اعلام مواضع رسمی در گفت و گو با رسانه های برجسته جهان

خبرگزاری شبستان: دیپلماسی عمومی اهرمی است که دولت یازدهم در اعلان سیاست های کلان خارجی خود از آن بهره خوبی می برد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، از آغاز دولت یازدهم تا کنون اعضای این دولت، 11 مصاحبه و گفتگو با رسانه های خارجی داشته اند. که سهم رئیس جمهور گفتگو با رسانه های ان بی سی، سی ان ان، فایننشال تایمز، روزنامه واشنگتن پست و شبکه PBS و سهم محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه گفتگو با رسانه های تایم، ای بی سی، بی بی سی، الجزیره، رای نیوز ایتالیا، سی ان ان است.
بنابراین گزارش، دیپلماسی عمومی به کار گرفته شده توسط دولت یازدهم بخشی را به مصاحبه با رسانه های پرنفوذ جهانی اختصاص داده است.

مصاحبه هایی که در آن ها سیاست های کلان و تغییر ناپذیر خارجی جمهوری اسلامی ایران و راهبردهای دولت یازدهم بارها مورد تاکید قرار گرفته اند و حتی در بخش هایی از این مصاحبه ها رئیس جمهور یا ظریف به بیان پاسخ مقامات کشورهای دیگر پرداخته اند.

مثلا در اولین گفتگوی خارجی محمد جواد ظریف در مصاحبه با شبکه پرطرفدار ای بی سی آمریکا وی اظهاراتی در خصوص روش جدید دیپلماسی در دولت یازدهم داشت. وی با حضور در برنامه زنده "بااستفانوپولوس" پربیننده ترین برنامه خبری صبح یکشنبه آمریکا، گفت: یکی از تشابهات ایران و آمریکا اینست که هر دو جوامع و نظام هایی چند صدایی و تکثر گرا هستند و این بسیار خوب و نکته قوت است. با این حال اگر ایران مطمئن شود که آمریکا آماده است حقوق هسته ای ایران را به رسمیت بشناسد و به آن احترام بگذارد، فرصتی واقعی برای رسیدن به توافق وجود دارد و ما پشتیبانی و تایید کامل مقام معظم رهبری را برای این کار داریم. نقاط مشترک زیادی برای حصول به توافق وجود دارد. ما می دانیم که ایران برای حصول به توافق با حفظ حق غنی سازی که قابل مذاکره نیست مصمم است. ما می دانیم که ایران به دنبال ساخت بمب نیست و این زمینه ای مناسب برای توافق بین طرفین است.
محمد جواد ظریف همچنین در آخرین گفتگوی خود تا کنون، مصاحبه ای با مجله تایم آمریکا داشته و در آن پاسخ تهدیدات مقامات آمریکایی مبنی بر تصویب دور جدید تحریم ها و این سوال که اگر کنگره تحریمهای جدید اعمال نماید حتی اگر هم برای شش ماه قابل اجرا نباشد چه اتفاقی خواهد افتاد؟، تاکید کرد: کل معامله خواهد مرد.ما دوست نداریم مذاکرات با اکراه دنبال شود . اگر کنگره تحریمهای جدیدی تصویب کند , عدم جدیت خود و عدم تمایل امریکا را برای دست یابی به یک راه حل ثابت کرده است. من از دشواریهای کار و موضوعات مختلف داخل آمریکا آگاهم اما از نظر من این نمی تواند توجیه کار کنگره باشد. ما هم مجلس داریم و مجلس ما هم می تواند قانونگذاری هایی داشته باشد.اگر مذاکرات به شکست بیانجامد مجلس ما هم می تواند دست به تصویب مصوباتی بزند.اما اگر ما با این روحیه و طرز فکر وارد کار شویم فکر نمی کنم از این طریق به جایی برسیم. ما تلاش کردیم مانع از تصویب این مصوبات در مجلس خود شویم .اما متوجه باشیم اگر ما در راه حل این مشکل تلاش های لازم را به عمل نیاوریم , چگونه خواهیم توانست طرف مقابل را متقاعد سازیم قبول کند که ما در مذاکره جدی هستیم . امکان ندارد ما موفق شویم و دولت امریکا هم امکان ندارد موفق شود.
این اظهارات ظریف تا جایی رسمی شناخته شد که از سوی وزارت خارجه آمریکا نیز واکنشی نسبت به آن نشان داده شد. جن ساکی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به مصاحبه «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با مجله «تایم» گفته است کاخ سفید نیز با تصویب تحریم‌های تازه علیه ایران مخالف است و آن را اقدامی غیرسازنده می‌داند.

از سویی دیگر، حسن روحانی نیز در مصاحبه های خود تاکیداتی بر آینده سیاست خارجی داشته که توانسته به نوعی مواضع رسمی خود را اعلام کند. مثلا روحانی در مصاحبه با شبکه سی ان ان آمریکا در خصوص احتمال دیدار خود با اوباما گفته که برنامه‌ای برای دیدار با «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا ندارم.

وی همچنین در این مصاحبه به زبان انگلیسی پیامی را به مردم آمریکا ابلاغ کرد و گفت: تمایل دارم به مردم آمریکا بگویم: من صلح و دوستی را از ایرانیان برای آمریکایی‌ها آورده‌ام.

گفتنی است پیش از دولت روحانی ، در دولت محمود احمدی نژاد نیز رویکرد گفتگو با رسانه های برجسته جهانی به کار گرفته می شد و احمدی نژاد بارها در این مصاحبه ها توانسته بود به نوعی مواضع ایران را به خوبی تشریح کند اما به نظر می رسد این اهرم در دولت یازدهم اهمیت بیشتری دارد و سخنان مقامات این دولت با رسانه های خارجی رسمی تر از اظهارات مقامات دولت های قبلی است.

پایان پیام/

کد خبر 322283

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha