به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، 100 روز از آغاز کار دولت یازدهم گذشت این در حالی است که این روزها بحث برنامه 100 روزه همچنان داغ است و رسانهها نیز مشتاقانه پیگیر شنیدن و بازتاب جزئیات آن از سوی دولتمردان هستند. خبرگزاری شبستان در سلسله گزارشهایی به بررسی عملکرد 100 روزه دولت یازدهم در حوزه های سیاست داخلی، سیاست خارجی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی پرداخته است. در گزارش زیر عملکرد و اقدامات اقتصادی دولت یازدهم در 100 روز گذشته را می خوانید:
گزارشهای هفتگی بانک مرکزی نشان میدهد پس از مدتهای طولانی قیمت اقلام مصرفی در کشور اندکی کاهش را تجربه کرده و همین امر بسیاری از مقامات را به کاهش نرخ تورم، امیدوارکرده است. حسنی، رئیس اتحادیه بنکداران در این خصوص گفت: طی دو ماه اخیر مردم دست از خریدهای انبوه کشیدهاند و انبارهای خانگی مانند گذشته دائما پر نمیشوند.
وی گفت: ما پیش از این با پدیده خرید انبوه از سوی مردم روبهرو بودیم اما در دو ماه اخیر حجم خریدهای این چنینی کاهش یافته و همین امر ثبات و ارامشی را به بازار بازگردانده است. هر چند بانک مرکزی اعلام کرده است که در هفته منتهی به دهم آبان ماه نسبت به مدت مشابه قبل کاهش یافته است اما بررسیها نشان میدهد نرخ اقلام خوراکی در نیمه آبان غالبا بالاتر از نیمه مرداد است. این وضعیت نشان دهنده تورم شدید در مواد غذایی است و این مولفه سبب فشار مضاعف بالا بودن نرخ تورم به خانوارها میشود. گذشته از بازار اقلام خوراکی بازار کالاهای سرمایهای چون ارز و طلا و سکه نیز از کانون توجه سرمایه گذاران خرد و عادی خارج شده است. تنزل قیمت سکه و طلا و همچنین روند کاهشی قیمت ارز در بازارهای آزاد، سبب شده کمتر کسی این روزها تمایل به حضور در این بازار داشته باشد. متاسفانه برخی اقدامات از سوی دولت باعث می شود مردم به عملکرد دولت بدبین شوند برای مثال بازار ارز تحت تاثیر اتفاقات مثبتی که در حوزه سیاست افتاده بود، در حال شکل عوض کردن بود. مردمیکه طی دو سه سال اخیر دلار خریده بودند، در حال فروش دلاهایشان بودند که رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد نباید دلار ارزان شود. همین مسئله سبب شد کاهش قیمتها متوقف شود و مردم دست نگهدارند و دوباره به امید افزایش قیمت دلار بمانند.
وی گفت: اگر رئیس کل بانک مرکزی این موضع را نمیگرفت قیمت دلار تا 1800 تومان پایین میآمد و چه بسا دوباره به همان سه هزار تومان برمیگشت اما این اظهار نظر بدبینی را نسبت به دولت یازدهم ایجاد کرد. اینکه خود دولتیها دوست ندارند قیمتها کاهش یابد و جلوی آن را گرفتهاند. در حالی که پارسال همین موقع مردم با تمام پس اندازشان به میدان میآمدند و سکه میخریدند. قیمت مسکن در این مدت کاهش یافته است.هر چند بازار مسکن رونق نگرفته است اما کاهش قیمتها سبب شده است بسیاری از خریداران و فروشندگان واقعی در بازار باقی بمانند البته با توجه به اینکه دولت جدید برنامههایی برای تجهیز مالی خریداران مسکن ارائه کرده است، میتوان چنین نتیجه گرفت که مردم در انتظار تعیین تکلیف نیز هستند و میخواهند نتیجه اقدامات دولت یازدهم را در این حوزه ارزیابی کنند.
دولت در این صد روز چه کرد؟
بر اساس آمارهای منتشر شده به دلیل افزایش سرسام آور نقدینگی تورم مرز 42 درصد را درنوردیده و نقدینگی در هشت سال گذشته با افزایش هشت برابری به رقم 500 هزار میلیارد تومان رسیده است. اما در همین حال نرخ رشد اقتصادی در سال گذشته منفی 5.4 بوده است. میزان اشتغال نیز در هشت سال گذشته به ازای هر سال تنها 14 هزار نفر بوده است.
ورشکستگی بسیاری از بنگاه های تولیدی در نتیجه ی فقدان نقدینگی و در مقابل واردات بی سابقه از کشورهایی نظیر چین و هند عامل اصلی وضعیت رکود ـ تورمی حاضر است و این تنها بخشی از وضعیتی است که روحانی در ابتدای دوران ریاست جمهوری خود با آن مواجه بوده است.
اقدامات صد روزه
از سه اقدام اساسی دولت در این صد روز یکی توقف پروژه مسکن مهر بود که به گفته رئیس بانک مرکزی عامل 60 درصد افزایش حجم نقدینگی در اقتصاد کشور بود. تلاش دیگر دولت برای تصحیح بودجه سال 92 و کاهش کسری بودجه و همچنین مهار رشد فزاینده نقدینگی و در نتیجه آن تعدیل نرخ تورم از جمله اقدامات دولت در این صد روز بوده است.
رئیس بانک مرکزی از کاهش پنج درصدی نرخ تورم و توقف رشد منفی نرخ رشد اقتصادی تا پایان سال سخن گفته است. علاوه بر این تلاش های دیپلماتیک دولت در مذاکرت با 1+5 نیز علاوه بر ایجاد یک جو خوشبینی موجب لغو برخی از تحریم ها و کاهش نسبی قیمت سکه و دلار در بازار شده است.
رئیس بانک مرکزی برای سال آینده وعده رشد اقتصادی مثبت سه درصد را داده است. در همین راستا بانک جهانی نیز با در نظر گرفتن اقدامات اخیر دولت با انتشار نموداری پیش بینی کرده است که رشد اقتصادی ایران در سال 2014 به رقم مثبت 1.3 درصد خواهد رسید و تورم به 29 درصد کاهش خواهد یافت.
در حالی که بسیاری از ناظران، روش دولت در صد روز اول در خصوص اتخاذ سیاست های اقتصادی را بسیار مهم ارزیابی می کنند، انتشار وضعیت اقتصادی دست کم این دستاورد را برای ناظران خواهد داشت که می توانند بر این اساس اقدامات دولت را در آینده مورد ارزیابی قرار دهند.
صد روزی که گذشت طلا ارزان شد و همه چیز گران
در صدروزی که گذشت شاهد افزایش قیمت در برخی اجناس اساسی بودیم ،البته از انجا که این افزایش یکباره انجام شد و شاهد افزایش روزبه روز نبودیم از نظر مردم ثبات قیمت این روزها قابل تقدیر است.
براساس آمار منتشر شده در مدت فعالیت دولت یازدهم شاهد افزایش قیمت روغن و فراورده های روغنی ،لبنیات ،حبوبات،مواد شوینده ،گوشت مرغ و تخم مرغ و سایر مواد پروتئینی ،قندو شکر وشیرینیجات،میوه سبزی و مرکبات بوده ایم.
به گزارش بانک مرکزی افزایش تورم نسبت به ماه گذشته بین 8/0 تا 10 درصد بوده و تورم مهرماه 4/40 درصد اعلام شد که نسبت به مرداد ماه 4/1 درصد افزایش داشت. در بخش خودرو هیچ کاهشی دیده نشد و بنا به گفته وزیر صنعت نباید منتظر کاهش بهای خودرو باشید.
از دیگر نکات منفی اقتصاد دولت یازدهم در صدروز گذشته می توان به جلوگیری از افزایش حقوق کارمندان مصوبه 14مهر هیئت دولت، عدم افزایش عیدی کارمندان و کارگران، افزایش قیمت مسکن پس از اعلام افزایش وام مسکن تا 6 برابر، جلوگیری از کاهش قیمت دلار توسط رییس بانک مرکزی که اعلام کرد پایین آمدن نرخ دلار منطقی نیست، توقف پروژه مسکن مهر، لغو مصوبه مهرآفرین، سقوط اقتصاد ایران در جدول جهانی تا هفت پله، پیشنهاد حمل رایگان نفت به هند اشاره کرد. تنها نقاط روشن پرونده اقتصادی صد روزه دولت یازدهم کاهش چهارصد هزار تومانی قیمت سکه و افزایش تولید نفت تا 1000 بشکه بود.
در این زمینه وزیر امور اقتصادی و دارایی از آشکار شدن نخستین نشانههای رونق در اقتصاد ایران خبر داد و اظهار داشت: خوشبختانه در ماههای اخیر نرخ تورم نقطه به نقطه کاهش پیدا کرده و امیدواریم این روند امید بخش تا پایان سال تداوم یابد.علی طیبنیابرداشت و تصور غلط سیاست گذاران مبنی بر اینکه مشکل تولید و اشتغال را میتوان با تزریق بیحساب نقدینگی مرتفع کرد، را عامل اصلی شکل گیری وضعیت پیش آمده دانست و ابراز امیدواری کرد با کاهش هزینههای غیر ضروری در شرایط کنونی کشور و کاهش نقدینگی افسار گسیخته به تدریج شاهد مهار و در نهایت رخت بر بستن معضل تورم در اقتصاد ایران باشیم.
پایان پیام/
نظر شما