توقع رعایت انصاف از طرف کسانی که در مذاکره نبودند، ندارم

خبرگزاری شبستان:وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به توافق حاصل‌شده بین ایران و 1+5 در ژنو3 گفت: رعایت انصاف از سوی کسانی که در مذاکره نبودند، ندارم اما تأکید دارم که در بررسی‌هایتان منافع ملی را مدنظر قرار دهید

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در مجلس شورای اسلامی با ارایه گزارشی از اجلاس ژنو 3 و توافق حاصل‌شده در این مذاکره در جلسه علنی امروز چهارشنبه 6 آذر مجلس گفت: از محبت‌هایی که دوستان امروز و روزهای قبل نسبت به بنده داشتند، سپاسگزاری می‌کنم و از اینکه تعدادی از نمایندگان محبت کردند و بنده و همکاران‌ام را شرمنده کردند به فرودگاه تشریف آوردند و بنده‌نوازی کردند نیز تشکر می‌کنم.

وی اظهار کرد: وظیفه‌ای که به عهده بنده و همکاران‌ام از سوی شورای عالی امنیت ملی و ریاست‌جمهوری واگذار شده، حتما وظیفه آسانی نبوده است، همه ما از ابتدا می‌دانستیم واردشدن در مذاکره حتما با دشواری‌های اساسی روبرو خواهد بود زیرا مذاکره‌کردن به معنای مجموعه‌ای است که حتما شما نمی‌توانید همه خواسته‌هایتان را در مذاکرات بدست بیاورید.

ظریف بیان کرد: در مذاکره‌ای که دو طرف وارد می‌شوند هر طرفی که بتواند از مذاکره با رضایت نسبی یا کامل خارج شود امری طبیعی است و طبیعی‌تر این است که نتواند تمام خواسته‌هایش را از این طریق بدست بیاورد.

وی تاکید کرد: طبیعی است که مذاکره‌کننده در مقابل نگرانی و نقد قرار گیرد و مورد حمله قرار گیرد و در حال حاضر نیز این را مشاهده می‌کنیم که همه کسانی که در مذاکره بودند یا به صورت واقعی و در بازی زرگری مورد نقد هستند.

وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: به همان میزانی که شما در مذاکره موفقیت بدست می‌آورید باید نکاتی را مورد توافق قرار دهید، مهم این است که با چشمان باز و با توجه به عواقب تصمیمات و با ملاحظه‌ همه‌جانبه و با توجه به مجموعه نگرانی‌ها، توانمندی‌ها و خواسته‌هایی که مقامات بالاتر نسبت به موضوع دارند و همچنین مردم توقع دارند بتوانیم وارد معرکه شویم.

وی با تاکید بر اینکه واردشدن به این موضوع در واقع، واردشدن به معرکه است و خوش و بش نیست، گفت: لبخند و شوخی دیپلماتیک در واقع کوششی است برای بحث‌های بسیار تلخ و تند و چالشی که شما در مذاکرات دارید شما با یک لبخند وارد مذاکره می‌شوید و با یک لبخند در آخر جلسه، جلسه را ترک می‌کنید اما تمام جلسه به بحث و چالش می‌گذرد و طبیعی است همه آخا و لبخند‌ها جزیی از ابزار مذاکره است و همه این موارد برای این است که از منافع کشور حراست کنیم.

وی تاکید کرد: بنده و همکاران‌ام ادعای این را نداریم که امکان این نبود از این بهتر انجام شود، قطعا قرعه فال به نام من دیوانه زدند و ما هم با افتخار این قرعه فال را پذیرفتیم نه با توهم اینکه نتیجه کار ما به شکلی باشد که نقدی بر آن نباشد، حتما نقد بر آن است و خیلی هم از این نقدها استقبال می‌کنیم.

ظریف با تاکید بر اینکه باید دو وجه انصاف و منافع ملی در مورد این مذاکرات مورد توجه قرار دهیم، گفت: شاید ضرورتی نباشد که انصاف را رعایت نکنید زیرا توقع بیجایی از دوستانی است که در جلسه نبوده‌اند و من هم این توقع را ندارم که بدانند در این ده‌ها ساعتی که با این 6 کشور مدعی که همه آنها از ابزار حیوانی سلاح هسته‌ای برخوردارند و حداقل دو تای از آنها می‌توانند کل دنیا را ده‌ها بار نابود کنند، وقتی به مذاکره می‌نشینیم کسانی بخواهند بدانند چه گذشته است و انصاف را رعایت کنید زیرا کار دشواری است.

وی ادامه داد: دوستانی که در جلسه نبودند طبیعتا نمی‌توانند در این قسمت با انصاف قضاوت کنند و حق هم دارند که نتیجه کار را ببینند و آن را بررسی کنند.

وی با تاکید بر توجه بر منافع ملی در این مذاکرات گفت: بهتر است دوستان منافع ملی را در مذاکرات مورد توجه قرار دهند زیرا قسمتی از مذاکره در اتاق کوچک مذاکره می‌گذرد قسمت بزرگ‌تر آن در حاشیه مذاکره است که به آن چرخ خبری می‌گویند و دیدیم که وقتی ما در مذاکره بودیم کاخ سفید چیزی به نام SACT SHIT یعنی صفحه واقعیات را ارایه داد، این در حالی بود که درست نبود و خواسته من از دوستان این است که دستاورد ما را با دید منافع ملی نقد کنند.

ظریف با اشاره به متن اصلی توافق‌شده، متن ترجمه انگلیسی توافق گفت: در حال حاضر در مانیتور نمایندگان متن اصلی توافق که کل متن توافق اصلی بین ایران و 1+5، متن ترجمه انگلیسی، متن کل کلمه به کلمه توافق در داخل جدول، قسمت مربوط به اقدامات ایران و 1+5 و جدولی با خلاصه توافقات در مانیتور نمایندگان است که می‌توانند آن را ببینند.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به دسته‌بندی خود برای ارایه توضیحات در مورد روند مذاکرات و توافق حاصل‌شده گفت: این متن دارای چند لایه از جمله کلیات، شفاف‌سازی مواضع، حفظ وضعیت موجود، کاهش‌ها و اقدامات و گام نهایی است.

وی با اشاره به بخش کلیات گفت: در کلیات راجع به توافق پیرامون یک راه‌حل جامع و همچنین اقدامات اولیه منجر به رفع نگرانی‌ها به عنوان مجموعه منسجم اشاره شده است که این مجموعه منسجم به‌هم پیوسته است و همه عناصر آن به‌هم وابسته است و شامل کلیات است و نه تعهدات یعنی اینکه این طرف و آن طرف چه کارهایی باید انجام دهند و این اقدامات شش‌ماهه است.

وی اضافه کرد: نکته مشترک دیگر در کلیات ایجاد کمیسیون مشترک از دو طرف است که آژانس انرژی اتمی است که اقدامات ایران را راست‌آزمایی می‌کند اما هیچ ابزار دیگری نیست و چون تضمینی نیست که طرف مقابل اقدامات را انجام دهد لذا ما بحث کمیسیون مشترک را پیشنهاد دادیم که این کمیسیون تشکیل می‌شود تا اگر اختلافی بود، رسیدگی کند و در نهایت آژانس انرژی اتمی به آن نظارت می‌کند.

ظریف تاکید کرد: نکته دیگر در کلیات دوره شش ماهه اول است که در صورت توافق طرفین قابل تمدید است و طرفین تاکید کردند فضای سازنده در طول مذاکرات حفظ می‌کنند.

وی با اشاره به لایحه دوم متن که شفاف‌سازی مواضع است، گفت: در قسمت شفاف‌سازی مواضع کاری که ایران کرده است این است که بر صلح‌آمیز باقی‌ماندن فعالیت‌های هسته‌ای خود تاکید کرده است و تضمین داده است و بحث دیگر اعلام عدم پی‌گیری سلاح هسته‌ای است که البته ما تاکید کردیم و پیشنهاد اولیه ما این بود که صراحتا از فتوای مقام معظم رهبری در این مورد استفاده شود و می‌بینیم در متن از کلمه تاکید مجدد استفاده شده است یعنی اشاره به مواضع نظام در بالاترین سطح یعنی همان فتوای مقام معظم رهبری در مورد منع استفاده از سلاح هسته‌ای است.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: کاری که طرف مقابل در قسمت شفاف‌سازی انجام می‌دهد بهره‌گیری ایران از حق انرژی هسته‌ای است.

وی با اشاره به ماده 4 قانون ان‌پی‌تی گفت: در این ماده تاکید شده است که کسی نمی‌تواند اعضای معاهده را از حق ذاتی‌شان در مورد استفاده از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز و توسعه آن برای بهره‌برداری منع دارد یعنی اینکه این حق قابل جداشدن از صاحب حق نیست و چه این حق را برای صاحب حق بشناسند و چه نشناسند این حق برایش باقی است.

وی ادامه داد: در هیچ جای ان‌پی‌تی گفته نشده است که شما حق ایجاد نیروگاه و رآکتور دارید و فقط حق بهره‌برداری از انرژی هسته‌ای تاکید شده است و آمریکایی‌ها بیخود می‌گویند در ان‌پی‌تی تاکید شده است کشورها حق بهره‌برداری از انرژی هسته‌ای ندارند. من در همان جلسه استنادات‌ام را ارایه دادم و به محض اینکه جان کری به این موضوع تاکید و اشاره کرد این استنادات را در توییتر گذاشتم و آنها گفتند همین است.
 پایان پیام/

کد خبر 317205

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha