«نگارینه خط» اصالت خوشنویسی را حفظ می کند

خبرگزاری شبستان: خالق تابلوی عاشورا درباره سبک ابداعی «نگارینه خط» گفت: این سبک اصالت خط را حفظ می کند و تحت تاثیر شکل یا عوامل دیگر دفورمه نمی شود و به همین خاطر اساتید انجمن خوشنویسان آن را تایید کرده اند.

عباس رحیمی، گرافیست و ناظر چاپ و فارغ التحصیل انجمن خوشنویسان درباره شیوه کاری خود در تابلوی عاشورا به خبرنگار خبرگزاری شبستان، گفت: این شیوه یک شیوه خاص است که اسم آن را نگارینه خط گذاشته ام.نگارینه برگرفته از نگارگری ایرانی است که در آن بحث نقش و جاذبه های رنگ  و در بخش خط، خط ایرانی نستعلیق و شکسته نستعلیق مطرح است.من با مخلوط کردن این دو عنصر نامش را نگارینه خط گذاشته ام.از جمله شاخصه هایش از نظر من این بوده که اصالت خط را حفظ کرده ام و تحت تاثیر شکل یا عامل دیگری دفورمه نمی شود و به همین خاطر اساتید انجمن خوشنویسان این شیوه خط را تایید کرده اند.
نکته دیگر آن است که به جای مرکب از مواد دیگری استفاده کرده ام مثلا اکریلیک و گواش و در بعضی از کارها ورق طلا .


ایده کار از کجا آمد؟
در بحث خط بیشتر به این فکر می کردم که چگونه می توان قالبهای موجود را تغییر داد.چون سالهای سال است از آنها استفاده می شود و با اینکه بسیار زیباست، تکراری شده است. خواستم قالبها را بشکنم ولی این کار نیاز به رعایت اصول دارد.

من دنبال مخاطب خاص نبودم در اینجا از رنگ استفاده کردم که هر مخاطبی با دیدن رنگ تاثیر بگیرد و جذب کار شود.ابتدا از رنگ استفاده کردم و کم کم مخاطب را به سوی معنا پیش بردم، وقتی کار را میبینید در ظاهر به شکل نقاشی است اما وقتی به کار نزدیک می شوید می بینید که با شعر یا حدیث یا آیه ای از قرآن این نقاشی درست شدهاست یعنی از رنگ شروع کردیم و به حدیث یا آیه یا شعر رسیده ایم.
من فکر کردم در این قالب جدید تعداد و تنوع مخاطب افزایش پیدا می کند و مخاطب کار جهانی می شود.خواستم با شکستن قالبها به مخاطب عام برسم

 

چقدر موفق شده اید در جذب مخاطب؟


سال قبل در نمایشگاهی در موزه رضا عباسی بازدید کنندگان زیاد بودند،هم مخاطبان خاص بودند هم مخاطبان عام که هر دو از کار خوششان می آمد،مخاطب با دیدن کارها همان مسیری که می خواستم طی می کردند،از رنگ تا شعر و تا معنای شعر.

تشابهات فرهنگی هم در این میان جالب بود که همین مسیر را طی می کرد.اتفاقی که بارها افتاد این بود که شعر و خط ایرانی به وسیله رنگ مخاطبی را جذب کرد که از فرهنگ ایرانی دور بود،بعضی از خارجی ها با دیدن آثار پس از فهمیدن معنی آن گریه می کردند و این نشان می دهد با شکل و قالب جدید توانستیم مخاطبان وسیعی را جذب کنیم.

 

یکی از اهداف هنر جذب مخاطب است و اینکه در اثر پیامی به مخاطب بدهد.شاید پیام زیبایی صرف باشد یا پیام عمیقی با مفهوم بزرگی باشد.


خط ایرانی در هر قالبی زیبا است.یکی از بهترین خطهای دنیا است چون منحصر به فرد است.من خطهای دیگر مثل خط کانجی ژاپن را هم می پسندم ولی به نظرم نستعلیق و شکسته نستعلیق از بهترین خطهای دنیا است.


تاثیر گذاری روی مخاطب برای شما مهم است.آیا از ابتدا نگاهتان فراملی بود؟
بله همین بوده.به این خاطر که پتانسیل در خط ایرانی بالا است.در این سالها اساتید بزرگ انجمن خوشنویسان سعی کردند خط را به بهترین شکل در ایران نمایش دهند و بعد به خارج ببرند.این نمایشها همیشه با موفقیت بوده اما من می خواستم مخاطب ابتدا جذب رنگ شود چون زبان رنگ جهانی است و پس از آن خط مطرح می شود.البته باید رنگها در کنار هم هارمونی هم داشته باشد.

 

 پیام شما در تابلوی عاشورا چیست ؟


تابلو حاوی سه بخش است، درسمت چپ تابلو که سر مبارک امام حسین برسرنیزه است و دستهای خون آلوده دشمن واز اولین قطره های خون، عبارت یاحسین سبز میشود . درمیانه تابلو دستی با ورق طلا کار شده که نماد نهضت امام حسین است، درسمت راست سبزه زاری است که به مرور زمان تا به امروز سرسبزتر شده واین سرسبزی به برکت نام حسین، ابوالفضل و زینب است، دراین تابلو اشاره ای هم به دو منبع نور درظهر عاشورا شده است. شعراین تابلو ماندگارترین اثر محتشم کاشانی است. درین تابلو اشارات شعری محتشم به خورشید و نخل و سایر المانها تبدیل به شکل شده اند، همنوائی شعر با اشکال، حفظ اصالت خط و استفاده از قلم خوشنویسی در خلق آثار جزء اصول شیوه نگارینه خط است.
درتابلوی عاشورا برای ایجاد شکل دست از ورق طلا استفاده کردم ، بزرگی صحنه عاشورا وپیام این واقعه به انسانها باعث شد از نماد دست دراین تابلو استفاده کنم دستی الهام بخش و محافظ ، تفاوتی که این تابلو با سایر تابلوهایم دارد استفاده از ورق طلا درایجاد شکل دست است ، دستی که به مرور ایام از قدرت و درخشش آن کم نمیشود.
البته بقیه تابلوها هم از مضامین مذهبی خالی نیستند چراکه مذهب وفرهنگ ما باهم عجین است، بهرحال دوست داشتم این تابلو با سایر آثار متفاوت باشد.


آیا اعتقادات مذهبی ما درآثار هنری ما نمود داشته است ؟
بله صد درصد موثراست،خط، شعر،معماری، موسیقی وادبیات حلقه های یک زنجیره هستند،اعتقادات مذهبیما جزء جائی ناپذیر ازفرهنگ وزندگی ما هستند. مابه داشتن معماری بی نظیر خود درگذشته مفتخریم، مساجد بجامانده که با معماری شگفت آور باهنرهای خطاطی وکاشیکاری وغیره تزیین شده اند مایه مباهات وفخر ما ایرانیان مسلمان است. همنوائی موسیقی اصیل ایرانی با خط وشعر ایرانی هم حلقه ای ازهمین زنجیره است.


تحصیلاتم لیسانس دامپروری
شغل گرافیک و چاپ
فارغ التحصیل انجمن خوشنویسان ایران درسال 72
سابقه سی و هشت ساله ورزشهای رزمی
سابقه سی ودوسال مربیگری رسمی کاراته در سطح ملی
قهرمانی کشور بین سالهای 1360 تا 1372 و نفر پنجم جهان درمسابقات جهانی کاراته - توکیو در سال 1372
 

 

پایان پیام/

کد خبر 319963

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha