آیا مذاکرات ایران و گروه 1+5 شکست خورده است؟

خبرگزاری شبستان: امیدواری ها نسبت به مذاکرات اخیر انجام شده از سوی ایران و گروه 1+5 در ژنو سوئیس ادامه دارد اما اخباری نیز منتشر می شود که حکایت از شکست این مذاکرات دارد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، مذاکرات ژنو 2 روزهای 16، 17 و 18 آبان در سوئیس برگزار شد. در این دور از گفتگوها ابتدا طبق روال توافق شده در دور قبلی هیات ایرانی به سرپرستی محمد جواد ظریف و هیات غربی به سرپرستی کاترین اشتون وارد ژنو شدند و بعد مذاکرات در سطح معاونین وزرای خارجه ایران و گروه مقابل یعنی کشورهای آمریکا، انگلیس، چین، روسیه، فرانسه و آلمان برگزارشد.
در ادامه اما گفتگوها تا جایی پیش رفت که وزرای خارجه کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، چین و روسیه خود را از گوشه گوشه جهان به ژنو رساندند و در دیدارهای دو، سه یا چهارجانبه با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان انجام دادند.
زمانی که وزرای خارجه گروه 1+5 راهی ژنو شدند و دیپلمات های حاضر خبر از امکان برخی از توافقات در مذاکرات دادند امیدواری ها هم از سوی ملت ایران و هم از سوی افکار عمومی جهان نسبت به این دور از گفتگوها افزایش یافت.
در نهایت نیز پس از پایان گفتگوها و تصمیم گیری برای ادامه مذاکرات از روز 10 آذر در ژنو، طرفین گفتگوها از خوش بینی های زیاد و احتمال توافق در دور بعدی و هچنین پیشرفت بی نظیر در مذاکرات خبردادند.
در ادامه ایران براساس پیشرفت در مذاکرات ژنو 2 در همکاری جدید خود با آژانس بین المللی انرژی اتمی گامی اساسی را برداشت و اجازه بازرسی از کارخانه آب سنگین اراک و معدن گچین را به بازرسان آژانس داد.
خوش بینی ها و بد بینی ها به مذاکرات ژنو2
براساس این گزارش، در سه روز گفتگوهای اساسی بین ایران و گروه 1+5 اخبار همه خوشایند بود و همه ابراز امیدواری به روند توافقات داشتند تا جایی که در ایران قیمت سکه و دلار نسبت به یک سال و نیم گذشته در پایین ترین سطح قرار گرفت.
اما در همان میان لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه نقش زیرکانه ای برعهده گرفت و طبق اخبار و شواهد و اظهارات وزیر امورخارجه کشورمان، فرانسه مسیر گفتگوها را منحرف کرد و منجر شد تا توافق نهایی صورت نگیرد.
پس از مذاکرات اما اظهارات طرف غربی در موارد بسیاری دارای نکات ضد و نقیض بود تا جایی که در چند مورد وزیر امور خارجه کشورمان این اظهارات را پاسخ داد.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در اظهاراتی تاکید کرده بود که گروه 1+5 به توافق نهایی رسیده بودند و این ایران بود که مذاکرات را بدون نتیجه رها کرد و ظریف نیز در پاسخ به این اظهارات فرانسه را دلیل اصلی نرسیدن مذاکرات به نتیجه معرفی کرد.
آیا مذاکرات هسته ای ژنو شکست خورده است؟
در ادامه اخبار و اقدامات ضد و نقیض، غربی ها در روزهای اخیر گویی ساز خود را برای به ثمر نرسیدن گفتگوهای هسته ای با ایران کوک کرده اند.
درهمین زمینه در حالیکه اغلب کشورها مخالف اعمال تحریم های جدید علیه ایران بوده و معتقدند که وارد کردن فشارهای جدید سبب از بین رفتن تلاش های آغاز شده برای حل پرونده هسته ای ایران می شود، رویترز از تصمیم اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم های جدید علیه چند شرکت و بانک ایرانی خبر داد.
به نوشته رویترز، این تحریم ها باید به تصویب کشورهای اروپایی برسد. از جمله شرکت ها و بانک های ایرانی که بار دیگر دارایی های آنها در اروپا مسدود می شود به بانک بین المللی ایران (پرشیا اینترنشنال بانک)، بانک توسعه صادرات ایران و بانک رفاه کارگران اشاره شده است.
دادگاه عمومی اتحادیه اروپا در شهریورماه گذشته به لغو تحریم های این اتحادیه علیه چند شرکت ایرانی از جمله پست بانک ایران، بیمه ایران، کشتیرانی گودلاک، بانک توسعه صادرات، بانک بین‌المللی پرشیا، بانک رفاه کارگران و شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی حکم داده بود.
دادگاه عمومی اتحادیه اروپا پیش از این نیز حکم به لغو تحریم های دو بانک ملت و صادرات داده بود. دیپلمات‌های اروپایی به خبرگزاری رویترز گفته اند که اتحادیه اروپا در پی آن است که تحریم ها را بار دیگر بر این شرکت ها تحمیل کند.
همچنین نماینده آمریکا در سازمان ملل در خصوص موضع رژیم صهیونیستی درباره مذاکرات با ایران گفت: اسرائیل یکی از شرکای بزرگ ما در حین این فرایند بوده است. اهداف ما یکسان است و آن جلوگیری از تسلیحاتی شدن ایران است و ما به مشورت با آنها از نزدیک ادامه می‌دهیم. وقتی گفت‌وگوها از سرگرفته شود، امیدواریم که بتوانیم به توافقات موقتی برسیم که بسیار بهتر باشد و در پایان دوره 6 ماهه به ما اعتماد بیشتری بدهد.
پاور اینگونه ادامه داد: نشانه‌ای که این یک توافق خوب برای ایران نیست، این واقعیت است که آنها این توافقنامه که هم‌اکنون روی میز است را نپذیرفتند.
وی تأکید کرد که آمریکا درباره عدم تحقق توافق موقت با ایران نگران است و گفت: ما نگرانیم که آنها (ایران) از طولانی‌ شدن مذاکرات بهره ببرند. بنابراین، یک خصیصه این (توافق) بازرسی شدید است و گزارش روز گذشته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که ما همچنان در حال بررسی آن هستیم، نشان می‌دهد از آن زمان که روحانی به قدرت آمده است، برنامه هسته‌ای ایران، حداقل از چشم‌انداز آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، متوقف شده است.
علاوه براین خبرگزاری رویترز گزارش داده که لایحه تحمیل تحریم‌های جدید شدید علیه ایران احتمالاً هفته آینده به سنا فرستاده می‌شود و این در حالی است که 20 نوامبر (29 آبانماه) ایران و 1+5 (آمریکا،انگلیس،فرانسه،روسیه،چین بعلاوه آلمان) قرار است در «ژنو» در خصوص برنامه هسته‌ای ایران گفت‌وگو کنند.
این لایحه تشدید تحریم‌ها علیه ایران در حالی قرار است به سنا فرستاده شود که «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا پنجشنبه هفته گذشته از کنگره درخواست کرده بود که تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران را به حالت تعلیق درآورد و اجازه دهد که رویکرد دیپلماتیک در قبال برنامه هسته‌ای ایران پیش رود.
چندین نفر از جمهوری‌خواهان آمریکا که از اقدام کمیته بانکداری سنا در به تعویق انداختن بسته تحریم‌های جدید علیه ایران به تقاضای کاخ سفید، ناامید شده بودند، اعلام کردند که در حال بررسی این موضوع هستند و در تلاش هستند محدودیت‌های بیشتری را علیه ایران بعنوان متمم لایحه مجوز دفاعی تحمیل کنند که این لایحه احتمالاً اوایل هفته آینده به سنا فرستاده خواهد شد.
یکی از مشاوران ارشد سنا در خصوص این لایحه اعلام کرد: این بدان مفهوم است که در آستانه نشست ژنو 3 لایحه دفاعی را مطرح می‌کنیم و تمامی این جدال بین کنگره و کاخ سفید به سر می‌آید.
از سویی دیگر اما طبق گزارش ان‌بی‌سی نیوز یک مقام بلندپایه آمریکایی آمریکا گفته است: «برای اولین بار در طول تقریباً یک دهه ما در حال نزدیک شدن به گام اول یک توافق جامع هستیم که جلوی پیشروی برنامه هسته‌ای ایران را می‌گیرد و این برنامه را در برخی مناطق کلیدی به عقب برمی‌گرداند.»
این مقام آمریکایی گفته است در چارچوب توافق مذکور «راستی‌آزمایی‌ها و نظارتهای بی‌سابقه‌ای از برنامه هسته‌ای ایران به عمل می‌آید و بنابراین احتمال مخفی‌کاری برای ایران دشوارتر می‌شود.
همچنین براساس گزارش پایگاه «پالتیکو»، «دایان فینستین» رئیس کمیته اطلاعات سنا روز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد که به شدت با هرگونه اقدام در جهت تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران مخالف است.
رئیس کمیته اطلاعات سنا ضمن اعلام مخالفت خود، گفت که هم‌اکنون زمان تصویب تحریم‌های جدید نیست و تأکید کرد: ضمیمه کردن تحریم‌های جدید به لایحه مجوز دفاعی یا هرگونه طرح دیگر به یک توافق بهتر منجر نمی‌شود. این امر موجب می‌شود که اصلاً توافقی حاصل نشود.
وی ادامه داد: من از اصرار برخی سناتورها برای تضعیف مذاکرات میان رهبران غرب و ایران بسیار پریشان هستم.
علاوه براین سناتور جان مک‌کین در گفت‌وگو با رسانه دولتی بی‌بی‌سی گفته است تحریم‌های بیشتر علیه ایران وضع نمی‌شوند.
این سناتور جمهوری‌خواه آمریکایی که از طرفداران سرسخت تشدید تحریم‌ها علیه ایران است گفت: «من به گفت‌وگوها با ایران شک دارم اما تمایل داریم به دولت دو ماه فرصت بدهیم.»
ایران و گام های درست در مذاکرات هسته ای
این اخبار در حالی منتشر می شود که جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته ای همواره به شفاف سازی معتقد بوده و راه درست را در پیش گرفته است.
این اقدامات جمهوری اسلامی ایران اخیرا نیز مورد تاکید آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار گرفته و در آخرین گزارش این آژانس آمده است: آژانس بین المللی انرژی اتمی نبود انحراف در فعالیت های هسته ای ایران را که تحت پادمان های آژانس است، تایید می کند. اما در موقعیتی نیست که تضمین قابل اتکایی در خصوص وجود نداشتن مواد و فعالیت های هسته ای غیراعلام شده در ایران ارائه و نتیجه گیری کند که همه مواد هسته ای در ایران برای فعالیت های صلح آمیز است.
چارچوب همکاری که به تازگی آژانس با ایران امضا کرده است گامی مهم محسوب می شود.در این چارچوب آژانس و ایران توافق کردند برای فعالیت های راستی آزمایی آژانس درباره حل و فصل همه مسائل گذشته و کنونی همکاری کنند و ایران اقدامات عملی اولیه را در سه ماه آینده بکار خواهد بست.
علاوه براین محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به اظهارات غربی ها، گفته: مهم این است که هر گونه توافقی که مورد رضایت ایران نباشد و حقوق ملت ایران را به رسمیت نشناسند و بر اساس احترام متقابل نباشد، شانسی برای موفقیت ندارد.
وی همچنین در پاسخ به این سئوال که در مذاکرات اخیر ژنو چه گذشته است، گفت: خبرها نشان می دهد که در مذاکرات ژنو چه اتفاقاتی رخ داد و ما نباید در مورد گذشته صحبت کنیم بلکه باید در مورد آینده صحبت کنیم.
وزیر خارجه تاکید کرد: مردم ایران و نمایندگانشان نمی توانند هیچ چیز را جز احترام بپذیرند.
ظریف با تاکید بر اینکه بدون امید نمی توان زندگی کرد، گفت: اما این امید مخالف این نیست که با چشم باز و واقع بینی حرکت کنیم.
پایان پیام/

 

 

کد خبر 313184

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha