«تقریر» و «تاکید» از آموزه‌های قرآنی است

خبرگزاری شبستان: مشاور ارشد وزیر ارشاد با تاکید براینکه باید مرزها و محدوده‌های سنت نسبت به قرآن را تبیین کنیم چرا که ابهام‌زدایی یکی از محورهای تبیین و تقریر قرآن است،گفت: تقریر و تاکید از آموزه‌های قرآنی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد،محمد مهدی مظاهری، مشاور ارشد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شب گذشته (30آبان) در آیین اختتامیه نخستین کنگره بین المللی قران کریم " انسان و جامعه" اظهار کرد: تقریر و تاکید یکی از آموزه‌های قرآنی است.


وی با بیان اینکه علاوه بر تبیین و تفسیر قرآن، سومین دسته از آموزه‌ها، آموزه‌هایی است که در قرآن از آن‌ها یاد نشده و به آن نوگستری می‌گویند، تصریح کرد: باید مرزها و محدوده‌های سنت نسبت به قرآن را تبیین کنیم چرا که ابهام‌زدایی یکی از محورهای تبیین و تقریر قرآن است .

 

‎مشاور ارشد وزیر ارشاد در ادامه گفت: ظاهر آیات مراد جدی خدای سبحان نیست چرا که در این محور هم سنت به مدد قرآن می‌شتابد و در محور شبهه‌زدایی تعدادی از آیات به دلیل دلالت‌های ظاهری با دلایل عقلی و نقلی، قابل پذیرش نیستند.


وی افزود:قرآن حاوی کلام الهی است و از رهگذر وحی بر پیامبر نازل شده حجیت ذاتی دارد و سنت نیز که به معنای قول و فعل معصوم (ع) است دارای حجیت ذاتی است.


وی با اشاره به نقش قرآن در کاربرد سنت گفت: اولین نکته در این رابطه عرصه تقویت و اعتبار سنت است چرا که قرآن منشا معیار سنجش و تصحیح معرفت حاصل از سنت است و ما و شما معتقد هستیم که سنت در حجیت خود وام‌دار قرآن نیست ولی قرآن با آوردن آیات عصمت، حجیت و سنت اهل بیت(ع) آن‌ها را اثبات می‌کند همان‌طور که در واقعه غدیر عترت هم‌سنگ قرآن معرفی شد لذا حجیت کلام فعل عصمت وعترت است.


‎ مظاهری با اشاره به اینکه شش دیدگاه متفاوت نسبت به قرآن و سنت وجود دارد، اظهار کرد: قرآن بندگی ، اخبارگری‌ها ، اصالت قرآن، اصالت توأمان قرآن و سنت، مکتب تفکیک، حکمت متعالیه که از میان این شش دیدگاه، دیدگاه اصالت توامان قرآن و سنت مورد قبول اکثر دانشمندان قرار گرفته است.


وی با اشاره به این مطلب که در این میان، دیدگاه اصالت توامان قرآن و سنت توسط اکثر دانشمندان مورد تایید قرار گرفته است، خاطر نشان کرد:در این دیدگاه، قرآن قابل دسترسی است و فهم آن به پیامبر و اهل بیت (ع) منحصر نیست و انسانهای عادی نیز به اقتضای فهم و دانش خود می توانند از این دریای معرفت بهره مند شوند.


وی با تاکید بر اینکه متوجه باشیم که سنت معصوم(ع) در حجیت خود وامدار قرآن نیست اما قرآن آن را اثبات می کند، افزود:در این نگاه، سنت در عرض قرآن مطرح است فلذا تعاملش با قرآن دو سویه می شود و برای شناخت دین، گاه سنت به کمک قرآن می آید و گاه قرآن به مدد سنت می رود.


مظاهری با اشاره به این مطلب که سنت، آموزه های قرآن را تقریر و بر آنها تاکید می کند و گاه برای قرآن تبیین و تفسیر و ابهام زدایی می کند،افزود نقش دیگر سنت نقش نوگستری آن است یعنی بیان آموزه هایی که در قرآن از آنها یاد نشده و یا مباحثی که در احکام بیع طرح شده یا مسائلی که در باب خواص گیاهان دارویی مطرح شده است.


مشاور ارشد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه قرآن نیز در زمینه کاربرد سنت، نقش آفرینی می کند و گاه موجب تقویت اعتبار سنت می شود، خاطر نشان کرد قرآن کریم منشا بخشی از معارف سنت است و زمانی به عنوان معیار سنجش سنت به کار گرفته می شود.


وی سنتی را که از درون قرآن جستجو می‌شود را ذاتی دانست و تصریح کرد: سنت به معنای قول و فعل معصوم دارای حجیت ذاتی و عقلی است که هم در قرآن و هم در احادیث به کرات به این موضوع اشاره شده و یکی از دلایل ذاتی بودن سنت، ویژگی‌های منحصر به فرد پیامبر(ص)، تجلی‌‌گری اسماء نسبت به پیامبران دیگر است.


‎مشاور ارشد وزیر ارشاد عنوان کرد: سنت منبع دوم برای شناخت دین در عرض قرآن است زیرا بر این اساس رابطه قرآن و سنت، دو سویه می‌شود بنابراین برای شناخت دین مشاهده می‌کنیم گاهی قرآن به کمک سنت و گاهی سنت به کمک قرآن می‌شتابد بنابراین اصالت توامان قرآن و سنت در کنار هم به تکمیل آموزه‌های دینی می‌پردازند.


مظاهری وجه اشتراک قرآن و سنت را به‌طور مستقیم و غیرمستقیم، منصوب به خدا دانست وعنوان کرد: قرآن به خاطر انتساب به وحی از حجیت برخورداراست، الفاظ قرآن بر خلاف سنت از جانب خداست و در آن هیچگونه دخل و تصرفی صورت نمی‌گیرد، محتوای سنت درباره سنت اهل بیت(ع) است که به‌واسطه پیامبر گرامی اسلام(ص) به خداوند منصوب می‌شود؛ بنابراین قرآن در تقویت سنت نقش مهمی دارد.


وی خاطر نشان کرد: بر اساس آیات 36، 80 و 7 سور احزاب، نساء و حشر به دلیل انتساب محتوای سنت به خداوند، تاکید بر اعتبار سنت و اثبات ضرورت آن همانند کتاب آسمانی دارای اعتبار می‌‎شوند و همان‌طور که در قرآن تعارضی نیست، امکان بروز تناقض میان آمیزه‌های قرآن و سنت هم وجود ندارد.
 

پایان پیام/

 

کد خبر 315431

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha