به گزارش خبرنگار شبستان، آیت الله مجتبی تهرانی، مدرس اخلاق و فقیه عالیقدر جهان تشیع دوشنبه 29 فروردین در جلسه درس اخلاق خود گفت: تابه حال رابطه میان حیا با عقل عملی و حیا با احکام شرع مطرح شد در این جلسه رابطه میان حیا و ایمان مطرح می شود که بنا به روایت امام صادق (ع) کسی که حیا ندارد ایمان ندارد.
ایمان و عمل برادر و شریک هستند
وی با اشاره به روایات مربوط به رابطه میان ایمان و حیا گفت: روایات در این زمینه متعدد است به عنوان مثال از پیامبر اکرم (ص) روایت شده است که ایمان و عمل برادر و شریک هستند در رشته ای واحد. همچنین از امام باقر (ع) روایت شده است که ایمان و عمل با یکدیگر همنشین هستند و اگر یکی از آن دو برود دیگری هم می رود.
آیت الله تهرانی با اشاره به نقش حیا در حفاظت از ایمان گفت: از رسول خدا (ص) روایت شده است که ایمان عریان است و لباس آن حیا است و در روایت دیگری فرموده اند: اسلام عریان است و لباس آن حیاست نقش لباس برای بدن حفاظت از آفات است پس نقش حیا برای ایمان هم حفاظت از آفات و خطرات است.
حیا موجب می شود از انسان اعمال خیر صادر شود
این مدرس اخلاق ادامه داد: در جلسه گذشته رابطه میان حیا و تقوا مطرح شد که اصلاً زیربنای تمام اعمال نیک انسان و همچنین ترک اعمال شرع حیاست باید رابطه میان عمل و ایمان مطرح شود. ایمان هم به معنای اعتقاد به مبداء و معاد مطرح شده و هم به معنای دلبستگی خدا که در اینجا هر دو معنا مدنظر ماست.
وی افزود: در روایات آمده است ایمان همان عمل است و اگر ایمان نباشد عمل نیست به بیان دیگر میان عمل و ایمان رابطه تنگاتنگی وجود دارد عمل انسان باعث می شود که ایمان وی حفظ شود پس مساله به این صورت مطرح می شود که حیا موجب می شود از انسان اعمال خیر صادر شود و این اعمال خیر باعث می شود ایمان حفظ شود.
آیت الله تهرانی با اشاره به نقش تداوم گناه در بی حیایی انسان گفت: یک وقت انسان غفلتاً عمل زشتی را انجام می دهد مثلاً یک وقت عمل زشتی از انسان سر می زند اما بعد از آن عمل نفس لوامه، انسان را سرزنش می کند معلوم می شود که گرچه پوشش حیا ضربه خورده اما به طور کلی از بین نرفته است.
نفس اماره فرمانده کل قوای درونی انسان بی حیا می شود
فقیه عالیقدر جهان تشیع خاطرنشان کرد: هنگامی که عمل زشت تکرار شد و به صورت مداوم تکرار شد کم کم پرده حیا به طور کلی از بین می رود و نفس اماره فرمانده کل قوای درونی انسان می شود. چنین فردی دیگر از وادی انسانیت خارج می شود زیرا عقل عملی وی که به صورت غریزی به او اعطا شده بود از بین رفته است.
این مدرس اخلاق با اشاره به روایاتی در زمینه از بین رفتن حیا گفت: روایتی است از رسول خدا (ص) که از شیعه و اهل تسنن با اندک تفاوتی مطرح شده است که رسول خدا (ص) از مثال هایی که انبیاء می زدند این بود که وقتی حیایت از بین رفت هر کاری می خواهی بکن.
وی با اشاره به نظر صدرالمتالهین در مورد از بین رفتن حیا گفت: مرحوم ملاصدرا ذیل حدیث جنود عقل و جهد می فرماید: آنچه در این روایت آمده است که وقتی حیایت از بین رفت هر کاری خواستی بکن امر به اینکه هر چه می خواهی انجام بده به معنای توبیخ و تهدید است نه اینکه انسان آزاد شده باشد دلیل این امر آن است که وقتی حیا از بین رفت انسان دیگر از خدا و جهنم و ... هراسی ندارد پس هر چه بخواهد انجام می دهد. تعبیر ملاصدرا این است که حیا نقش افسار را دارد و جلوگیری می کند از بی حیایی اگر این افسار گسیخته شود انسان تبدیل به حیوان شده و شیطان درونش آزاد می شود.
بی حیا بویی از ایمان نبرده است
آیت الله تهرانی تاکید کرد: نباید به ظاهر افراد نگاه کرد اگر دیدید کسی بی حیایی می کند بدانید که بویی از ایمان نبرده است بلکه می خواهم عرض کنم که در نتیجه بی حیایی مکرر نه تنها ایمان از بین می رود بلکه انسان به وادی کفر کشیده می شود که خطرناکترین چیز است.
این مدرس اخلاق با اشاره به معنای کفر جهود گفت: کفر جهود یعنی انسان واقعیت ها را می بیند و حتی شر واقعیت ها دامن خود او را هم می گیرد اما باز بر معصیت خود پافشاری می کند. قرآن کریم در مورد فرعونیان می فرماید: هنگامی که آیات به صورت واضح به آنها می رسید می گفتند این سحری است آشکار و این آیات را انکار کردند در حالیکه کاملاً به آن یقین داشتند و این انکار آنها از سر ظلم و برتری طلبی بود. در این آیه می بینیم که یقین هم نمی تواند جلوی انکار این افراد را بگیرد.
فقیه عالیقدر جهان تشیع با بیان اینکه بی حیایی یکی از بزرگترین مشکلات جامعه ماست گفت: مشکل اینجاست کسانی که وظیفه دارند جلوی بی حیایی را بگیرند حتی با اینکه مفاسد دامنگیر خودشان هم شده اما حب دنیا نمی گذارد که به این امر دست بزنند و نتیجه این می شود که دروغ و فریبکاری، تملق و دیگر گناهان به شدت رواج پیدا می کند که منشاء تمام آنها بی حیایی است.
وی تصریح کرد: بنابراین از خطرات بسیار مهم که جامعه ما را تهدید می کند همین مساله بی حیایی است و نباید آن را ساده گرفت اگر جامعه ای بی حیا شد به این راحتی ها اصلاح نمی شود باید مسئولان درصدد باشند که حتی تحکیم کنند حیا را و آن وقت می بینیم که هم انسان ساخته می شود و هم مومن.
پایان پیام/
نظر شما