«فصل شیدایی لیلاها» نقد شد

خبرگزاری شبستان: «فصل شیدایی لیلاها» در هشتادوچهارمین جلسه بلور قلم سه شنبه با حضور «سیدعلی شجاعی» نویسنده کتاب و «قاسمعلی فراست» و «محمدرضا گودرزی» به عنوان منتقد در سالن جلال فرهنگ سرای فردوس نقد و بررسی شد.<BR>

به گزارش  خبرگزاری شبستان، در ابتدای برنامه فصل سوم این کتاب با عنوان «فصل پیوستن » توسط نویسنده برای حاضران قرائت و سپس منتقدان برنامه نظرات خود را بیان کردند.


قاسمعلی فراست ضمن قدردانی از مدیریت محترم فرهنگی هنری منطقه 5 به منظور اجرای 84 جلسه بلور قلم، در خصوص این داستان تاریخی و نکات مثبت و منفی آن گفت: حر کیست؟ همه امام حسین(ع) و حضرت علی اکبر(ع) را می شناسند اما حر که در ابتدا مخالف و بعد موافق امام می شود باید شناسانده شود و این جذابیت را داشته باشد که خواننده را تا آخر داستان همراه داشته باشد.


وی افزود: با توجه به این که این داستان ها مستند هستند بنابراین اجازه پس و پیش کردن وقایع آن را نداریم؛ همچنین در داستان لحن آدم ها باید رعایت شودکه بسیار سخت است.


فراست یادآور شد: شخصیت پردازی حر شجاع، توانا و رزمنده که در رکاب عبیدالهو بوده و تشکیک و تردید باعث پیوند او به امام حسین(ع) می شود خیلی کمرنگ نشان داده شده است و نکته دیگر این که چالش و نفسانیات وی را در رمان نمی بینیم.


وی زبان را از نکات مثبت این کتاب معرفی کرد و گفت: در این رمان شجاعی سعی کرده زبانی نو به کار ببرد و زبان کهنه نیست.


فراست خاطرنشان کرد: تمثیل های زیبایی در داستان به کار رفته است به عنوان مثال «تمثیل مرگ بر پیشانی حضرت آدم آن چنان آشکار...» تمثیل زیبایی است .


در ادامه این نشست «محمدرضا گودرزی» با اعتقاد بر این که متن رمان تاریخی نیست، اظهار داشت: این متن در گروه آثار مستند تاریخ مقدس قرار دارد؛ به عبارت دیگر به تاریخ وابسته است، اما در حوزه امر مقدس جای دارد.

 

وی گفت: از آنجا که خواننده سرانجام وقایع اصلی را می داند، تعلیقی در متن نیست بنابراین تکیه گاه متن به غلیان واداشتن احساسات خواننده و روی ادراک حسی استوار است پس اگر خواننده ای نتواند از طریق حسی با متن و شخصیت ها ارتباط برقرار کند، نمی تواند آن را باور کند و در آن غرق می شود.


گودرزی ادامه داد: کتاب از 23 فصل تشکیل شده است که هر فصل نامی دارد، در این فصل ها پنج بار فصل مجنون تکرار شده است (فصل 3 ـ فصل4 ـ فصل 6 ـ فصل 8 ـ فصل 10) و این بار دیگر به اهمیت بحث مجنون در متن اشاره دارد. نام کتاب هم که فصل شیدایی لیلاها است اشاره ای ضمنی به زیر متن اثر دارد (عشقی مجنون وار) پس باید از بعد جنونی عاشقانه به اعمال شخصیت ها توجه کرد.


وی افزود: کتاب به دلیل ویژگی و موضوعش، هویت زمانی و مکانی معینی دارد و کاملاً مشخص است که وقایع کجا و کی رخ داده است. کل روایت به دو گروه تقسیم می شود؛ روایت ضحاک که حالت فلش فور دارد و پایان ماجرا را روایت می کند و روایت بقیه که در زمان حال متن رخ می دهد. البته اگر روایت ضحاک را زمان حال متن فرض کنیم، روایت بقیه فلش بک می شوند.


خاطرنشان می شود؛ فصل شیدایی لیلاها در 180 صفحه و 23 فصل تدوین شده؛ چاپ اول آن سال 89 و چاپ چهارم کتاب سال 1392 توسط انتشارات نیستان است.
 

پایان پیام/

کد خبر 315000

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha