گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان: الحمدالله چیزهای خوبی انسان از افراد می شنود؛ البته گوشه کنار حرفهایی هم هست. یکی از چیزهایی که من به خصوص می خواهم تکیه کنم، مساله «انسجام اسلامی» است که ما گفتیم انسجام اسلامی یعنی عصبیت های بین المذاهبی مسلمانانها نباید تحریک شود.
شما نباید کاری کنید که عصبیت آن مسلمان غیرشیعه علیه شما تحریک شود؛ او هم متقابلاً نباید کاری کند که غیرت و عصبیت شما را علیه خودش تحریک کند. آنها همین را می خواهند الان شما ببینید دو تا گروه فلسطینی در فلسطین دارند با هم می جنگند! برای اسراییل چه از این بهتر! به جای اینکه تفنگها به طرف آنها متوجه شود. علیه همدیگر دارند می جنگند! خوب، این خیلی چیز خوبی برای اسراییل است چقدر خرج کنند، می ارزد که یک چنین وضعی پیش بیاید فرض بفرمایید در لبنان هم یک گروهی پیدا می شوند و بنا می کنند با یک گروه دیگری مبارزه کردن و جنگیدن چه نعمتی بزرگتر از این برای اسراییل و امریکا! این بهتر است یا اینکه یک گروهی مثل حزب الله بیاید جلو، همه هم دنبالش بعضی از روی دل و ایمان، بعضی هم از روی ترس از افکار عمومی و این که اسراییل را شکست بدهند؟ معلوم است که وضعیت اختلاف برای آنها بهتر است.
در دنیای اسلام، قضیه همین است آیا مسلمانهای مصر و اردن و عراق و پاکستان و هند و ترکیه و جاهای دیگر، اگر به خیابانها بیایند و به نفع جمهوری شعار بدهند، برای امریکا بهتر است یا کاری کند که اگر در یک مساله ای، ایران اسلامی صدایی بلند کرد، همه این ملتها خاموش بشوند، بعضی ها اظهار مخالفت هم بکنند؟ پیداست دنبال دومی اند. چه جوری می شود؟ چطور ممکن است این کار؟ خیلی آسان است کاری کنند که عصبیت های شیعه و سنی را زنده کنند. به آنها تفهیم کنند اینها شیعه اند، اینها صحابه را سب می کنند! اینها مقدسین شما را چنین و چنان می کنند می خواهند جدایی بیندازند؛ آنها این را می خواهند .
ایجاد فضای اختلاف، کار شیطان است
منادی وحدت شیعه و سنی، از اولی که این فکرها پیدا شده، این چیزها موردنظر بوده است. یک عده ای چرا نمی فهمند؟ امام بزرگوار ما که منادی اتحاد بین مسلمین بود از همه اینهایی که مدعی اند، ولایتش و اعتقادش و ارادتش و عشقش به ائمه علیهم السلام بیشتر بود او بهتر می فهمید ولایت را یا فلان آدم عامی که حالا به اسم ولایت کارهای خلاف می کند، حرفهای بی ربط می زند در مجالس عام و خاص؟ وحدت را حفظ کنید اگر دیدید در جامعه بین شما کسانی هستند که عکس این رفتار می کنند، آنها را طردشان کنید؛ مخالفت خودتان را به آنها ابراز و اعلام کنید؛ اینها ضرر می زنند؛ ضربه می زنند ضربه ای به اسلام می زنند ضربه ای به تشیع می زنند، ضربه ای به جامعه اسلامی می زنند این از جمله مسایل بسیار مهم است.(1) تفرقه مومنین کار خدایی نیست، برای هدف خدایی انجام نمی گیرد؛ کار شیطانی است. ایجاد بغض و کینه بین مومنین، فضای اختلاف را به وجود آوردن، این کار شیطان است کار خدایی نیست کار خدایی همدلی است.(2)
شما اینجا یک شعری بخوانید امروز هم که ویدئو و اینترنت و مسایل گوناگون انتقال پیام وجود دارد، عکس و تفصیلات آن برود در فلان نقطه، چهار تا آدم جاهل متعصب را تحریک کند، بیندازد به جان یک مشت زن و بچه بی گناه، خون اینها را بریزد مراقب این چیزها باشید اینکه بنده این همه اصرار می کنم تاکید می کنم برای اینکه اختلافات مذهبی و طایفه ای را کمرنگ کنید، برای این است کسی خیال نکند که اگر ما بخواهیم نعمت این عشقی که دلهای مردم ما را بحمدالله پرکرده و مالامال از محبت اهل بیت است، شکرگزاری کنیم و این عواطف را تحریک کنیم، راهش آن است؛ نه، اشتباه است اختلاف افکنی یا تحریک عصبیتهای اختلاف افکن، مصلحت نیست؛ نه امروز مصلحت است، نه زمان امام صادق علیه السلام مصلحت بود، آنها هم جلویش را گرفتند بعضی از افراد سطحی نگر به این مساله توجه ندارند.(3)
ضرورت خودسازی مداحان
مداحی، معرفت افزایی است مداحی، پراکندن معرفت و حکمت و امید و عقیده راسخ است. مداحی، جوشاندن چشمه های عواطف در دلها است؛ با استفاده از هنر شعر، هنر آواز، هنر اجرا، البته یک اصل مسلمی وجود دارد عزیزان من! مردم از صدای شما خوششان می آید، از شعر شما لذت می برند از اجرای شما – چه در مدحتان، چه در مصیبتتان دلهایشان تکان می خورد و اشک می ریزند؛ اما به خود شما هم نگاه می کنند اگر شما از لحاظ اخلاق، از لحاظ تدین، از لحاظ عفت، نمود تحسین آوری داشتید، همه آنچه را که عرض کردیم به صورت مضاعف در مردم اثر خواهد کرد اما اگر خدای نکرده بعکس شد؛ مردم نشانه تزلزل اخلاقی، نشانه عقب ماندگی از لحاظ اخلاق و رفتار و خدای نکرده عفت و این چیزها مشاهده کنند، اثر این هنرها و زیبایی هایی که در کار شما هست، از بین خواهد رفت؛ این را مراقب باشید همه مان باید مراقب باشیم؛ ما عمامه ای ها بیشتر از دیگران، گویندگان مذهبی بیشتر از دیگران، نامداران عرصه دین و تقوا بیشتر ازدیگران همه باید مراقب باشیم؛ شما هم همین طور شما کسانی که در عرصه دین و معرفت و امور الهی دارید کار می کنید؛ خیلی باید مراقب باشید؛ مراقب اخلاق، مراقب پاکی زبان، پاکی دامان، پاکی دل، پاکی دست خدای متعال به شما کمک کند یک مادح آستان فاطمی سلام الله علیها وقتی که در یک چنین جایگاهی قرار گرفت، یک انسان برجسته است یعنی همین جوری که بین ماها فهمیده شده، دانسته شده و اعتقاد پیدا کرده ایم، کسانی که در راه مدح ائمه علیهم السلام و اظهار ارادت به این بزرگوار و توجه دادن دلها به این بزرگواران هستند، اینها پیش خدای متعال عزیز و محبوبند.(4)
امروز ما محتاج نصیحتیم برای رشد اخلاق در جامعه، برای گسترش خلقیات خوب، برای اعتلای روحیه همدلی و برادری و صفا و اخوتی که در جامعه دینی مطلوب است، احتیاج داریم به نصیحت.(5)
اساس و جوهر کار، عبودیت است من و شما هم باید از همین جاده برویم البته این قله ها خیلی بالاست اگر چشم ما بتواند این قله ها را ببیند خیلی باید خدا را شکرگزار باشیم، چه برسد که به ان جاها برسیم؛ لیکن باید برویم؛ راه این است این دامنه ها را باید به قدر قدرت و توانمان طی کنیم؛ که اگر این طور شد به قدر ظرفیتمان بهره خواهیم برد.(6)
برادران و خواهران عزیز! من و شما باید دنبال عبودیت خدا باشیم تمجید از فاطمه زهرا سلام الله علیها نتیجه اش باید این باشد.
توصیه ما این است تلاوت قرآن، انس با قرآن، انس با حدیث، آشنایی با معارف اهل بیت از طریق حدیث، و بالاتر از همه، توجه به خدای متعال، حفظ و تقویت رشته ارتباط قلبی با ذات اقدس احدیت، با دعا، با توسل، با ذکر، با خشوع، با نماز نافله.(7)
ضرورت پرداختن به مسایل روز در مداحی
به نیاز امروز جامعه اسلامی نگاه کنید، ببینید چقدر ملت ما جوانها و جامعه ما در کشاکش طوفانهای گوناگون تهاجم سیاسی و فرهنگی و انواع و اقسام تلقینات و تبلیغات، به نگاه نو، به روحیه سرشار از امید، به دل لبالب از اطمینان به آینده، فهمیدن راه روشن احتیاج دارد این را همه باید انجام دهند؛ هر کسی به یک نحوی و شما می توانید سهم وافری در این زمینه داشته باشید به هر حال، مجموعه های اساتید و پیشکسوتهای مداحی می توانند کارهای خوبی انجام دهند، امیدواریم ان شاءالله انجام دهند یک نقطه اساسی هم این است که ما وضعیت کنونی انقلاب را همواره هم در یاد خودمان داشته باشیم، هم در حوزه شعاع گفتاری خودمان، تاثیر نفس خودمان را به یاد دیگران بیاوریم.
عزیزان من! انقلاب یک حادثه در تاریخ ایران فقط نبود؛ این یک حادثه در تاریخ جهان و در تاریخ بشریت بود بر روی این نکته من تکیه و تاکید می کنم- این شعار نیست، این تدقیق در یک حقیقت است - که این یک حادثه در تاریخ بشریت است. هر چه زمان بیشتر بگذرد، بیشتر این حقیقت روشن خواهد شد. اینجور نبود که حالا در کشورى نظامهاى طاغوتى و فاسد بودند، بعد به یک نظام اسلامى تبدیل شد. البته این بود؛ اما فقط این نبود. از لحاظ اعتقادى و معنوى، قرنهاست که دنیا را بعمد به سمت نگاه مادى و فهم مادىِ زندگى و عالم پیش می بردند، الان هم دارند پیش می برند. این انقلاب در مقابل این موج عظیمى که با همه قدرت مادى آن را دائم تشدید می کردند، آمد ایستاد و ضربه زد. انقلاب با مطرح کردن عَلمِ معنویت، با آن حرکتى که ترکتازانه به پیش می بردند، به آن حرکت لطمه وارد آورد و او را کند کرد. امروز شما مىبینید در همان کشورهائى که مهد گرایش مادیگرى بود، گرایشهاى معنوى به شکلهاى مختلفى بروز کرده؛ یعنى طلب معنویت، عشق به معنویت، شوق و گرایش به معنویت در آنجا در بین جوانهایشان به وجود آمده - البته این معنویت را وقتى نمی توانند درست اداره کنند، مدیریت کنند، گرایشهاى انحرافى به وجود مىآید؛ عرفانهاى قلابى، معنویتهاى دروغین. و شیادانى هم هستند که نقش مىآفرینند - که اگر در این شرائط اسلام و مکتب اهلبیت علیهمالسّلام بتواند خود را به قلب امپراتورى مادى غرب برساند، آنجا طالب دارد، مستمع دارد، علاقهمند دارد. و این امروز در دنیا محسوس و مسلم است.(8)
توصیه به جوانهایی که می خواهند وارد عرصه مداحی بشوند
امروز اگر چنانچه بپرسند: آقا حرفه مداحى به چى احتیاج دارد؟، یکى بخواهد مداح بشود، از امروز شروع کند، چه چیزى نیاز دارد؟، دو سه چیز را میشمارید دیگر؛ میگویید باید صدایش خوب باشد، حافظه خوبى داشته باشد، بتواند شعر یاد بگیرد؛ البته روح هم داشته باشد. انسانى با داشتن حافظه خوب و صداى خوش، میتواند بشود یک مداح؟ به نظر ما این کافى نیست. شما به مداح به چشم یک معلم نگاه کنید که میخواهد چیزى را به مستمع خود تعلیم بدهد. همه شما این صلاحیت را دارید. هیچ کس را از این دایره نباید بیرون کرد. هر که شوق این کار را دارد، بسماللَّه، خیلى خوب است؛ اما صلاحیتش را در خودش به وجود بیاورد. (9)
