بناهای مذهبی هویت دینی و ملی/امامزاده محمد نهاوند بنای دوره قاجاریه

خبرگزاری شبستان:معاون فرهنگی اوقاف و امور خیریه استان همدان گفت: گنبد قبلی بنای امامزاده محمد و علی (ع) مربوط به دوران قاجاریه و به فرمان محمود قاجار ساخته یا تعمیر شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان؛ امامزاده محمد و علی(ع) در ضلع غربی میدان قیصریه شهر نهاوند واقع شده و به شاهزاده محمد معروف و در نزد اهالی به "شازده محمد"خوانده می شود و مورد احترام قرار می گیرد.
 

هر چند در این مکان امامزاده محمد و برادرش امامزاده علی هر دو مدفون اند، اما «بقعه مبارکه» بیشتر به نام برادر بزرگتر، امام زاده محمد معروف است.
 

در این منابع عربی، نسب شاهزاده محمد به تبع وی، برادرش امامزاده علی، با پنج واسطه به امام موسی کاظم به این شرح می رسد" ابوطالب محمد بن عبداله بن احمد الشعرانی بن ابراهیم اکبر بن محمد الیمانی بن عبیداله بن موسی الکاظم".
 

بقعه از خارج به صورت مربع مستطیل و از داخل به صورت پنج ضلعی غیرمنتظم است، در وسط بنا هشت ستون آهنی به ارتفاع تقریبی هفت متر به فاصله سه متر از همدیگر قرار دارد که در میان آن ضریح مطهر امامزاده واقع شده است.
 

بر بالای ستون های بقعه، گنبد باشکوه امامزاده تعبیه شده که قطر آن هفت و ارتفاع آن بیش از ده می باشد، این گنبد دو پوشه و از نوع شلمجی است که تزئینات خارجی آن استیل و داخل آن سراسر با مقرنس سازی و آینه کاری تزئین شده است.
 

در داخل ضریح سنگ قبر امامزاده قرار دارد که با شیشه از آن محافظت می شود، در غرب ضریح، مسجد بزرگی قرار دارد که به حرم ملحق شده است.
 

در جنوب و شرق بقعه، تعداد هشت پنجره جهت نورگیری تعبیه شده است درب اصلی بقعه در جنوب غربی واقع شده که شامل ایوان و دو کفش کن می باشد که دارای دو درب خواهران و براداران است که این درب ها چوبی و توسط حاج علیرضا حمزه وقف امامزاده شده است.
 

صحن اصلی امامزاده شامل سه درب بزرگ، دو مناره به ارتفاع تقریبی 20 متر و دو درب در طرفین صحن و دفتر آستانه و مهد، قرآن و کتابخانه و رواق شهدا است.
 

زن ها برای برآورده شدن نیاز خود تعدادی قفل و پارچه های رنگی که به آن دخیل می گویند به زنجیرهای درب می بستند. وقتی نیاز آنها برآورده می شد در بالای بام شادیانه می زدند، شادیانه طبل کوچکی بود که به وسیله دو چوب با نوای خاصی نواخته می شد.
 

امامزادگان پناهگاه و ملجا دوست داران اهل بیت (ع) هستند
حجت الاسلام مرتضی عزیزی، رئیس اوقاف و امور خیریه شهرستان نهاوند به خبرنگار شبستان گفت: امامزادگان همواره نزد شیعیان از قدامت و احترام خاصی برخوردارند، پناهگاه و ملجا دوست داران اهل بیت عصمت و طهارت هستند.
 

وی افزود: محل بقعه مبارکه با مختصات عرض جغرافیایی 11 دقیقه و 34 درجه ، طول جغرافیایی 22 دقیقه و 48 درجه و 1690 متر از سطح دریا در ضلع خاوری میدان قیصریه قرار دارد و یکی از مکان های تاریخی نهاوند محسوب می شود.
 

وی تصریح کرد: ارتباط و انتساب این دو برادر به امام هفتم شیعیان، در منابع زبان و انساب معتبر عربی و فارسی که مورد مراجعه و استفاده ما قرار دارد مورد اشاره و تأکید قرار داده می شود.
 

