به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، «سیدعباس صالحی» معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوازدهمین جشنواره کتاب و رسانه برتر که شامگاه گذشته 29 آبان ماه در پژوهشکده فرهنگ هنر و معماری برگزار شد، در سخنانی درباره رسانه و جایگاه کتاب و خبرنگاران حوزه کتاب گفت: زمانی که رسانه پا به صحنه گذاشت، شاید هه فکر میکردند عمر کتاب به عنوان یک پدیده فرهنگی کهن رو به زوال باشد، اما با گذشت زمان و مکشوف شدن ابعاد رسانه مشخص شد که رسانه میتوانند زمینهساز کتاب باشد و یا باعث زوال و افول آن شود. مهم آن است که چگونه از یک رسانه برای معرفی کتاب استفاده شود.
وی به برپایی اینگونه جشنوارهها برای هماندیشی درباره این موضوع تاکید کرد و افزود: رسانهها باید کتاب را به عنوان یک پدیده فرهنگی زنده و شاداب زنده نگه دارند و یاد کتاب را به عنوان پدیدهای که قرنهای متوالی عامل تواصل فرهنگی بوده را پاس بدارند. مسائلی که در یک دهه اخیر انجام شده است، نشانگر این است که رسانهها اعم از صوتی، تصویری و نوشتاری و دیداری میتوانند به کمک کتاب بیایند.
ظرفیت رسانه در ایران شناخته نشده است
صالحی در ادامه خاطرنشان کرد: دیده نشدن این نقش در رسانهها دلیل بر این نیست که رسانه نابودگر کتاب است، بلکه دلیل آن است که ظرفیت رسانه در ایران شناخته نشده است.
وی با بیان اینکه نه کارشناس رسانه هستم و نه ادعایی در این حوزه دارم، اظهار کرد: از طریق مطالعات شخصی آشنایی عمیقی با رسانه دارم و با همین اطلاعات اندک احساس میکنم که اگر ما کارکردهای رسانه را در فراتر ببینیم، رسانه میتواند به کمک کتاب بیاید. دومین کارکرد رسانه اطلاعرسانی است و مردم باید از طریق اطلاعرسانی با محصول آشنا شوند. در این ارتباط ما باید بررسی کنیم که تا چه میزان رسانههای مکتوب، تصویری و صوتی توانستهاند به اطلاعرسانی دلنشین در میان مردم بپردازند.
معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد، سومین کارکرد رسانه را نقد دانست و گفت: رسانهها در حیطههای مختلف فرصت نقد ایجاد میکنند. باید دید رسانههای ما تا چه اندازه با نقد کتاب به اطلاعرسانی در میان جامعه پرداختهاند و عامل جوشش یک فکر درباره کتاب شدهاند؟ "نقد جدی" به ویژه نقد سالم و بیپیرایه در رسانه ما بسیار کم رنگ است.
وی با اشاره به چهارمین و پنجمین کارکرد رسانه که آموزش و پر کردن اوقات فراغت است، بیان کرد: اینکه تا چه اندازه رسانههای ما به این موضوعات پرداختهاند، مهم است. برنامههایی مانند «رادیو هفت» تجربیات خوبی محسوب میشوند و اگر قرار است رسانه بخشی از اوقات فراغت ما را پر کند چطور میتواند آن را به کتاب اختصاص دهد و برنامههایی با محتوای مناسب تولید کند.
به خبرنگاران حرفهای در حوزه کتاب نیازمندیم
سیدعباس صالحی در ادامه خطاب به خبرنگاران، آموزش در رسانه و برای اهالی خبر را مهم تلقی کرد و توضیح داد: تربیت و آموزش خبرنگاران زبده در عرصه کتاب مهم است، چراکه ما در حوزه کتاب به خبرنگاران حرفهای در حوزه کتاب نیازمندیم و حوزه کتاب در مقایسه با دیگر حوزهها نیازمند حرفهای شدن است. خبرنگار حوزه کتاب باید ثبات داشته باشد و مدتها در این حوزه بماند تا پخته شود. تخصصی شدن حوزههای کتاب، کتابخوان کردن خبرنگاران کتاب، روزآمد بودن آنها، ارتباط آنها با کانونهای خصوصی و دولتی کتاب از دیگر محورهایی است که باید به آن پرداخته شود.
وی در پایان سخنانش با اشاره به ارتباط رهبر معظم انقلاب با کتاب، ایشان را کتابخوان حرفهای معرفی کرد و گفت: شاید تاریخ ایران زمین کتابخوان حرفهای چون ایشان ندیده و نداشته است. ایشان وقتی به سالهای ابتدایی انقلاب اشاره میکنند از سالهایی که امور اجرایی داشته و از کتاب فاصله گرفتهاند سخن میگویند که وقتی این موضوع را حس کردم راهی را انتخاب کردم و آن اینکه شبها پیش از خواب برای خود فرصت مطالعه کتاب را قرار دهم.
بیانیه هیات داوران/ بخش ترجمه به جشنواره سال آینده اضافه شد
به گزارش شبستان، از جمله سخنرانان دیگر این مراسم، منصور ضابطیان و رضا معصومی بودند. همچنین جلال خوش چهره یکی از اعضای هیات داوران بیانیه را قرائت کرد. داوران دوازدهمین دوره جشنواره کتاب و رسانه برتر، جلال خوش چهره، علی آقاغفار، حمیدرضا مدقق، ابراهیم زاهدی مطلق، علی عمادی، احمد سپاسدار، سید مهدی جعفری و رضا معصومی بودند.
بیانیه هیات داوران دوازدهمین جشنواره کتاب و رسانه برتر به شرح زیر است:
اکنون «کتاب و کتاب خوانی» تبدل به سوژهای ثابت در همه رسانههای کشور شده است. این اتفاق به مدد تلاش همکارانی است که نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی را در دستور کار خود قرار دادهاند. رشد قابل توجه آثار ارائه شده به دوازدهمین جشنواره کتاب و رسانه برتر بیانگر دو اتفاق مبارک است: نخست؛ افزایش مشارکتجویی رسانهها در پیگیری مشکلات مبتلابه کتاب و کتابخوانی اعم از مسایل نویسندگان، صنعت نشر و مطالبات مردم در اینباره و نیز تعامل سازنده برای حل آنها . دوم؛ رشد کیفی و کمی نیروهای رسانهای در حوزه کتاب.
دستاورد بالا اگرچه یک پیشرفت قابل قبول است ولی نقطه ایدهآل نیست؛ مرور آثار همکاران رسانهای در پنج بخش خبر؛ مقاله و یادداشت؛ گزارش؛ گفتوگو و معرفی کتاب این الزام را باردیگر تأکید میکند که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیز مدیران رسانهها در انجام هرچه بهتر رسالت خود در این حوزه باید به نقش آموزش خبرنگاران حوزه کتاب توجه ویژه کرده و همکاران رسانهای را بیش از گذشته با راهکارهای مؤثر در این زمینه آشنا کنند.
هیئت داوران براین باور است که رسانه ها اکنون در گسترش فرهنگ کتابخوانی مشارکتی فعال دارند اما به جاست به این حوزه نگاهی تخصصی داشته و عوامل دست اندرکار آن به لحاظ کیفی مورد حمایت قرار گیرند. نتایج بررسی آثار رسانهها در جشنواره دوازدهم مصداق مدعای بالاست. امید که در جشنواره سیزدهم شاهد آثاری پربار و پرشمارتر از آنچه هست باشیم.
هیئت داوران با سپاس از همکارانی که آثار خود را به دبیرخانه دوازدهمین جشنواره کتاب و رسانه برتر ارائه کردهاند اعلام میدارد این آثار در چهار مرحله مورد بررسی و داوری قرار گرفت که نتایج آن در این مراسم اعلام می شود؛ با این توضیح که متاسفانه به دلیل عدم حضور خبرنگاران عکاس، این بخش از داوری جشنواره امسال حذف شد.
همچنین قرار بود امسال بخشی به معرفی خبرنگار پیشکسوت در حوزه کتاب تعلق گیرد که متأسفانه به دلیل نبود اطلاعات کافی در این زمینه هیئت داوران نتوانست فرد خاصی را معرفی کند . امید است سال آینده این مشکل با همکاری دبیرخانه محترم جشنواره مرتفع شود.
هیئت داوران باردیگر بر ضرورت دایر شدن دبیرخانه دائمی جشنواره تأکید میکند چراکه وجود این بخش خواهد توانست از یکسو برای حضور آحاد همکاران رسانه ای در این جشنواره اطلاع رسانی کافی به عمل آورد و از سوی دیگر به معرفی بیشتر و بهتر آثار برتر همت کند که به هر دلیل فرصت حضور در جشنواره را نداشتهاند. این مژده نیز داده میشود که از سال آینده بخش ترجمه در رشتههای رقابتی جشنواره افزوده خواهد شد.
هیئت داوران دوازدهمین جشنواره کتاب و رسانه برتر در پایان سپاس خود را از معاونت محترم فرهنگی وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی برای برپایی این جشنواره که بی تردید در خدمت به نهادینه شدن فرهنگ کتابخوانی است اعلام میکند.
پایان پیام/
نظر شما