محمد پرحلم، معاون فرهنگی هنری حوزه هنری گیلان با بیان اینکه "چهل مجلس" کتاب دیوار نگارههای زیارتگاههای گیلان از سوی حوزه هنری گیلان منتشر شده است به خبرنگار خبرگزاری شبستان، گفت: تلاش حوزه هنری گیلان برای حفظ اندک نقشهای برجای مانده از هنرمندان نقاش این دیار که ریشه در فرهنگ و تاریخ این سرزمین دارد، با همت پیمان عیسی زاده، و مقدمهای از آیدین آغداشلو، در کتابی با عنوان "چهل مجلس" منتشر شده است.
وی با اشاره به اینکه استان گیلان دارای بقاع متبرکه فراوانی است، افزود: متاسفانه به دلیل شرایط اقلیمی خاص، در طول سدههای گذشته هر یک از این بقاع، بارها تجدید بنا یا نوسازی شدهاند.
پرحلم اظهار کرد: به همین خاطر چگونگی معماری گذشته این بقاع چندان بر ما روشن نیست ولی، از مطالعات پژوهشگران پیداست که این بقعهها از لحاظ معماری چندان برجستگی خاصی ندارند و بیشتر ملهم از معماری مسکونی منطقه خود هستند.
وی با اشاره به اینکه تفاوت این بقاع فقط در چگونگی آراستن آنهاست، ادامه داد: در گیلان بسیاری از اماکن مذهبی با نقاشیهای دیواری تزیین شدهاند.
پرحلم اضافه کرد: این نقاشیها که اغلب از واقعه عاشورا حکایت دارد، متاسفانه در چند دهه اخیر بر اثر شرایط اقلیمی و عدم مرمت و نگهداری و یا حتی گاه به دلیل تخریبهای ناآگاهانه، دیوارهای منقش آنها فرو ریخته و جدارهای بینقش به جا مانده است و یا به بهانه نوسازی و بازسازی، رنگی بر روی دیوارهای پرنقش و نگار کشیده و نقاشیها را مدفون کردهاند.
وی افزود: هنرمندان نقاش بقعههای گیلان با کشیدن تصویرهایی خیالی از رجال دینی، صحنههای کربلا و عاشورا، دلاوریهای حضرت ابوالفضل(ع) و ایجاد فضایی حماسی، میکوشیدند مردم را بیش از پیش با رویدادهای مذهبی همراه کنند.
پایان پیام/
نظر شما