خبرگزاری شبستان – فارس: صنعت؛ کلمه ای که در فرهنگسرای دهخدا معنای فن و یا پیشه و در جای دیگری از این لغت نامه به معنی حیله و چاره گفته می شود، قبل از انقلاب صنعتی به طور حتم هوا نه اینقدر آلوده بوده و برخی کارها نیز که امروز انجام می شود وجود نداشته است.
پس از به وقع پیوستن انقلاب صنعتی در اواسط قرن 18 میلادی در انگلستان، کارخانجات یکی پس از دیگری مثل قارچ سر از زمین برآوردند و وجود آنها ابزاری برای بهتر شدن زندگی انسان محسوب می شد، انسانی که خود پدید آورنده صنعت بود و می خواست که این مهم کمک حالش باشد.
امروزه کارخانجات صنعتی متعددی در جای جای شهرها و کشورها واقع شده اند که هر کدام وظیفه خاصی را یدک می کشند، از کارخانجات هواپیماسازی گرفته تا کارخانه های ساخت مواد خوراکی مثل روغن نباتی، اینها همه در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته در بیرون از شهرها به کار خود ادامه می دهند تا خللی در زندگی افراد ایجاد نشود.
در بعضی شهرها هم مثل شیراز کارخانه هایی هستند که هنوز در محدوده شهری واقع شده و خبری از جا به جایی آنها وجود ندارد، کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز یکی از این مراکز صنعتی است که روز افتتاح در خارج از شهر بود و امروز جزیی از یکی از نقاط مهم شیراز؛ روزی می خواستند این کارخانه عصای دست شیرازی ها باشد، اما امروز شده بلای جان آنها.
جمعه اول آذرماه بود که این کارخانه یک حریق جدی را تجربه کرد، آتشی به جان تصفیه خانه افتاد و خطر مخزن گاز و آمونیاک این مجموعه را مورد تهدید قرار می داد و همچنین جان افراد بیگناه را؛ تاجایی که برخی خانواده های همسایه این کارخانه همان شب از ترس آتش و سرایت آن به خانه هایشان فرار را بر قرار ترجیح دادند.
پس از آنکه حریق توسط آتش نشانان شیرازی مهار شد و مخازن گاز و آمونیاک نیز سردسازی شد، رامین طالبی، مدیر عامل آتش نشانی و خدمات ایمنی شیراز گفت: برای مهار آتش یکصد آتش نشان به میدان مبارزه با آتش کارخانه روغن نباتی آمدند.
جواد زرین کلاه، فرماندار سابق شیراز نیز این آتش سوزی را خطرناک اعلام کرد و همچنین رمضان امینی، معاون اجرایی شهردار شیراز نیز بر پلمپ این کارخانه تاکید کرد.
اما با همه این مسائل، هفته ای که گذشت، هفته جالبی برای همسایگان این کارخانه نبود به گونه ای که این کارخانه دوباره راه اندازی شد و مردم از هراس اتفاقات جمعه گذشته هنوز بیمناک هستند.
این کارخانه بمب ساعتی است // شکایت نامه علیه کارخانه تنظیم کرده ایم
برخی همسایگان این کارخانه از بوی نامطبوع و آلایندگی آن ابراز نارضایتی می کنند، آنها می گویند: مرتبه چهارم است که این کارخانه مورد آتش سوزی واقع شده است، این کارخانه با توجه به نزدیکی به آرامگاه حافظ باید به پارکینگ و فضای سبز تبدیل شود اما مسئولان کارخانه می خواهند زمین آن را به انبوه سازی بدل کنند.
همسایگان این کارخانه با اشاره به اینکه معلوم نیست این کارخانه به چه اشخاص یا جریانی متصل است که اجازه جا به جایی آن را نمی دهند، اظهار می کنند: همواره با استرس زندگی می کنیم و توانایی این را هم نداریم که خانه های خویش را بگذاریم و برویم.
غلامرضا ترنج زرد، مسئول شورای یاوران منطقه سه شیراز به خبرنگار خبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه تاکنون چند مرتبه به مسئولان نامه نوشته ایم، ولی هیچ پاسخی دریافت نکرده ایم، می گوید: تاکنون چند مرتبه دادستانی در مرکز آلاینده این کارخانه را پلمپ می کند و خودشان باز می کنند و کسی نیز با آنها کاری ندارد.
ترنج زرد تصریح می کند: اگر آتش سوزی رخ بدهد ما باید با بلندگو باید مردم را جمع کنیم تا از منطقه خطر دور شوند.
وی با یادآوری اینکه پرونده این کارخانه روی میز شبعه 2 بازپرسی باز است، اضافه کرد: به هر خانه ای که مراجعه کنید متوجه می شوید که برخی ها یا سرطان ریه گرفته و یا فوت کرده اند و بارها از مسئولین خواسته ایم تا این کارخانه جمع آوری شود.
ترنج زرد می افزاید: این کارخانه تولیدی به چه قیمتی باید کار خود را ادامه دهد.
برخی دیگر از همسایگان این محل از تنظیم شکایت نامه ای به استانداری، دادگستری، فرمانداری، شهرداری و شورای شهر علیه این کارخانه خبر می دهند و می افزایند: این شکایت نامه خانوارهای محل، شوراهای محل، میراث فرهنگی، دانشگاه ادبیات و مهندس ذوالانوار، نماینده مردم شیراز آن را به امضا رسانده اند.
همچنین اگر موقعیت اصلی این کارخانه را نیز مورد توجه قرار دهیم در می یابیم که این کارخانه در نزدیکی 2 دانشکده، چند مسجد، حافظیه، ورزشگاه و مجموعه ورزشی حافظیه و همچنین تالار حافظ قرار دارد که در ایام تعطیل و نوروز نیز بو و دود نا مطبوع آن باعث نارضایتی مسافران می شود.
یکی از همسایگان این کارخانه نیز با اشاره به اینکه اگر آتش سوزی به آمونیاک رسیده بود، باعث می شد تا فاجعه رخ دهد، با حالتی ناراحت می گوید: حتما باید مثل هیروشیما شویم تا کسی به دادمان برسد.
ناراحتی و خشم را نمی توان از چهره همسایگان کارخانه نادیده گرفت، برخی خانم های همسایه کارخانه می گویند از درگاه خداوند می خواهیم تا این کارخانه آتش بگیرد و نابود شود چرا که بچه هایمان در حال تلف شدن هستند.
حجت الاسلام محمدرضا علیزاده، امام جماعت مسجد احمد بن موسی، شاهچراغ (ع) شیراز نیز در این رابطه می گوید: این کارخانه فرسوده است و باید به خارج از شهر و شهرک صنعتی منتقل شود، این کارخانه آثار تخریبی محیط زیستی دارد و هوا را آلوده می کند و با توجه به فضای ایجاد شده منتقل شود تا مردم راحت تر زندگی کنند.
یکی از شاهدین عینی این ماجرا نیز عنوان می کند: بعضا مطرح می شود که آتش سوزی خطری ندارد و علی رغم تمام آنچه که ذکر می شود آتش سوزی کارخانه بسیار مخرب است و ما در شب حادثه سعی کردیم افراد را جمع آوری کنیم.
وی می گوید: تماس های مکرر مردم باعث شده تا آتش نشانی از وقوع حادثه خبر دار شود و کارخانه فاقد دستگاه های ایمنی و اطفا حریق مناسب است و هیچ توجیهی وجود ندارد که یک بمب ساعتی در شهر کار کند.
یکی از کارگران سابق این کارخانه نیز گفت: سال 42 این کارخانه ریشمک و پنبه پاک کنی بود و بعد تبدیل به روغن کشی شد و فردی به نام کرمانشاه چی این کارخانه را از کازرونی خریداری کرد.
وی ادامه داد: این کارخانه سال 62 و در زمان جنگ سه شبانه روز در آتش سوخت و بالاخره با شیوه های مختلف آتش را خاموش کردند.
وی با بیان اینکه حدود سال 81 آتش سوزی مفصلی رخ داد و کتابخانه دانشگاه نیز مورد حریق واقع شد، اضافه کرد: در آتش سوزی اخیر نیز چند کارگر آسیب دیدند.
این شهروند یادآور شد: گاز آمونیاک نزدیک به انبار روغن جامد است و اگر آتش سوزی به آمونیاک رسیده بود تا شعاع 2 کیلومتر مردم را از بین می برد.
در آلایندگی این کارخانه شکی نیست
حسینعلی ابراهیمی کارنامی، مدیر کل سازمان حفاظت از محیط زیست فارس در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری شبستان در شیراز نیز گفت: کارخانه روغن نباتی آلاینده است و طبق قانون باید از شهر خارج شود، این کارخانه یک خطر بالقوه در سطح شیراز است که تاکنون هیچ همتی برای خروج آن ندیدیم و بارها با مسئولین کارخانه مکاتبه کردیم.