به جوانها توصیه می کنم، شیوه های پیشکسوتان را بکلی کنار نگذارند؛ دست نکشند. من با نوآوری موافقم؛ نوآوری هیچ اشکالی ندارد؛ اما اگر بخواهید در این نوآوری کمال پیدا کنید، بایستی این نوآوری در امتداد شیوه گذشتگان باشد. یک طبقه ساخته اند، شما روی آن طبقه یک طبقه بسازید؛ دیگری بیاید روی آن طبقه شما یک طبقه بسازد؛ آن وقت بناء می شود مرتفع و الا یکی ساخت، شما بیایی خراب کنی، یک طبقه بسازی؛ یکی دیگر بیاید آن را که شما ساختی، خراب کند، باز یک طبقه بسازد، همیشه همان یک طبقه خواهید ماند. محسنات اساتید، پیشکسوتها و کسانی را که در این کار از شما یک پیراهن بیشتر پاره کرده اند، یاد بگیرید و چیزی بر آن اضافه کنید شیوه های جدید، این جوری درست بشود خوب است.(10)
در بین شما عزیزان بحمدالله هم پیشکسوتها هستند هم جوانها هستند استعدادهای خوبی هم وجود دارد در میان شما، گلهای پرطراوت نورسی من مشاهده می کنم که توانسته اید خوب وسط میدان بیایید و جای خالی گذشتگان را نه فقط پر کنید، بلکه برتر و بهتر از آنها ما خیلی از گذشتگان را هم دیدیم حرکت کنید.(11)
مداح ها بدانند چه می خوانند و چه می گویند
اگر ما خطایی انجام دهیم، خطای ما مثل خطای مردم عادی نیست سنگین تر و سخت تر است. اگر ما خدای نکرده کسی را به وادی ضلالت و گمراهی انداختیم، با عمل مشابه دیگری تفاوت دارد مداح ها بدانند چه می خوانند و چه می گویند(12). امروز هم پول مىدهند و مىگویند به ابتذال بکشید و اسلام را قدح کنید و اهل بیت را مورد مذمت قرار بدهید و شیعه را خراب کنید.(13) مبادا پانصدنفر، هزار نفر، گاهی ده هزار نفر در جلسه ای جمع شوند و یک ساعت برای آنها نغمه سرایی شود؛ اما چیزی به آنها داده نشود. شما در این یک ساعت می توانید نکات زیادی را با شعر خوب منتقل کنید البته شعر خوب. (14) گاهی کلمات مدح آمیزی از ائمه پشت سر هم می آوریم که نه درست مستمع به عمق این کلمات می رسد، نه با فهمیدن آن کلمات چیزی بر معرفت او اضافه می شود اینها ارزش چندانی ندارد.(15) چیز دیگری که بنده در بعضی از خوانندگان جلسات مداحی اطلاع پیدا کردم استفاده از مدح ها و تمجیدهای بی معناست، که گاهی هم مضر است.(16) از برخی تعبیرات درباره ائمه نباید استفاده کرد اینها سبک است .(17)
چنانچه مداحل و خواننده ما و ستایشگر اهل بیت از کسانی که خودشان غرق در حیرت و بدبختی اند وادی هنری غرب، به خصوص هنر موسیقی شان که به ابتذال کشانده شده و در وادی حیرت و سردرگمی شیطانی و نه حیرت رحمانی هستند این کار شریف و پاکیزه و مقدس را الگوگیری کرد، این کار ناسزاوار است کار ناشایستی است.(18)
1
پی نوشتها :
-بیانات در دیدار جمعی از مداحان 14/4/86
2- بیانات در دیدار جمعی از مداحان 4/4/ 87
3- بیانات در دیدار جمعی از مداحان سراسر کشور 11/ 2/ 92
4- بیانات در دیدار جمعی از مداحان سراسر کشور 11/ 2/ 92
5- همان
6- بیانات در دیدار جمعی از مداحان 3/ 3/ 90
7- بیانات در دیدار جمعی از مداحان 5 /5/ 84
8- همان
9- بیانات در دیدار جمعی از مداحان سراسر کشور 11/ 2/ 92
10-- بیانات در دیدار جمعی از مداحان 5 /5/ 84
11-- بیانات در جمع کثیری از مداحان 28/ 10/ 68
12-- بیانات در دیدار جمعی از مداحان 18/ 6/ 80
13- همان
14- همان
15- بیانات در دیدار جمعی از مداحان 4/ 4/87
16- همان
17-همان
18- همان
پایان پیام/
نظر شما