به گزارش خبرگزاری شبستان، مجموعۀ مباحث «سیر و سلوک» معظّم له، مشتمل بر یک مقدّمه و چند دفتر است. پیش از این، مقدّمۀ مباحث سیر و سلوک با عنوان «سلوک معنوی در پرتو نور قرآن و عترت» و نیز دفتر اوّل با عنوان «یقظه» منتشر شد.
کتاب حاضر، دفتر دوّم از دفاترِ این مجموعه است و به شرح و تبیین منزل دوّم از منازل سیر و سلوک یعنی «منزل توبه» اختصاص دارد. این مباحث در طول سالهای مختلف، توسّط حضرت آیت الله مظاهری در درسگفتارهایی اخلاقی بیان گردیده و پس از تنظیم، تحقیق و ویرایش و سپس بازبینی نهائی معظّم له، در ده فصل ارائه می شود.
فصل اوّل کتاب، پس از مروری بر مباحث گذشته، به بیان تعاریف و کلیّات منزل توبه میپردازد.
در فصل دوّم، ارکان توبه که عبارتند از: احساس ندامت، اظهار ندامت، عزم اصلاح و اصلاح عملی، تشریح شده است.
در فصل سوّم، اثبات میگردد که پذیرش توبه از سوی پروردگار متعال، هیچ شرطی ندارد و شرایط ظاهری که در قرآن و روایات، برای توبه بیان گردیده، برّرسی میشود. بر اساس دیدگاه آیت الله العظمی مظاهری، توبۀ هنگام مرگ و حتّی توبۀ پس از مرگ و در جهنّم نیز، اگر حقیقی و خالصانه باشد، مورد پذیرش خدای تعالی واقع میشود.
فصل چهارم کتاب، ضرورت امیدواری به رحمت خداوند را یادآوری میکند و به تشریح دو فضیلت خوف و رجاء، میپردازد.
در فصول پنجم و ششم راهکارهای رسیدن و بقای حالت توبه و نیز ثمرات دستیابی به حالت توبه، بیان شده است.
فصل هفتم، ضمن تقسیم توبه به دو قسم کلّیِ توبه از حقّ الله و توبه از حقّ النّاس و تشریح حقالنّاس مالی و آبرویی، نحوۀ توبه از حقالله و حقالنّاس را بیان میدارد.
در فصل هشتم، مراتب توبه که عبارتند از توبۀ عوام، توبۀ خواص و توبۀ اخصّالخواص، تشریح می شود.
فصل نهم، تأثیر توسّل و شفاعت در پذیرش توبه را بازگو میکند.
در فصل دهم، به سایر اسباب آمرزش، نظیر اجتناب از گناه، انجام اعمال نیک و عقوبت دنیوی، اشاره می شود.
آیت الله مظاهری، علاوه بر برخورداری از مقام بلند فقهی و سابقۀ تدریس بیش از پنجاه سال دروس فقه و اصول در عالیترین سطوح، سالیان متمادی به عنوان استاد اخلاق به تزکیۀ نفوس و تطهیر قلوب مشتاقان وادی سیر و سلوک پرداختهاند و با تربیت طالبان معرفت و تعلیم اخلاقی آنان، شاگردانی مهذّب که از صفای دل و روح برخوردارند و خود از معلّمان اخلاق به شمار میآیند، به جامعۀ اسلامی تقدیم نمودهاند. از اینرو میتوان گفت: مجموعۀ عرفانیِ سیر و سلوک، حاصل یک عمر دانشاندوزی از محضر اساتید مبرّز، شاگرد پروری و کسب تجربه، در دو عرصۀ فقاهت و عرفان اسلامی میباشد و این پیوند خجسته، مهمترین وجه تمایز آثار عرفانی معظّمله با آثار عرفانی نوظهور و کاذبی است که با اصول شریعت بیگانهاند. در واقع، حضرت آیت الله العظمی مظاهری، به عنوان یک فقیه و مرجع تقلید، به بیان و تدریس عرفانی میپردازند که برگرفته از تعالیم قرآن و عترت است و اساس آن، تقیّد به ظواهر شرع مقدّس و عمل به آداب و احکام دین مبین اسلام میباشد.
ارائۀ نظریّات خاص و ابتکارات منحصر بفرد اخلاقی، عرفانیِ آیت الله مظاهری و نیز برخورداری از نثری روان و قابل فهم و عاری بودن از اصطلاحات غامض عرفانی، از ویژگیهای بارز این کتاب نفیس است.
این اثر ارزشمند، در 304 صفحه و در قطع رقعی به همّت مؤسّسۀ فرهنگی مطالعاتی الزهرا«سلاماللهعلیها»، تنظیم و منتشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما