به گزارش سرویس دیگر رسانه های خبرگزاری شبستان و به نقل از فارس، آیتالله محمدعلی جاودان در تازهترین درس اخلاق خود با اشاره به آیه 19 سوره مبارکه «یونس» مبنی بر «وَمَا کَانَ النَّاسُ إِلاَّ أُمَّةً وَاحِدَةً فَاخْتَلَفُواْ وَلَوْلاَ کَلِمَةٌ سَبَقَتْ مِن رَّبِّکَ لَقُضِیَ بَیْنَهُمْ فِیمَا فِیهِ یَخْتَلِفُونَ» گفت: مردم، همگی یک امت بودند و اختلاف نظری در میان آنها وجود نداشت اما از زمانی که مردم در امور گوناگون دچار اختلاف نظر شدند خداوند متعال پیامبران اولوالعزم را فرستاد.
وی با بیان اینکه انسان آزاد خلق شده است و ما نباید این اصل را فراموش کنیم، اظهار داشت: پروردگار عالمیان انبیا را با بشارت و انذار فرستاد و کتاب را به حق نازل کرد؛ منظور از کتاب یعنی آیین نامه و قانون، تا با آن اختلاف میان مردم حل شود.
این استاد اخلاق تصریح کرد: قوانین ارث و میراث برای اولین بار در زمان حضرت نوح به وجود آمد و قبل از آن از این قوانین خبری نبود. همچنین از زمان حضرت نوح (ع) شهرنشینی و مالکیت به وجود آمد از این رو قوانین ارث هم به تناسب آن مطرح شد.
وی ادامه داد: از زمانی که مالکیت قوت یافت، میان انسانها اختلاف به وجود آمد؛ پیچیدگیهای شهری امروز نتیجه کثرت، وسعت و مالکیت است.
آیتالله جاودان با بیان اینکه پیرامون اینکه «انسان آزاد است» دو نظریه وجود دارد، تصریح کرد: یکی اینکه «آیا انسان، گرگ انسان است» نظریه فیلسوفان سیاست است و نظریه دیگر میگوید: انسانها خوشذات هستند و فطرت آنها پاک است و بر اساس این نظریه انسان دیگر نیازی به فرد دیگری ندارد که بخواهد بر امور آنها نظارت کند.
وی خاطرنشان کرد: وقتی که در میان انسانها اختلاف به وجود آمد یک رافع اختلاف و یک مفسّر قانون لازم است. بنابراین خداوند متعال پیامبران و کتاب آسمانی را برای رفع اختلاف فرو فرستاد تا آنها میان انسانها برای موارد اختلافی حکم کنند چراکه این اختلاف برپایه جهل بود.
این استاد اخلاق یادآور شد: البته در طول تاریخ، کسانی بودند که بعد از آمدن پیامبران و نزول کتاب آسمانی باز هم دست به اختلاف زدند، این دسته از انسانها بعد از رحلت حضرت رسول(ص) با وجود اینکه بینات متعدد برای آنها آمده بود و متوجه مسائل گوناگون بودند، دچار اختلاف شدند.
وی با طرح این سؤال که مگر میشود انسان بداند و اختلاف کند، به واقعه غدیر و جمعیتی که در آن صحنه حضور داشتند اشاره کرد و گفت: فاصله زمانی 18 ذیالحجه و 28 ماه صفر؛ «غدیر» تا «رحلت پیامبر اکرم(ص)» یعنی واقعاً آنها سخنان حضرت رسول(ص) را فراموش کردند.
آیتالله جاودان عنوان کرد: عمدهترین دلیل اختلاف نظرها پیروی از هوی و هوسهاست اما کسانی که به خداوند ایمان داشته باشند و مؤمن به آیات الهی باشند خداوند آنها را در این اختلافها هدایت خواهد کرد و این هدایت، یک هدایت اختصاصی است.
وی افزود: رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی خود در سازمان ملل به فتوای مقام معظم رهبری درباره اینکه «ما به دنبال بمب اتم نیستیم» تصریح کرد، پس چرا با این وجود باز هم بهانه تراشی میکنند؟!
پایان پیام/
نظر شما