رئیس اوقاف و امور خیریه شهرستان نهاوند اظهار داشت: با عنایت به این شجره نامه، کنیه امامزاده محمد «ابوطالب» نام پدرش «امامزاده عبداله» و جّد وی «احمد الشعرانی» است.

 

حجت الاسلام عزیزی خاطرنشان کرد: مدفن پدر شاهزاده محمد، معروف به «امامزاده عبدالله» در همدان قرار دارد و یکی از زیارتگاه های عمده این شهر است.
 

وی گفت: بقعه اولیه امامزاده، قبل از بنای جدید، به صورت چهارضلعی با گنبد موسوم به «عرق چینی» در عصر قاجار ساخته شده و جنس بقعه از خشت و دیوارهایش نیز با ترکیبی از خشت و آجر بوده است.
 

وی افزود: بنای جدید و فعلی امامزاده با 72 ستون اسکلت بندی شده و سقف آن با تیرچه و بلوک است این دارای گنبد مدور و بزرگ خارجی با پوشش استیل است و ساخت و ساز آن را استاد کاران آملی به نامهای علی و رضا عرب انجام داده اند .
 

حجت الاسلام عزیزی اظهار کرد: هم چنین هفت گنبد کاذب از داخل ، به نیابت جد امامزاده محمد و علی ، یعنی امام هفتم حضرت موسی بن جعفر در سقف بقعه طراحی گردیده است.
 

وی گفت: بنابراین حفظ آثار تاریخی ، در واقع حفظ هویت ملی و دینی ماست و تخریب این آثار تخریب اسناد ملی و مخدوش کردن سیمای هویت ماست.
 

تقویت باورهای اعتقادی در جامعه نشأت گرفته از زیارت امامزادگان است
حجت الاسلام حسین قبادی، معاون فرهنگی اوقاف و امور خیریه استان همدان به خبرنگار شبستان گفت: تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی، استفاده از فضای معنوی و تقویت باورهای اعتقادی در جامعه نشأت گرفته اززیارت امامزادگان است.
 

وی افزود: برپایی خیمه های معرفت ، برپایی نماز جماعت، آموزش قرآن کریم، محافل انس با قرآن کریم با حضور قاریان را از اهم برنامه های اوقاف و امور خیریه در سطح امامزادگان است.
 

وی تصریح کرد: در راستای طرح"ضیافت الهی" مراسم مناجات، احیا و دعای کمیل سحرهای جمعه در آستان مقدس شاهزاده محمد(ع) شهرستان نهاوند برگزار می شود.
 

معاون فرهنگی اوقاف و امور خیریه استان همدان اظهار داشت: در سنگ قبر و ضریح مطهّر نوشته شده، امامزادگان مدفون در این بقعه، محمّد و علی از فرزندان امام هفتم (ع) می باشند که خوشبختانه این ادّعا با مشجّرات موجود در منابع معتبر انساب همخوانی دارد و نخستین بار نسب شریف وی را عبیدلی نسّابه و ابن طباطبا ذکر شده است.
 

حجت الاسلام قبادی خاطرنشان کرد: در عرف و فرهنگ تشیع مراد از «امامزاده» فرزند یا فرزند زاده ائمه اطهار (ع) است و اصطلاحاً به مدفن و مزارمتبرک هر یک ازاین شخصیت ها و بزرگان سادات که در جای جای شهرها و روستاهای کشورمان در شعاب خاک کشیده اند.
 

وی افزود: در ضلع باختری امامزاده ، جای که به صورت مسجد درآمده سابقاً اطاقکی قرار داشت که محل به امانت گذاشتنی امواتی بود که می خواستند به کربلا و نجف حمل نمایند این اطاقک تا پنجاه شصت سال قبل وجود داشت.
 

وی گفت: ساختمان آرامگاه به طور کلی چیز جالبی نداشت و یک بنای معمولی به نظر می رسید و در سال های اخیر نمای ساختمان قدیمی را که کاه گلی بود به صورت آجری درآورده و کف حیاط را موزائیک کرده اند.
 

پایان پیام/
 

کد خبر 321298

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha