به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، حمیدرضا کفاش معاون فرهنگی و پرورشی آموزشی و پرورش در همایش فرهنگ کتابخوانی در ایران که در دانشگاه علامه طباطبایی صبح امروزه برگزار شد با اشاره به آخرین وضعیت آموزش و پرورش در حوزه فرهنگ مطالعه و کتابخوانی گفت: در بخش رسمی حدود 1000 کتاب درسی در 140 میلیون جلد در سال تدوین برنامه ریزی چاپ و توزیع در آموزش و پرورش صورت گرفته است.
وی ادامه داد: بیش از 30 عنوان مجله در بیش از 30 میلیون تیراژ از پیش دبستانی تا معلمان تولید شده است.
کفاش با بیان اینکه در دوره ابتدایی 150 هزار کتابخانه کلاسیک وجود دارد اظهار کرد: یک قفسه در کلاس با کتابهای مرتبط در سطح مدارس نصب شده است.
وی تصریح کرد: 78 میلیون کتاب در مدارس کشور وجود دارد که به ازای هر دانش آموز 6 کتاب برشمرده می شود.
کفاش اظهار کرد: 47 هزار از مدارس ما در سطح کشور دارای کتابخانه است که این آمار شامل بیش از 3 هزار جلد کتاب در این کتابخانه ها است.
وی با بیان اینکه 60 هزار کتابیار دانش آموز در مدارس وجود دارد خاطرنشان کرد: یکی از نقش های بزرگ آموزش و پرورش نوع نگاه به کتابدار است که این نگاه تخصصی نیست.
وی افزود: تیغ برنده صرفه جویی نیروی انسانی موجب شده تا موثرترین افراد یعنی کتابدارها حذف شوند.
وی با اشاره به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره ساماندهی منابع آموزشی اظهار کرد: این مصوبه به طور ناقص اجرا می شود و کتابهای آموزشی و کمک درسی همانند کتابهای تست زنی کنکور، نظام آموزش و پرورش را به هم ریخته و فرهنگ مطالعه را تغییر داده است.
وی ادامه داد: ساماندهی منابع آموزشی رسمی و غیرسمی براساس این مصوبه باید به صورت استاندارد دنبال شود اگر وزارت ارشاد در این زمینه با آموزش و پرورش همکاری کند وضعیت نابسامان منابع غیررسمی جهت دهی پیدا خواهد کرد.
به گفته کفاش تعداد 50 هزار نمایشگاه کتاب با 12 هزار عنوان کتاب در 50 هزار مدارس با کمک 20 میلیارد تومان از سوی نهادهای مختلف در حال برگزاری است.
وی با بیان اینکه وضعیت کتابخوانی موجود متاثر از جامعه ما است اظهار کرد: کتابی را که در آموزش و پرورش به تبعیت از اساتید و دانشجویان تایید می شود میانگین شمارش آن به 2000 نمی رسد اما کتابهایی که مورد تایید آموزش و پرورش نیست شمارگان آن به هزاران می رسد که این یک آسیب جدی است.
معاون فرهنگی و پرورشی وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه نظام آموزشی بر روی تست زنی است تصریح کرد: خانواده ها کتاب می خرند اما چه کتابی این یک علامت سوال است؟ که در پژوهش ها به این نتیجه رسیده ایم که میزان مطالعه کم نشده است بلکه نوع مطالعه کتاب تغییر کرده است و دانش آموزان به سمت کتابهای کمک آموزشی و کنکور روی آورده اند.
وی با تاکید بر اینکه وضعیت کتاب و کتابخوانی نیاز به یک حرکت علمی دارد اظهار کرد: فاصله بین روش تست زنی و روشهای جدید یکی دیگر از چالشهای ما است.
وی ادامه داد: ما کمبود کتابخانه تخصصی دانش آموزی را داریم و حتی سیستم پالایش در اهدای کتاب هم وجود ندارد.
وی افزود: نظام آموزشی حافظه محور شده است و بیشتر به سمت تست زنی حرکت می کند که باید به سمت پژوهش محوری رود تا آموزش و پرورش تحت شعاع این مساله دچار تحول شود.
کفاش با بیان اینکه توسعه تنوع سرگرمی ها موجب فاصله گرفتن نوجوانان و کودکان از عرصه مکتوب شده است خاطرنشان کرد: سرگرمی های بیش از حد و بی محتوا موجب شده است تا فرهنگ مطالعه کمرنگ شود.
معاون فرهنگی و پرورشی آموزش و پرورش با تاکید بر اینکه فقدان آثار فاخر ومکتوب در کشور داریم گفت: مشکل تولید آثار فاخر و مکتوب باید حل کنیم و نقش کتابدار را نقش کلیدی بدانیم و از آثار گروههای بزرگ علمی و فرهیخته در کشور استفاده کنیم.
وی با تاکید بر اینکه باید یارانه کتاب به خانواده ها داده شود تصریح کرد: اگر سازمان پژوهشی آموزشی و پرورش سال گذشته دیر می جنبید یارانه کاغذ را هم قطع می کردند و باید یارانه کتاب وارد سبد خانواده ها شود و جزو کالاهای اساسی به شمار آید.
کفاش با تشکر از زمان ریاست جمهوری خاتمی برای طرح پرسش مهر اظهار کرد: آقای خاتمی در یک روزهایی در زمان ریاست جمهوری اش پرسش مهر را مطرح کرده اند و این در طول سالهای اخیر به عنوان یک سنت در آموزش و پرورش دنبال می شود.
وی افزود: روحانی رییس جمهور با طرح پرسش مهر و صحبت هایی که در مورد شناختن حقوق دانش آموزان، احیای زنگ گفتگو و انشا و طرح پرسش مهر یک محور فکری را در کشور راه انداخته اند.
پایان پیام/
نظر شما