از خیال خام بوش و نتانیاهو تا توافق ژنو

ایران در سال 2003 نیز به دنبال توافق هسته‌ای بود. اما دولت بوش توافق را پس زد زیرا معتقد بود که نظام ایران ضعیف است و بر اثر ضربه تحریم‌ها خرد خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، فرید زکریا تحلیل گر ایرانی الاصل نشریه تایم آمریکا در مطلبی به توافق ایران با قدرت های جهانی بر سر مسئله هسته ای و همچنین مسئله تحریم های جهانی علیه اقتصاد ایران اشاره می کند که این تحریم ها اثری در تصمیم ایران در برنامه هسته ای نداشته است.

نویسنده مجله تایم اعتقاد خود را اینگونه می نویسد که ایران در سال 2003 هم به دنبال توافق هسته ای از راه دیپلماتیک بود ولی دولت بوش در خیالی خامی به سر می برد که تحریم های اقتصادی می تواند ایران را از تصمیم خود برای دستیابی به انرژی هسته ای بازدارد.

وی اعتقاد دارد بر خلاف بوش که نظام جمهوری اسلامی ایران را نظامی ضعیف می دانست، ایران در برابر تحریم ها به خوبی مقاومت کرد و این تحریم ها نتوانست ضربه ای به ساختار و سیاست های جمهوری اسلامی وارد کند.

زکریا در این یادداشت می نویسد تنها نتیجه ای که دولت بوش از تحریم ها گرفت این بود که در سال 2003 ایران 160 سانتریفیوژ نصب کرد و اکنون این کشور در حدود 19 هزار سانتریفیوژ دارد و معلوم شده است که امروز هم اگر توافق نمی ‌کردیم، ایران پیشبرد برنامه هسته ‌ای خود را ادامه می ‌داد.

واقعیت این است که ظرف یک دهه گذشته، ایران به فناوری هسته‌ ای جدی در زمینه انرژی هسته‌ای با کمک هزاران دانشمند و کارشناس دست یافته است. همچنین برای یک کشور غنی از نفت، هزینه یک برنامه هسته‌ ای تقریبا ناچیز است. طبق برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، درآمد سالانه نفت ایران حتی در زمان اعمال تحریم‌ها، حدود 69 میلیارد دلار است.

بر اساس نوشته های تایم به نظر می رسد رجزخوانی های نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی شباهت زیادی به سالهای گذشته بوش دارد ولی نباید فراموش کرد که ایران جنگی هشت ساله در برابر سلاحهای پیشرفته عراق را تحمل کرد و تسلیم نشد.

تایم می نویسد: نتانیاهو همچنین معتقد است که حمله نظامی، برنامه هسته‌ای ایران را به اندازه کافی به تعویق می‌اندازد و آن گاه رژیم تغییر می‌کند. این یک خیال خام است نه راهبرد.
 

کد خبر 319477

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha