به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام حسن روحانی، رییس جمهور در بیست و یکمین اجلاس شورای وزیران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) با خیر مقدم به وزرای شرکت کننده در این اجلاس، افزود: این سازمان وارد دهه سوم فعالیتش شد و در طول دو دهه گذشته پیشرفتهای قابل توجهی در حوزههایی همچون تجارت، انرژی، کشاورزی، صنعت، معدن، بانکداری، علم و فناوری، محیط زیست، همکاریهای بخش خصوصی، آموزش و فرهنگ و بویژه حمل و نقل و ترانزیت داشته است.
روحانی اضافه کرد: با این حال نباید به سطح فعلی فعالیتها رضایت داد و باید به افقهای بلندتر نگریست.
رئیس جمهور با اشاره به ویژگیهای مهم کشورهای عضو اکو گفت: با اتکاء به این ویژگیها باید همکاریها در همه زمینهها افزایش یابد و سوابق تاریخی و جاده ابریشم گواهی بر این مدعاست.
روحانی افزود: همکاری در چارچوب سازمانهای منطقهای با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد جهان و بحران پدید آمده در سالهای اخیر میتواند مسیر مطمئنی در جهت تقویت همگراییها و به دور ماندن از آسیبهای ناشی از تلاطمهای اقتصادی بین المللی را در بر داشته باشد.
رئیس جمهور در ادامه گفت: اکو از سازمانهای بالقوه توانمند در سطح جهانی است که با داشتن جمعیت450 میلیونی و مساحت بیش از هفت میلیون کیلومتر مربعی و ذخایر عظیم معدنی، نفت و گاز و موقعیت استراتژیک جغرافیایی و قرار داشتن در کریدورهای شمال- جنوب، و شرق- غرب از آینده دارترین سازمانهای منطقهای در سطح جهانی است.
حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی افزود: کشورهای عضو اکو در سال 2012 بیش از 817 میلیارد دلار با جهان مبادله بازرگانی انجام دادند که از این رقم فقط 10. 3 درصد یعنی 83 میلیارد دلار سهم تجارت درون منطقهای بوده است.
وی گفت: منطقه اکو در سال 2011 از رقم یک و نیم تریلیون دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی فقط حدود 41 میلیارد دلار را نصیب خود کرد که معادل 2. 7 درصد رقم جهانی است.
حجت الاسلام و المسلمین روحانی با اشاره به اینکه تجربه بیش از دو دهه تعامل و همکاری در قالب اکو چراغ راه آینده ماست افزود: در دهه سوم باید شاهد سازمانی باشیم که ظرفیتهای همکاری خود را در بالاترین سطح شکوفا کند.
وی با اشاره به اینکه تجارت درون منطقهای 10 درصدی به هیچ وجه قابل دفاع نیست گفت: برخی زیرساختهای لازم در حوزه کریدورهای حمل و نقل و زیرساختهای نرم افزاری و ساختارهای حقوقی مورد نیاز در دو دهه نخست فعالیت این سازمان پیش بینی شده است و به موازات آن باید ساز و کارهای مالی و بانکی مورد نیاز تعبیه شود.
رئیس جمهور ادامه داد: بدون تردید چنانچه تجارت درون منطقه رونق گیرد، توفیقات زیادی در حوزههای دیگر و همچنین در توسعه اقتصادی کل کشورهای عضو ایجاد میشود.
رئیس جمهور گفت: این سازمان فرصت بزرگی برای منطقه و کشورهای عضو به شمار میرود که هیچ بدیلی ندارد و با این حال، اکو در آغاز دور سوم، نیازمند برخی اقدامات است.
روحانی پیشنهاد داد وزرای شرکت کننده در این اجلاس اصلاحات خود را با هدف ارتقای اکو به سازمانی که بتواند پاسخگوی نیازهای روز منطقه باشد مطرح کنند.
رئیس جمهور گفت: این اصلاحات باید حوزههای حقوقی، ساختاری و برنامهای را در بر گیرد تا شاهد سازمانی حرفهای و کارآمد در منطقه باشیم؛ سازمانی که نه تنها نگرانیهای موجود را رفع کند بلکه جذابیتهای بیشتری را برای کشورهای غیرعضو در مسیر همکاری به دنبال داشته باشد.
روحانی افزود: جمهوری اسلامی ایران با رویکرد مبتنی بر احترام متقابل و تأمین منافع مشترک برای تحقق حقوق مردم منطقه و با جایگاه ممتاز ژئوپلتیکی، تقویت اکو را از اولویتهای خود میداند و از توسعه همکاریها استقبال میکنیم.
رئیس جمهور ابراز امیدواری کرد در سایه اصلاحاتی که در اکو شاهد خواهیم بود و با نگاه به افقهای روشن آینده، شاهد همکاریهای گستردهتر و عمیقتر منطقهای با هدف ارتقای سعادت و رفاه بیشتر کشورهای عضو باشیم.
سازمان همکاری اقتصادی اکو یک سازمان اقتصادی منطقهای است که ده عضو دارد و جمهوری اسلامی ایران، ترکیه، پاکستان، افغانستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان، تاجیکستان و قزاقستان اعضای این سازمان هستند.
کشورهای عضو اکو 400 میلیون جمعیت را در 8 میلیون کیلومتر مربع وسعت خود جای دادهاند و تجارت بین اعضای این سازمان سالانه 60 میلیارد دلار است.
شورای وزیران خارجه بالاترین رکن تصمیم گیری در اکو محسوب میشود و همه ساله یک جلسه رسمی دارد.
بیستمین نشست وزرای خارجه اکو مهر سال 91 در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار شد.
هدف سازمان اکو ارتقای توسعه اقتصادی پایدار، افزایش سطح زندگی و رفاه مردم، گسترش تجارت درون منطقهای و توسعه همکاری در عرصههای مختلف به ویژه حمل و نقل، ارتباطات و انرژی است.
پایان پیام/
نظر شما