وجود آمونیاک این کارخانه برای امنیت شیراز مضر است
غلام مهدی حقدل، رئیس شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به اینکه کارخانه ها یک موضوع دوجانبه است یک بحث انتفاع و اشتغالی است که ایجاد می کند و بحث دوم آلایندگی است که باید در کفه میزان قرار دهند ببیند که نفعش بیشتر است یا ضررش، افزود: کارخانه روغن نباتی اشتغال ایجاد کرده و برای اقتصاد شهر شیراز نفع ایجاد می کند.
وی با اشاره به اینکه آمونیاک درون کارخانه برای شهر خطر دارد، افزود: وجود آمونیاک این کارخانه برای امنیت شیراز مضر است.
رئیس شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به اینکه در کمیسیون ماده 55 مصوب شده و به دنبال جا به جایی هستند، اضافه کرد: فروش زمین کارخانه منافع آن را تامین شود و در جلسه اخیر فرمانداری دستور به تعطیلی و جا به جایی آن داده اند.
بر اساس این گزارش در ادامه، دکتر محمد موذنی، رئیس دانشگاه شیراز نیز در پاسخ به سوال در خصوص امضای این شکایت نامه ابراز بی اطلاعی می کند و می گوید: باید رئیس دانشکده علوم مورد سوال واقع شود.
مخازن گاز هیدروژن و آمونیاک خالی است و هیچ خطری مردم را تهدید نمی کند
حسن فیاض پور، مدیر کل بحران استانداری فارس، اما نظر دیگری دارد بر خلاف آنچه که تاکنون گفته شد، وی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در شیراز می گوید: در جلسه اخیر فرمانداری که با حضور مسئولان سازمان های ذی ربط برگزار شد، علت توسط آتش نشانی به صراحت اعلام نشده بود و چند سئوال دیگر داشتیم که به این خاطر کمیته ای برای علت دقیق حادثه تشکیل شد.
وی با اشاره به اینکه کمیته مذبور وظیفه دارد بررسی کند که آیا دوباره این اتفاق روی می دهد یا خیر، آیا مخزن گازهای خطرناک همچون هیدروژن، آمونیاک و هگزان در کارخانه وجود دارد و در اگر وجود دارد در چه حجمی است، تصریح کرد: این کمیته باید بررسی می کرد، آیا خطر کارخانه متوجه همسایگان خواهد بود یا خیر و چه اقداماتی و توصیه های ایمنی باید مد نظر باشد تا زمانی که این کارخانه جا به جا شود.
فیاض پور با تاکید بر اینکه این تیم پس از بررسی جواب خویش را به استانداری اعلام کردند و این جواب روی میز ماست و پس از تنظیم به استاندار ارسال خواهیم داشت، افزود: از منظر فرسودگی کارخانه و آلایندگی آن که خود مسئولان کارخانه نیز به آن اذعان دارند، مسئولان کارخانه زمینی مقدمات را فراهم کردند.
مدیر کل بحران استانداری فارس با تاکید بر اینکه مسئولان کارخانه عزم خود را جمع کرده اند تا این کارخانه جا به جا شود و اظهار داشت: بر اساس گزارش کمیته بازرس مخازن گاز هیدروژن و آمونیاک خالی بوده است و هیچ خطری مردم را تهدید نمی کند.
فیاض پور با اشاره به اینکه هیچ خطری شهر را از بحث آتش سوزی و انفجار باشد شهر را مورد تهدید قرار نمی دهد، افزود: بحث آلودگی زیست محیطی این کارخانه هنوز پابرجاست و سهامداران آن به این نتیجه رسیده اند که فرسودگی باعث زیان دهی آنان شده است.
وی با اشاره به اینکه در گزارش کمیته ارزیاب ذکر شده کارخانه باید سیستم ایمنی و همچنین اطفا حریق را مورد توجه، مرمت و ارتقا قرار دهد، تاکید کرد: مسئولان کارخانه در حال رفع عیوب ایمنی و اطفا حریق کارخانه هستند.
فیاض پور با اشاره به اینکه با دستور استاندار فارس به شورا و شهرداری قرار شده است تا زمین کارخانه بعد از جا به جایی تغییر کاربری شود تا از این میان به خاطر ارزش افزوده، بخشی از هزینه جا به جایی کارخانه تامین شود.
گزارش و عکس: محسن تورع
پایان پیام/
نظر شما