مدح سعدی با مدح شاعران دیگر تفاوت های اساسی دارد

علی اصغر محمدخانی با اشاره به تأثیر سعدی بر زبان فارسی گفت: قصیده از قالب های رایج در سبک خراسانی بود و اکثر شاعران برای دریافت صله و پاداش از آن بهره می جستند اما سعدی در قصیده نیز تحولی اساسی پدید آورد.

به گزارش خبرنگار شبستان، علی اصغر محمدخانی معاون فرهنگی شهر کتاب در نخستین روز همایش روز بزرگداشت سعدی که در سالن همایش شهر کتاب برگزار شد با بیان این مطلب گفت: امسال طبق برنامه ریزی ده ساله مرکز سعدی شناسی که از سال 85 تا سال 95 به عنوان دهه سعدی ادامه دارد سال "سعدی در قصیده" نامگذاری شده است.
 
محمدخانی افزود: اگر بخواهیم کلیات سعدی را بررسی کنیم خواهیم دید که غیر از غزلیات، گلستان و بوستان تقریباً درباره بخش ها دیگر یعنی مجالس – هزلیات، قطعات، قصاید فارسی و عربی و ... کار و پرداختی صورت نگرفته است.
 
وی تصریح کرد: در سال گذشته براساس برنامه ریزی صورت گرفته سال "سعدی در غزل" نامگذاری شد و به همین مناسبت به طور تخصصی غزلیات سعدی مورد توجه و کارشناسی قرار گرفت اما امسال سال قصیده نامگذاری شد و بر همین اساس در بزرگداشت سال 90 سعدی موضوع مقالات و سخنرانی های قصیده خواهد بود.
 
وی در ادامه اظهار داشت: قصیده از قالب های رایج در سبک خراسانی بود و اکثر شاعران برای دریافت صله و پاداش از آن بهره می جستند اما سعدی در قصیده نیز تحولی اساسی پدید آورد و اگر بخواهیم قصاید او را مورد بررسی قرار دهیم به راحتی این نقطه تحول را پیدا کنیم.
 
معاون فرهنگی شهر کتاب گفت: کمتر شاعری توانسته است در گفتار و نوشتار به اندازه سعدی تحول به وجود آورد و به اندازه او بر فارسی نویسان و فارسی گویان تاثیر بگذارد زیرا هم مضامین شعری و هم شیوایی و رسایی کلام او بیانگر یک نبوغ بالا است.
 
محمدخانی در ادامه خاطرنشان کرد: سعدی 34 قصیده به زبان فارسی دارد و بسیاری درباره آنها لفظ تحول و انقلاب در شیوه سرایش را به کار برده اند زیرا این مجموعه از نکات بدیع و تازه ای برخوردار است که در دیگر آثار گذشتگان نمی توان سراغ گرفت.
 
وی تاکید کرد: مدح سعدی با دیگر مدح ها فرق می کند. او به جای غلو و اغراق ممدوحین، گاه با ملامت، نصیحت و وعظ مخاطب را مورد خطاب قرار می دهد و درباره رستگاری، گذرا بودن دنیا و عاقبت اندیشی سخن به میان می آورد و یا حاکمان را مورد نقد و وعظ و اندرز قرار می دهد.
 
وی در پایان گفت: بسیاری از ابیات قصاید سعدی به صورت ضرب المثل و اصطلاحات روزمره مورد استفاده روزانه قرار می گیرد و این در حالیست که کمتر این اشعار موردتوجه شعر خوانان و شعردوستان سعدی قرار می گیرد.
 
پایان پیام/
کد خبر 32380

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha