حجتالاسلام سیدمحمدباقر علم الهدی، امام جماعت مسجد قاسم بن الحسن (ع) به تبیین شاخصههای یک مسجد جذاب پرداخت و به خبرنگار حوزه مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان گفت: مهمترین کار ویژه مسجد آن است که مردم را نسبت به اصول زندگی و معیارهای ارزشی دینی اسلام آشنا کند زیرا که این اصول میتواند در فرایند سعادتمندی انسانها نقشی تعیینکننده داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه همواره مسجد پایگاهی برای برنامهریزی و کادرسازی به سمت سعادتمندی انسان ها معرفی شده است، بیان کرد: از صدر اسلام و از زمان حیات پیامبر اسلام(ص) مساجد از نظر کارآمدی و بهره وری ابعاد مختلفی داشتند یعنی مساجد هم محل نماز هم محل مشورت، هم محلی برای برگزاری مراسم عروسی و هم سنگری برای حضور در جبهه ها و هم محل قضاوت بودند اما متأسفانه هرچه از ابعاد و اصول اساسی اسلام فاصله گرفتیم از جامعیت و محوریت مساجد نیز دور شدیم.
این کارشناس دینی تصریح کرد: باید ابتدا نگاهمان را نسبت به مسائل فرهنگی و به ویژه مسجد اصلاح کنیم و از ابتدایی که شهر ساخته می شود، زمین وسیعی در نظر گرفته شود که یک نقطه از آن برای نماز باشد و ساختمان های جنبی شامل کتابخانه، صندوق قرض الحسنه، کلاس های آموزشی و مهدکودک و پارکینگ و ... باشد.
وی برخورداری مسجد از برنامه های تبلیغی و آموزشی مناسب را یکی از محورهای فعال بودن و جاذبه مندی مسجد عنوان کرد و گفت: فعال بودن مراکز فرهنگی مسجد از قبیل کانون های فرهنگی و کتابخانه و مجهز بودن به امکانات روز می تواند نقش مهمی در فعال کردن یک مسجد داشته باشد.
امام جماعت مسجد قاسم به الحسن(ع) فضای مناسب و ظاهر خوب مسجد را در جاذبه مندی آن بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: انتخاب محل احداث مسجد، امکانات و فضای داخلی مسجد باید بر اساس اصول باشد و باید در مسیر رفت و آمد مردم باشد ساخت مسجد در چنین مکان هایی در جاذبه مندی و پر جمعیت بودن مسجد تاثیر گذار است.
وی نظافت، تمیزی و پاک بودن مسجد را از دیگر ویژگی های مسجد جذاب نام برد و ادامه داد: مسئولان مسجد باید در خصوص غبار روبی و نظافت منظم روزانه یا هفتگی اقدام کنند زیرا که نظافت سرویس بهداشتی مسجد، ایجاد امکانات بهداشتی از ضروریات مساجد است .
وی به بیان دیگر مولفههای جذابیت مساجد پرداخت و بیان کرد: مساجد باید در زمینه علم، دانش، علم اندوزی جامعه نقش تعیینکنندهای داشته باشد که به این معنا که داشتن کتابخانه و مراکز اطلاع رسانی برای مسجد یک اصل است امروز دشمن به وسیله وسائل ارتباط جمعی به مبارزه با نسل جوان درآمده است و میخواهد نسل جوان ما را در دام خود بیاندازد باید مدیران این مراکز بتوانند با همین ابزار رسانه و ارتباط جمعی مردم را ساماندهی کنند.
توجه به آسایش مومنان در مسجد
حجت الاسلام علم الهدی با بیان دیگر جذابیت های مسجد، مجهز بودن مسجد به وسایل صوتی، گرمازا و سرمازا را از دیگر ویژگی های چنین مسجدی نام برد و بیان کرد: کسانی که گاهی به مناسبتی به مسجد می روند چنانچه در مسجد از صدای بلندگوها نامناسب و سرد یا گرم بودن بیش از حد مسجد روبرو شوند، حضورشان در مسجد کمرنگ می شود، بنابراین این مولفه در جاذبه مندی مسجد موثر است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی امام جماعت را عاملی مهم در پیشرفت و ترقی مسجد دانست و تصریح کرد: چنانچه امام جماعت دارای شرایط لازم باشد، تأثیری بسزا در تحولات مثبت در جوانان و در نتیجه گرایش آنان به مساجد می شود.
این استاد حوزه خاطر نشان کرد: باید یک امام جماعت علاوه بر دارا بودن توانایی علمی، بیان ساده و شیوا، ابتکار در خلاقیت، آراستگی ظاهری، دارا بودن دانش لازم، درک موقعیت سنی جوانان و نظم را در انجام وظیفه مورد توجه قرار دهد تا مسجدی فعال و جاذبه مندی داشته باشند.
مسجد و پایگاه های رایانه ای
حجت الاسلام علم الهدی اذعان کرد: مساجد باید با راهاندازی پایگاه های رایانهای مختلف بتوانند نیازمندیهای نسل جوان را تامین کنند اگر میخواهیم نسل جوان با علوم روز آشنا باشند و اگر نگران هستیم که مسیر اندیشه نسل جوان دچار انحطاط شود باید مساجد را به امکانات روز و کافی نت مجهز کنند تا تحت نظر امام جماعت و معتمدین مسجد به امکانات روز مجهز شوند.
پیامبر مسجد را روضه الطفلان می دانست
وی در مورد فراهم کردن امکان حضور کودکان در مساجد گفت: پیامبر اسلام(ص) در مسجد النبی محلی برای حضور بچه ها به نام روضة الطفلان یعنی باغ بچه ها قرار دادند. بهتر است امروز نیز ما به تبعیت از سیره پیامبر در مساجد خود مهدکودکی طراحی کنیم که کودکان با حضور مربی بتوانند کارهای مورد علاقه خود را در مسجد انجام دهند. همانطور که برای مسجد خادم و برای نماز مکبر و مؤذن داریم بهتر است برای نگهداری از بچههای نمازگزاران نیز مهدکودک داشته باشیم.
وی ادامه داد: در مساجد ابزارهای کودکانه می تواند در جذب کودکان تأثیرگذار باشد اما باید دو نکته را در نظر گرفت اولا باید از ابزارهایی استفاده کنیم که علاوه بر ایجاد نشاط ، این جذابیت در کودکان همراه با معنویت و همخوان با ساختار مسجد باشد نه اینکه از ابزارهایی بهره ببریم که در طول زمان ممکن است مخالف با اهداف اصلی مساجد باشد. نکته بعدی این است که آن ابزارها و مکانی که در مساجد برای کودکان استفاده و یا ساخته می شود باید در راستای فضای معنوی و عبادی باشد و به اصل ساختار مسجد ضربه نزند.
وی با تأکید بر نقش تأثیرگذار فضای دل انگیز و سرسبز و زیبا در اطراف مساجد در جذب کودکان و نوجوانان تصریح کرد: اگر این روحیه شادی و نشاط در بچه با ورود به مسجد حاصل نشود، کودک تصور می کند که مسجد جای یک عبادت خشک و تلخ و خسته کننده و همراه با گریه و زاری است.
پایان پیام/
نظر شما