سیری در شرح آرا و احوال ملاهادی سبزواری

خبرگزاری شبستان: مجموعه مقالات معرفی آرا، احوال و آثار ملاهادی سبزواری مشتمل بر مباحثی همچون منطق، عرفان و ادبیات و فلسفه و کلام منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، مجموعه مقالات معرفی آرا، احوال و آثار ملاهادی سبزواری کتاب شد.
بنابر این گزارش، این مجموعه مقالات به قلم گروهی از پژوهشگران حوزه‌های منطق، فلسفه، کلام، عرفان و ادبیات و به کوشش انسیه برخواه در این کتاب گرد آمده است.
مجموعه مقالات اثر "سبزواری پژوهی" حاصل کار گروهی از محققان و اساتید فلسفه است. این اثر تحقیقات و پژوهش‌هایی درباره زندگی حکیم سبزواری از ولادت تا رحلت و نیز معرفی آثار به جای مانده از او، از نظم، نثر، علوم عقلی و نقلی را شامل می‌شود و بررسی شخصیت علمی سبزواری در زمینه منطق، فلسفه و کلام را در بر می‌گیرد.
این گزارش می افزاید: همچنین تحقیقاتی در زمینه اندیشه‌های عارفی او و پژوهش‌های درباره مقام ادبی، اشعار، غزل‌ها و نیز نقد بدیع و تازه بر سبزواری را ارایه می‌دهد.
کتاب "سبزواری پژوهی" در چهار بخش با عنوان‌های "شرح حال و آثار"، "منطق" ،"عرفان و ادبیات" و "فلسفه و کلام" تدوین شده است.
بخش نخست با عنوان "شرح حال و آثار" اختصاص به شرح حال و آثار حکیم سبزواری"، "کتاب‌شناسی سبزواری"، "اسماء‌الله و حاج ملاهادی سبزواری" و "نوشته‌هایی درباره ملاهادی سبزواری" دارد. این مقالات به ترتیب توسط فاطمه فنا، ملیحه احسانی‌نیک، نجفقلی حبیبی، علی صداریی‌خویی نوشته شده است.
بخش دوم کتاب با عنوان "منطق" به مقاله "فرهنگ اصلاحات منطقی حاج ملاهادی سبزواری" اختصاص یافته است. این مقاله توسط علی اوجبی و مقاله "نقیض قضیه موجهه در نظر حکیم سبزواری" به قم احسان کرمانشاهی در این کتاب گنجانده شده است.
بنا بر این گزارش بخش سوم کتاب "عرفان و ادبیات" نام گرفته است و در‌ آن هفت مقاله با عنوان‌های "حافظ شیرین گفتار و حکیم صاحب اسرار"، "اسرار نماز از دیدگاه حاج ملاهادی سبزواری"، "داد و ستد حکیم سبزواری با مرده ریگ‌روائی گرایش‌های غالی"، "حکایت نی به روایت سبزواری"، "اسرار و اصحاب خانقاه تاملی در روابط حاج ملاهادی سبزواری با مشایخ طریقت در عصر خویش"، "الراح القراح؛ تحریری نوین از الایضاح خطیب قزوینی"، "‌مواجهه حکیم سبزواری با مولانا و مثنوی وی"، "اسرار زبان اسرار، بازخوانی سبزواری از تامل نی با نظر به هفت لطیفه انسانی" آمده است.
منوچهر اکبری، نادر بهمنش، جویا جهانبخش، مرتضی شجاری، شهرام صحرایی،‌ علی علیمحمدی، طاهره غلامی‌شیری، مهناز قانعی نویسندگان بخش سوم مقالات کتاب "سبزواری پژوهی" اند.
بخش چهارم نیز با عنوان"فلسفه و کلام" شامل مقالاتی همچون "تحلیلی از چیستی و هستی «ماهیت» از دیدگاه سبزواری"، "وجود ذهنی نزد سبزواری "، "رویکرد دیگری بر برهان صدیقین محقق سبزواری و نقد و بررسی اشکالات آن "، " نقدها فیلسوف نو نهره بر متاله سبزواری "، " علم و اجب تعالی از دیدگاه حاجی سبزواری"، " اسرار سبزواری در نگاه اقبال لاهوری"، " مروری تحلیلی بر دیدگاه حکیم سبزواری در باب حیثیات فلسفی"، " نقد ملاهادی سبزواری بر دیدگاه شیخ کلینی در مساله اراده الهی"، "عمومیت قدرت الهی از نگاه حکیم متاله حاج ملاهادی سبزواری"، " بررسی و تحلیلی اجمالی نقد‌هایی از حکیم سبزواری بر صدر المتالهین شیرازی عالم و عوام از دیدگاه حکیم سبزواری "، " تناسخ از منظر حکیم سبزواری"، و " مساله خلود در عذاب" می‌شود.
بنا به گزارش روابط عمومی موسسه خانه کتاب، مقالات این بخش توسط مسعود امید، سیدعبدالله انوار، مرتضی پویان، اکبر ثبوت، ‌هاجر زارع، محمدحسین ساکت، محمد سعیدی‌مهر، حمید عطایی‌نظری، اکبر فایدئی، فاطمه فنا، ‌طیبه کرمی، مهدی کمپانی زارع و انسیه برخواه نوشته شده است.
گفتنی است، حاج ملاهادی سبزواری از فیلسوفان شارح و مفسر حکمت متعالیه ملاصدراست. وی از جمله حکمایی ست که درجاتی را در حکمت نظر و عملی پیمود و در شهود و عرفان به مراحل عالی دست یافته و بر اثر عبادات و ریاضیات منبعث از معرفت، دیدی شهودی و عرفانی داشته است. او در مقام جذبه شوق و احوال سیر و سلوکش به شعر پناه برده و از نظر آثار منظوم شهرت خاصی یافته و در وادی شعر و غزل نیز هنر نمایی کرده است.
سبزواری برای پاسخ به احساس عارفانه‌اش غزل سروده و اشعارش نشانه استغراق او در مباحث حکمت و عرفان است.
اشعار عرفانی او بسیار نغز و پر محتواست و دقیق‌ترین نکات حکمت و عرفان را به ساه‌ترین و رسا‌ترین زبان بیان داشته است.
بیشترین و بهترین آثار او از نظر کیفی و کمی در حکمت، فلسفه و منطق است و در تشریح، تفضیل، تجزیه و تحلیل انظار و افکار ملاصدار ممتاز و شاخص بوده است.
حکیم حاج ملاهادی سبزواری در بیست و هشتم ذی‌حجه 1289ق. در سن قریب به 78 سالگی از دنیا رفت.
شایان ذکر است، کتاب "سبزواری پژوهی"در قطع رقعی و 611 صفحه با شمارگان یک هزار نسخه و بهای 220000 ریال از سوی انتشارات خانه کتاب منتشر شد.
پایان پیام/

 

کد خبر 317138

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha