محمدرضا گودرزی بروجردی، استادیار دانشگاه و دکترای حقوق خصوصی و علوم جنایی در گفتگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه ازدواج سنت رسول اکرم (ص) و رکن رکین تشکیل یک اجتماع است گفت: یک اجتماع بدون تشکیل خانواده نمی تواند دوام و بقایی داشته باشد. از نظر منشور ملل متحد هم خانواده رکن طبیعی هر جامعه ای محسوب می شود اما اینکه چرا امروزه ازدواج تغییر یافته و به شکل ازدواج سخت درآمده جای بحث و گفتگو دارد.
وی اظهار کرد: متاسفانه اینگونه ازدوج ها به جای آنکه مروج ستون فقرات یک خانواده، یعنی عشق، زناشویی و توالد باشند، مروج مواردی مذموم و ناپسند مانند امورات مادی، تفرق و برتری جویی های زوجینی که نسبت به هم می خواهند یک رابطه ای به نام ازدواج را تعریف کنند، شده است.
گودرزی در ادامه خاطرنشان کرد: در ابتدای آشنایی، زوج ها به جای اینکه در مورد موضوعاتی مانند اینکه آیا با هم تفاهم دارند یا یکدیگر را می پسندد و یا با صفات مشترکی که دارند آیا می توانند ادامه زندگی دهند صحبت کنند، متاسفانه اغلب بر روی امورات مادی متمرکز شده و مهریه ها و جهیزیه های سنگین از همدیگر مطالبه می کنند در حالی که غافل از این هستند که ازدواج بیش از آنکه امری مادی باشد، جنبه روحانی و معنوی دارد . وقتی این امر مقدس، جنبه مالی پیدا می کند جنبه روحانی آن به حاشیه می رود و دعاوی ، اختلافات، مالی و حقوقی جایگزین جنبه های اصلی ازدواج (توالد، عشق ، آرامش و زناشویی) می شود.
وی اظهار کرد: بنده شاهد آسیب های اجتماعی فراوانی در برخی دعاوی مطروحه در دادگستری بود ه ام که بیشتر مسایل آنها برآمده از همین دعاوی زوجین و حقوق مالی خانواده ها است و متاسفانه در این گونه مسایل طرفین به قصد آسیب رساندن به هم حتی بعضا به جسم و شخصیت یکدیگر حمله کرده و علیه هم به طرح دعاوی مختلف مانند دعاوی ترک انفاق، دعاوی عدم تمکین، دعاوی مهریه و امثال آن می پرداختند.
جوانان جنبه های معنوی ازدواج را هم در نظر بگیرند
وی با بیان اینکه اگر جوانان هدف اصلی ازدواج را زناشویی، توالد و آرامش قرار دهند چنین مشکلاتی رخ نخواهد داد افزود: برخی جوانان در ابتدا، بنای زندگی را امورات مالی، برخی موهومات، وعده ،وعید ها و برخی شروط نامتناسب یا نا ممکن به عنوان شرط قرار می دهند که مشکلات فراوانی را در زندگی شان ایجاد می کنند. بنابراین به جوانان توصیه می کنیم از امورات مالی صرف بپرهیزند و جنبه های معنوی زندگی را نیز در نظر بگیرند.
گودرزی با بیان اینکه در دین مبین اسلام نیز توصیه شده است که زوجین هم کفو باشند تصریح کرد: زوجها باید از حیث اجتماعی، تحصیلی، زیبایی، موقعیت فردی و اصالت خانوادگی با هم برابر و هم کفو باشند. بیشتر اختلافات و مشکلاتی که موجب پدیده های گسترده طلاق در جامعه شده همین عوامل و مبنای مالی است که جایگزین هدف اصلی ازدواج شده است.
وی اظهار کرد: متاسفانه امروزه یک رسم غلط و عامه پسند در میان مردم رواج پیدا کرده است که هر کسی که می خواهد ازدواج کند باید فلان عروسی را بگیرد و فلان مهریه و جهیزیه سنگین را تهیه کند در غیر اینصورت زوجها تحقیر می شوند اما مساله اینجاست، باید دید نتیجه این ازدواج چه می شود. آیا موفقیتی از این پیوند حاصل شده و یا بعد از گذشت چند سال از ازدواجشان زوجها از زندگی مشترک خود راضی هستند یا خیر؟
دستگاههای فرهنگی، دانشگاهها و خانواده ها از گرایش به تجملات بپرهیزند
وی با بیان اینکه دستگاههای فرهنگی، متولیان آموزشی، دانشگاهها، مدارس و خانواده ها باید از گرایش به تجملات و ازدواج های سخت و سنگین بپرهیزند گفت: آنها باید اجازه دهند، زوجین به صورتی بسیار آسان، ارزان و در خدمت منافع اجتماعی و فردی تشکیل خانواده دهند.
این کارشناس علوم جنایی با اشاره به اینکه یکی از راههای فرهنگ سازی ازدواج آسان این است که شخصیت های بزرگ فرهنگی و حتی مالی (تجار و اصناف، دانشگاهیان و گروههای مرجع و ...) در مروج ازدواج آسان پیش قدم باشند تصریح کرد: اصحاب رسانه، مطبوعات و نهادهای فرهنگی با مراجعه به ذات دین مبین اسلام نیز می توانند نقش مهمی در ترویج ازدواج های ساده و آسان در جامعه داشته باشند.
ضرورت ایجاد زمینه ازدواج در سنین ابتدای جوانی
گودرزی بر ضرورت ایجاد زمینه ازدواج در سنین ابتدای جوانی تاکید کرد و افزود: همانطور که می دانید در سالهای اخیر میزان تولد و نرخ توالد در کشور ما کاهش یافته است و مقامات عالیرتبه نظام گلایه کرده و خواستار تغییر برنامه های کنترل جمعیت و افزایش جمعیت شده اند که این پیامد اولیه این بحث می باشد.
وی ادامه داد: وقتی جوانان در سنین بالای 30 سال ازدواج می کنند حوصله، اختیار و امکان داشتن چند فرزند را از خود سلب می کنند این در حالی است که اگر ازدواج در سنین اولیه جوانی صورت پذیرد هم میل به توالد و داشتن فرزند و هم حوصله و تربیت بچه ها در آنها بیشتر می شود.
ازدواج در سنین بالا از پایه های محکم و واقعی برخودار نیست
وی در ادامه گفت: بنابراین هر چه ما به سمت سننین بالا پیش برویم، جوانان محافظه کارتر شده و کمتر تن به ازدواج می دهند که این امر نیز آثار و پیامدهای سوئی در جامعه به دنبال دارد و حتی اگر هم در آن سنین ازدواجی رخ دهد پایه های محکم و واقعی نخواهد داشت.
گودرزی با بیان اینکه مراسماتی مانند حنابندان، جهازبرون، ماه عسل، بله برون، پاتختی و... در صورتی که تجملاتی نباشند می توانند در ساختار ازدواج آسان قرار بگیرند تصریح کرد: ازدواج آسان می تواند با ورود جوانان به دانشگاه آغاز شود و دولت هم می تواند مانند برخی کشور های اروپایی نظیر فرانسه با ارایه تسهیلاتی مانند کمک هزینه های مسکن یا تهیه مسکن با اجازه بهای پایین و ارایه کارهای خدماتی و پاره وقت و غیره امکان ازدواج آسان و در سنین پایین را فراهم کند.
وی ادامه داد: کشور ما هم می تواند از تجربه های کشورهای دیگر(فرانسه) به نیکی بهره بگیرد به گونه ای که جوان بالای 18 سال که به یک خودشناسی نسبی می رسد و زمینه کار پاره وقت و ادامه تحصیل هم برایش فراهم می شود همزمان میل و رغبت به ازدواج نیز در او ایجاد شود.
پایان پیام
نظر شما