به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، آقا سیدحسین یا سیدابراهیم معروف به سیدجلال الدین اشرف، پسر امام موسی کاظم(ع) و برادر امام رضا(ع) دومین چهره علوی مشهور است که بعد از یحیی بن عبدا... بین الحسن بین سالهای 206 تا 210 هجری قمری وارد سرزمین گیلان شد.
این امامزاده بزرگوار که پس از شهادت امام رضا(ع) برادر بزرگوارش، وارد گیلان شد هنگام ورود به این منطقه اولین نبرد و مقابله را در حوالی زنجان و قزوین که در آن زمان دالمرز بین اعراب مسلمان و دیلمیان بود با خوارج و لشکریان خلفای عباسی داشت.
آن حضرت در این جنگ که چهارماه طول کشید به کمک قبایل دیلمی و مردان ترک زبان (استا جلو) موفق شد زنجان را در ذی الحرام 206 هجری قمری فتح کند. نقش دیلمیان در همراهی سید جلال الدین اشرف(ع)برای از بین بردن لشکر کفر و خوارج و پیروزی نهضت و فتح زنجان، قزوین، طارم و رودبار بسیار کلیدی بود تا جائی که در فتح طارم و حوالی آن بیش از یکهزار و 200 نفر از مسیحیان به دست آن بزرگوار مسلمان شده و به لشکر وی پیوستند.
آن امامزاده بزرگوار همچنین پس از فتح رشت که در سال 207 هجری قمری صورت گرفت وارد این شهر شد که مورد استقبال با شکوه مردم کوچه و بازار قرار گرفت. آقا سید جلال الدین اشرف(ع)، 9 ماه در رشت حکومت کرد و لاهیجان و سیاهکل نیز در سال 208 هجری قمری به دست وی فتح و شهرها و آبادیهای غرب گیلان نیز در سال 210 از دست حاکمان ظلم و جور آزاد شدند.
سید جلال الدین اشرف (ع) با گروهی از سادات حسنی و حسینی در لاهیجان بر مسند رهبری تکیه زد و در این شهر نماز جمعه اقامه کرد و شریعت محمدی(ص) را ترویج می داد.
نخستین حکمت شیعه در سال 211 در گیلان تشکیل شد و تا سال 223و یا به قولی 23 تداوم یافت. لشکر آن حضرت سرانجام در جنگی که با یکی از کفار به نام 'چهل گوش' داشت در حوالی رودبار در محلی به نام دارستان شکست میخورد و آن حضرت مجروح میشود. آن بزرگوار پس از این مجروحیت در منزل شخصی به نام شیخ مفید الدین اسکان پیدا می کند و در 14 رمضان سال 223 یا 230 هجری قمری به شهادت میرسد. پیکر پاک آن حضرت نیز پس از شهادت طبق وصیتش در تابوت گذاشته شده و در رودخانه خروشان سفید رود رها میشود.
پیکر آن حضرت بعد از گذشت 100 کیلومتر در حوالی لاهیجان و در قریه ' اکیم' به ساحل رسید و توسط مردم از آب گرفته و در همان کنار ساحل به خاک سپرده شد. "گوهر شاد خانم بنت کیا رستم" که از خاندان شیعی آل بویه بود در سال 312 هجری قمری گنبدی زیبا بر روی قبر آن حضرت نهاد و محل دفن سید جلال الدین اشرف(ع) که در آبادی بینام و نشانی قرار داشت بعدها به نامهای کوچان، جلالیه، اشرفیه و هم اکنون آستانه اشرفیه معروف است.
حرم مطهر آقا سلطان سید جلال الدین اشرف(ع) هم اکنون زیارتگاه عاشقان اهل بین(ع) از سراسر نقاط کشور است و این حرم همه ساله پذیرای خیل بسیاری از زائرین است.
حسین داداشی، رئیس هیئت امنای حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان با بین اینکه این آستان متبرکه مورد توجه اقشار مختلف مردم کشور، به ویژه مردم شمال کشور است، اظهار کرد: آقا سیدجلال الدین اشرف(ع) زائران بسیار دارد و مراسم و اعیاد مذهبی در این بقعه متبرکه باشکوه خاصی انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: آستان مقدس آقا سید جلال الدین اشرف(ع) موجب شده تا شهرستان آستانه اشرفیه به قم گیلان معروف شود.
رئیس هیئت امنای حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی، اعلام کرد:از سال 86 نگاه این بوده که بارگاه سید جلال الدین اشرف(ع) به قطب فرهنگی شمال کشور تبدیل شود.
آستان آقا سید جلال الدین اشرف(ع) قطب فرهنگی شمال کشور
داداشی با بیان اینکه برای تبدیل آستان آقا سید جلال الدین اشرف(ع) به قطب فرهنگی شمال کشور در مرحله اول مشکل محدودیت مکان در بقعه مطرح بود، گفت: توسعه فیزیکی حرم برای راحتی دسترسی و زیارت زوار در مرحله نخست به اجرا در آمد و از سال 86 به مدت دو سال کار مطالعاتی احداث حسینه اعظم و الحاق آن به حرم مطهر آقا سید جلال الدین(ع) صورت گرفت.
وی اضافه کرد: وجود بیش از 300 قبر در محوطه حسینه اعظم بر مشکلات جاری توسعه فیزیکی حرم افزوده بود.
رئیس هیئت امنای حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) استحکام بنای مورد نظر را اولویت نخست طراحان و سازندگان حسینه اعظم این حرم دانست و گفت: از سال 88 تا 90 کار عمرانی در هزارمتر مربع در دو طبقه (یک طبقه بالکن) مربوط به خواهران و طبقه همکف مشترک بین برادران و خواهران انجام شد.
یک میلیارد تومان برای طرح توسعه حرم هزینه شده است
وی اذعان کرد: تاکنون یک میلیارد تومان برای سازه نگهدارنده، کاشی کاری، سفت کاری، تاسیسات، سیستم خنک کننده و گرمایشی حرم هزینه شده است.
داداشی اضافه کرد: تکمیل نمای بیرونی حسینه اعظم و کاشی کاری داخلی یک میلیارد تومان دیگر اعتبار نیاز دارد.
وی همچنین گفت: همزمان با فعالیت های عمرانی از آغاز ساخت، این حسینه مورد بهره برداری قرار گرفته است.
رئیس هیئت امنای حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) با اشاره به احداث صحن دوم این بقعه متبرکه در ظلع غربی حرم مطهر، اعلام کرد: از 60 باب مغازه تاکنون 20 مغازه تملک شده و بقیه مغازهها نیز با تامین اعتبار خریداری و عملیات عمرانی صحن دوم آغاز میشود.
وی با قدردانی از خیرین و مردم آستانه اشرفیه در کمک به توسعه حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) اظهار کرد: برای طرح توسعه حرم اعتبارات دولتی نداشتیم و هزینه طرحهای عمرانی حرم از محل نذورات و کمکهای مردمی و خیران تامین شده است.
داداشی همکاری و هماهنگی مسئولان شهرستان آستانه اشرفیه را در پیشرفت طرح توسعه حرم بسیار موثر توصیف کرد و گفت: در کمتر شهرستانی هماهنگی و همدلی بین مسئولان مانند آنکه در آستانه دیده میشود، وجود دارد.
فعالیت های فرهنگی بقعه آقا سید جلال الدین اشرف(ع)
وی در خصوص اقدامات مدیریت حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) در حوزه فرهنگی، اعلام کرد: مجتمع فرهنگی حرم در طبقه دوم شبستان، آمفی تئاتر با گنجایش 150 نفر، سالن اجتماعات و چند کلاس آموزشی در حال احداث است و 70 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
احداث موزه میراث مذهبی گیلان در حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع)
رئیس هیئت امنای حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) در ادامه از طرح مدیریت این بقعه متبرکه برای تاسیس نخستین موزه میراث مذهبی استان در این آستان خبر داد و گفت: تعاملات سازندهای با سازمان میراث فرهنگی استان انجام شده تا نخستین موزه میراث مذهبی گیلان در جوار آقا سید جلال الدین اشرف(ع) تاسیس شود.
وی یاد آور شد: تاسیس کتابخانه عمومی از جمله برنامههای فرهنگی در طرح توسعه حرم است.
داداشی تاکید کرد: مجتمع فرهنگی حرم مطهر سبب میشود تا اوقات فراغت زائران به نحو موثرتری غنی سازی شود.
وی ابراز امیدواری کرد: امیدواریم فاز اول مجتمع فرهنگی حرم مطهر تا پایان سال به بهره برداری برسد.
رئیس هیئت امنای حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) برگزاری دعای ندبه، اربعین و عاشورای حسینی و پوشش زنده آن از شبکههای سراسری را از مراسم برجسته حرم مطهر برشمرد و گفت: بقعه آقا سید جلال الدین اشرف(ع) از محدود بقاع متبرکه استان است که در آن، سه نوبت نماز به صورت جماعت اقامه میشود.
وی اذعان کرد: در عاشورای حسینی بیش از 100 هیئت مذهبی در آستان آقا سید جلال الدین اشرف(ع) حضور یافتند.
داداشی تاکید کرد: توسعه حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) زمینه ساز توسعه شهرستان آستانه اشرفیه میشود.
توسعه حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) زمینه ساز توسعه شهرستان آستانه
مهندس محمد سلیمانی، مسئول امور فنی اداره اوقاف استان گیلان نیز اعلام کرد: در شهرستان آستانه اشرفیه با زمینه فرهنگی و مذهبی که وجود دارد شاهد فعالیتهای عمرانی خوبی هستیم.
وی با اشاره به 36 پروژه عمرانی در حال انجام در شهرستان آستانه اشرفیه، گفت: از این تعداد 22 پروژه مربوط به طرحهای ناتمام سال قبل بوده که تکمیل شده، یک پروژه جدید الاحداث و بقیه تعمیرات بقاع هستند.
مسئول امور فنی اداره اوقاف استان گیلان، طرح توسعه حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) را مهمترین طرح عمرانی بقاع آستانه اشرفیه خواند و خاطر نشان کرد: طرح جامع حرم تهیه شده و احداث صحن دوم جهت الحاق به آستان برنامه ریزی شده و در حال اجراست.
سلیمانی افزود: با بهره برداری از صحن دوم دسترسی به حرم آسانتر میشود.
وی با بیان اینکه حرم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) سالانه بیش از یک میلیون (نفر بار ) زائر دارد، اظهار کرد: لازم بود تا حسینهای در جوار بقعه متبرکه احداث شود تا پاسخگوی حجم کثیر زائران باشد.
مسئول امور فنی اداره اوقاف استان گیلان با اشاره به مشکلات احداث حسینه اعظم در آستان آقا سید جلال الدین اشرف(ع) گفت: سه مسئله قبور، سستی خاک و ساختار قدیمی سازه از مشکلات احداث حسینه اعظم بود.
سلیمانی تاکید کرد: حسینه اعظم آقا سید جلال الدین اشرف(ع) یکی از بهترین و مقام ترین سازهها در سطح اماکن مذهبی کشور است و مامنی برای زائران و شرکت کنندگان در مراسم مذهبی است.
پایان پیام/
نظر شما