خبرگزاری شبستان- قم:
ایران و 1+5 در موضوع غنی سازی هسته ای و وضعیت تحریم ها به توافق رسیدند و در ادامه سند این توافق نیز در مقر سازمان ملل در ژنو به امضای طرفین رسید. این موضوع باب جدیدی به روی ایران و طرف مقابل باز کرده که البته باید در این مسیر هم هوشیارانه قدم گذاشت. محمد مهدی کریمی نیا، معاون پژوهشی مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص توافق ایران و 1+5 در ژنو نظراتی داشت که در قالب گفتگوی ذیل مطرح شد:
آقای کریم نیا در ابتدای بحث بفرمایید که معنای این توافق در اصطلاحات حقوقی چیست؟
در حقوق بین الملل از این توافق با عنوان سازش تعبیر می شود و سازش در حقوق بین الملل به این معناست که طرفین قدری ازخواسته ها و تقاضاهای خود پایین بیایند تا به سطحی برسند که توافق حاصل شود. آنچه در کل به نظر می رسد این است که هم ایران و هم 1+5 می خواستند با کاهش ادعاهای اولیه خود به سطحی از سازش برسند. به این معنا که بنا بر این توافق با کشورهای 1+5 ایران حق غنی سازی داشته باشد و در عین حال ایران هم کاهش سطح غنی سازی و همچنین نظارت سازمان های بین المللی را پذیرفت. البته بخشی از این نظارت ها به کمک دوربین های نصب شده در تاسیسات هسته ای ایران و به صورت برخط کنترل می شود و بخشی نیز به واسطه تقاضاهای احتمالی و حضور بازرسان در ایران. البته از آنجایی که ما به صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای کشورمان اطمینان داریم، ترسی از حضور این بازرسان وجود ندارد.
غربی ها و هم پیمانانشان بیشتر از ایران نیازمند توافق در ژنو بودند
وضعیت فعلی را چگونه ارزیابی می کنید؟
آنها در گفتگوها و تبلیغاتشان مسئله را بسیار دست بالا گرفتند. مثلا ادعای شاهزاده عربستانی که گفته، چنانچه با ایران توافقی حاصل شود، ما دست روی دست نمی گذاریم یا رژیم مجهول اسرائیل که گفته اگر با ایران به توافق بد برسید، ما به ایران حمله می کنیم و یا رییس جمهور آمریکا که همواره از روی میز بودن همه گزینه های همراه با گزینه نظامی دم می زند همه شانتاژهای تبلیغاتی هستند و آنچه در ورای این مسائل پیداست این است که آنها بیشتر از ایران به این نتیجه نیاز دارند.
ایران تحریم شده پس از سال ها امروز در چه جایگاهی است؟
بله این مسئله مهمی است، باید دید که ایران تحریم شده امروز در موضوع دانش هسته ای چه جایگاهی دارد. می بینیم که تحریم ها و ترور دانشمندان عزیز کشورمان عملا نتوانست جلوی غنی سازی بیشتر و رشد علمی ایران را بگیرد. امروز بعد از 10 سال تحریم می بینیم که تعداد سانتری فیوژهایمان به عدد 17 هزار رسیده و غربی ها که به هدف خود مبنی بر محدودو کردن غنی سازی در ایران نرسیده اند، به دنبال عادی سازی روابط هستند.
1+5 اگر پایبند توافقات نباشد، ایران روال قبل را در پیش می گیرد
اگر طرف مقابل به تعهدات خود پایبند نباشد، چطور؟
بله، غربی ها سابقه خوبی در این موضوع ندارند. با این وجود ما پایبند توافقات هستیم تا زمانی که حسن نیت وجود داشته باشد. اگر طرف مقابل این توافق ها را نادیده بگیرد، ما هم به حالت سابق بازگشته و غنی سازی را طبق نیاز خودمان ادامه می دهیم.
آیا هدف غرب از این تحریم ها تنها مسئله غنی سازی است؟
نه. این تحریم ها از اول انقلاب نسبت به ایران به روش های مختلف اعمال شده و مسائلی که این چند ساله بیان می شود، همگی بهانه است برای فشار بیشتر بر ایران ولی آنچه که ذات این تحریم هاست این است که آنها از پیشرفت های ایران اسلامی نگرانند. برخی مقامات اروپایی و آمریکایی صراحتا اعلام کرده اند که بخش عمده ای از این تحریم ها در نتیجه نگرانی ما از پیشرفت های روزافزون ایران در ابعاد مختلف و تاثیرگذاری آن در منطقه است.
قدرت برتر بودن ایران در منطقه عربستان را با اسرائیل همسو کرده است
در صحبت هایتان از خط و نشان های عربستان و رژیم غصبی اسرائیل برای آمریکا در صورت توافق با ایران صحبت کردید، بفرمایید چه عاملی باعث مشترک شدن منافع این دو در موضوع ایران شده است؟
بله، تعجبی نسبت به این همه تکاپو وجود ندارد چرا که همانگونه که قبلا هم گفتم پیشرفت های ایران است که برای غرب و حتی همپیمانانش در منطقه خطرآفرین شده. امروز ایران در میان کشورهای همسایه و منطقه به قطبی قدرتمند تبدیل شده و آنه نسبت به این پیشرفت ها و تاثیرگذاری ها نگرانند و ذات تحریم ها ها به همین مسئله بازمی گردد. اسرائیل و عربستان از این موضوع وحشت دارند و به دنبال کاهش تاثیرگذاری ایران در منطقه و بین کشورهای اسلامی هستند. مثلا آنها در سوریه برای پیروزی در عرض سه الی شش ماه برنامه ریزی کردند ولی امروز می بینیم که دچار سردرگمی در این موضوع شده اند و آمریکا هم با تقاضای آنها مبنی بر حمله به ایران پاسخ نداده است. تمام این مسائل باعث شکست این دو کشور در ابعاد سیاسی و منطقه ای می شود.
مردم و مسئولان بدانند که تمام مشکلات ایران در سایه این توافق حل نمی شود
چه توصیه ای به مسئولان و مردم در این برهه حساس دارید؟ در این خصوص دو موضوع مطرح می باشد. اول اینکه؛ گروه هسته ای کشورمان مورد حمایت رییس جمهور و مقام معظم رهبری است و باید مردم و مسئولان هم همانطور که رهبر معظم تاکید کرده اند از این گروه حمایت کرده و همچنین فکر نکنند که ما در این توافق امتیازی به طرف مقابل داده ایم. تمام این سیاست ها زیر نظر رهبری است و ما باید از این گروه مذاکره کننده حمایت کنیم. و دوم اینکه؛ نباید حال که بنا بر تعبیر آقای ظریف تحریم ها در سراشیبی قرار گرفته، تصور کنیم که پس تمام مشکلات کشور حل شد. نه، اینطور نیست. باید با استفاده از ظرفیت های کشور و توانمندی علمی فرزندانمان این مشکلات و کمبودها را پشت سربگذاریم.
پایان پیام/
نظر شما