خبرگزاری شبستان//اهواز
استان خوزستان، به واسطه داشتن منابع نفتی و فعالیت شرکت های نفت، پتروشیمی، فولاد و... و همچنین وجود نیشکر، استانی صنعتی محسوب می شود که به تبع آلودگی های ناشی از دود و سوختن مواد نفتی و شیمیایی را نیز به همراه دارد؛ علاوه بر آن ریزگردهای چند سال اخیر و امسال نیز باران هایی که موجب تنگی نفس مردم خوزستان شده بر بالا رفتن این آلودگی ها افزوده است به طوری که بر اساس اعلام سازمان سلامت جهانی، اهواز آلوده ترین شهر جهان شناخته شد.
آلودگی ناشی از باران های اسیدی از اولین بارش باران در سال جاری آغاز شد و طی دو بار بارش بیش از 20 هزار نفر به علت تنگی نفس و مشکلات تنفسی به بیمارستان ها و مراکز درمانی مراجعه کردند که عمده مراجعه کنندگان از شهرستان اهواز بودند و اکثر افراد به صورت سرپایی درمان و تعدادی نیز بستری شدند.
البته این تعداد افراد، کسانی هستند که فقط به بیمارستان ها و مراکز درمانی مراجعه کردند و پرونده ثبت شده دارند و به طور حتم تعداد بیماران بیش از این می باشد؛ بر این اساس بعد از اولین بارش باران و مشکلات به وجود آمده پس از آن، ستاد بحران در استان با حضور متولیان امر از جمله دانشگاه علوم پزشکی و اداره کل محیط زیست خوزستان تشکیل شد و علت آن مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت آلاینده های محیطی ناشی از ترکیب ذرات شناور در فضای جوی و ترکیب آن با قطرات باران علت بروز حادثه عنوان شد.
همه بر این اعتقاد بودند باران نخست آلودگی ها را پاک کرده و دیگر مسئله ای مردم را تهدید نمی کند ولی با بارش باران دوم نیز تعداد زیادی از خوزستانی ها دچار تنگی نفس شدند و ساعت به ساعت تعداد بیماران افزایش یافت؛ بر این اساس بررسی اینکه موضوع و مشکل از کجاست به صورت جدی تر توسط مسئولان استانی و حتی کشوری در کارگروه و کمیته ویژه ای با حضور هیأت هایی از وزارت بهداشت و حفاظت محیط زیست و هواشناسی دنبال شد.
احمد لاهیجان زاده، مدیرکل سازمان حفاظت و محیط زیست استان خوزستان، 70 درصد از آلایندگی هوا را مربوط به نفت و آتش زدن نیشکر دانست و با بیان اینکه 17 ایستگاه سنجش آلایندگی در استان نصب شده است، گفت: نیروگاه رامین به دلیل داشتن سوخت مازاد، سوختن لاستیک در محور اهواز ـ حمیدیه، گردهافشانی گیاهان و رعد و برق از عوامل دیگر آلودگی هستند.
وی با اشاره به اینکه در اولین باران میکروبی اهواز ذرات نیترات و سولفات مشاهده شد و میزان اسید سولفوریک موجود در این باران 160 بود در حالی که حد نرمال آن باید110 باشد، افزود: در نمونه های بارندگی های اخیر نشانه ای از وجود مواد خاص دیده نشده و همچنین ترکیبات پارامترهایی مانند بنزن ها و اتیل بنزن ها یافت نشد.
وی با بیان اینکه طبق نتایج ایستگاه های سنجش آلودگی طی 15 روز اول آبان سال جاری، در اهواز یک روز پاک، 7 روز هوای سالم و 7 روز نیز هوای ناسالم وجود داشته، تصریح کرد: در آبان سال جاری میزان بارندگی ها نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 2 برابر افزایش یافته و شرایط آلودگی را در شهرستان اهواز مضاعف کرده است.
دکتر سیدمحمد علوی، رئیس مرکز بهداشت خوزستان، نیز با بیان اینکه به دنبال آلایندگی های اخیر اهواز، گردافشانی برخی از گیاهان را مورد بررسی قرار دادیم که هنوز جوابی دریافت نشده و در باران های اخیر احتمال وجود ازن در ترکیبات آلاینده ها وجود دارد اما تاکنون اثبات یا رد این مطلب و جنس آلودگی و ترکیب آن مشخص نشده است.
همچنین مهندس محسن پویا، معاون عمرانی استاندار خوزستان، خشک شدن تالاب های هورالعظیم و هویزه و به تبع آن رودخانه کارون را از علل اصلی بروز آلایندگی عنوان کرد و ادامه داد: دکتر ابتکار در سفر به اهواز، هشدار داد که شهروندان اهوازی در معرض خطر تنگی نفس هستند و این موضوع نشان می دهد که مسئولان به خوبی بر این امر واقف هستند.
سید شکرخدا موسوی، نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی، نماینده مردم اهواز در مجلس، با بیان اینکه در خصوص علت این حادثه 10 فرضیه مطرح است ولی هنوز علت دقیق مشخص نشده و تا زمان مشخص شدن علت، باید به بیماران رسیدگی شود و این افراد به صورت رایگان درمان شوند، اضافه کرد: آلودگی هوا و مشکلات تنفسی و همچنین بحث انتقال آب، دو موضوع مهمی است که اخیرا در استان خوزستان مطرح بوده است.
وی ریزگردها و عوامل ناشی از آن، آلاینده های نفتی، آلاینده های صنعتی،کاشت تعداد زیاد درخت مورد، آتش زدن مزارع نیشکر و لاستیک در اطراف اهواز، آب شرب آلوده و فاضلاب های شهری اهواز، سپر یونی که حدود 6 ماه پیش برای نخستین بار بین حمیدیه و اهواز برای جلوگیری از ریزگردها مستقر شده و دارای تشعشعاتی است، باران اسیدی، تولید ترکیب جدیدی از بنزین که به صورت آزمایشی در برخی شهرها توزیع شده را از جمله فرضیه های موجود در این خصوص عنوان کرد.
وی تأکید کرد: با پیگیری جدی و صحبت های تأثیرگذاری که چند روز پیش در این خصوص در مجلس داشتیم از کمیسیون بهداشت دعوت کردیم که مشکلات اهواز را بررسی کنند و به دنبال این هستیم که جوی را در مجلس حاکم کنیم که امکانات گسترده ای را برای رفع مشکلات اهواز در نظر گرفته شود.
دکتر ناصر سودانی، نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اینکه اگر امروز آب باران در خوزستان تبدیل به سم می شود به دلیل تولید آلاینده های بسیاری است که در سطح استان وجود دارد، اظهار کرد: ترکیب رطوبت با آلاینده های موجود در هوا یکی از عوامل محرکه در باران های میکروبی است، همچنین اکتشافات جدید نفت با دستگاه های به روز که به وسیله چینی ها انجام می شود باید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، در نشست ویژه بررسی علل بروز بیماری های تنفسی که با حضور مسئولان استانی و کشوری در استانداری خوزستان برگزار شد، تشخیص علت اصلی بروز این بیماری را زمان بر اعلام کرد و یاد آور شد: سازمان محیط زیست طبق قانون به وظایف خود عمل خواهد کرد و در این زمینه همه از وزارت نیرو و نفت نیز انتظار همکاری مضاعفی دارد.
وی اذعان داشت: بروز بیماری های تنفسی همراه با بارندگی های اخیر، پدیده ای جدید در کشور است که با هماهنگی های انجام شده با وزارت نیرو و نفت مقرر شده مشکل بروز بیماری های تنفسی در سطح ملی مورد بررسی قرار گیرد و در بحث باران های اخیر در خوزستان از مدیریت بحران و وزیر کشور می خواهیم برای نصب شبکه های پایش باران های آلوده و سیستم هشدار از قبل با استفاده از سیستم های ماهوارهای با سازمان محیط زیست همکاری کنند.
دکتر عبدالحسن مقتدایی، استاندار خوزستان، از بررسی علل تشدید بیماری های تنفسی در استان خوزستان در شورای عالی بحران کشور با حضور رئیس جمهور خبر داد و خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه در بررسی های انجام شده تقریباً تمامی علل اصلی بروز و تشدید بیماری های تنفسی در استان مشخص شده، حل این مشکل نیاز به عزمی ملی دارد و امیدواریم حمایت های لازم برای رفع این از سوی وزارتخانه های مربوطه انجام شود.
دکتر محمدتقی طالبیان، رئیس اورژانس کشور، با بیان اینکه اورژانس خوزستان در فرآیند تنگی نفس در رسیدگی به بیماران عملکرد خوبی داشت، توضیح داد: اورژانس پیش بیمارستانی خوزستان نیز در جریان عارضه تنگی نفس با ظرفیت بالای 170 درصد فعالیت کرد و همکاران توانستند با سرعت عمل، رسیدگی به بیماران را به خوبی مدیریت کنند.
محمد آقاجانی، معاون درمان وزارت بهداشت، با بیان اینکه درباره علت اصلی حادثه اظهار نظر دقیقی نمیتوان کرد اما آنچه که مشخص است اینکه آلاینده هایی باعث تحریک مجرای تنفسی شدند و به دنبال بارش باران بیماری حاد تنفسی به وجود آمده، توضیح داد: بین وجود آلایندهها در هوا، بارش باران و تنگی نفس ارتباط وجود دارد اما اینکه چه آلاینده هایی باعث آن شده معلوم نیست و لازم است دستگاه های مرتبط اقدامات جدی برای بهبود هوای اهواز انجام دهند.
در حال حاضر مشکل تنگی نفس مردم خوزستان و آلودگی هوا همچنان در دست بررسی است و امیدواریم مسئولان استان و کشور نیز به فکر اخذ تصمیمات جدی برای رفع مشکلات زیست محیطی در خوزستان باشند و این مسئله به زودی مشخص و مرتفع شود.
پایان پیام/
نظر شما