هنجارشکنی میکند که فرد توسط مسئولان انتظامی دستگیر و به قوه قضاییه تحویل داده میشود، در صورتی که به دلیل اینکه چون درهای فرصت و رشد به سوی این کودک بسته شده است دست به بزهکاری زده است.
استاد دانشگاه الزهرا در ادامه با اشاره به اختلاس 25 هزار میلیارد تومانی راننده مسئول نظام بانکی افزود: متأسفانه در همین دو دهه گذشته شاهد هستیم که راننده یکی از مسئولان نظام بانکی کشور 25 هزار میلیارد تومان ثروت برای خود اندوخته است که این اصل خلاف نص صریح قانون اساسی است که اجازه ندهد تراکم ثروت در جامعه به وجود آید.
وی ادامه داد: فردی که صاحب ثروت است صاحب قدرت هم هست. همین آقا فقط 13 میلیارد تومان به وزارت نفت بدهکار است.
وی ادامه داد: وقتی ما این نابرابریهای عظیم را در جامعه تولید کنیم بایستی انتظار داشته باشیم که سرریزهای اجتماعی فقر و مشکلات ناشی از فقر در جامعه به وجود آید که در نهایت منجر به طلاق، اعتیاد و سرخوردگیهای اجتماعی میشوند.
شایان ذکر است، همایش کودکان بیسرپرست، جامعه حمایت و توانمندسازی امروز 26 آذر در سالن همایش ابن خلدون در دانشکده علوم اجتماعی برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما