سیدمحمدرضا متشکره، رییس هیئت عزاداران اباعبدالله الحسین (ع) توغ شیخ رضا کاشان، در حاشیه این آیین که دوشنبه شب برگزار شد، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان گفت: این هیات یکی از معدود هیات های مذهبی شهرستان کاشان است که به مناسبت ایام شهادت سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران با وفایش آیین سنتی استقبال از توغ شیخ رضا را برگزار می کند.
وی با اشاره به تالیف و رونمایی از کتاب «توغ شیخ رضا نماد عزاداری تاریخی و سنتی کاشان» گفت: با تالیف این کتاب آیین استقبال به صورت مستند و مکتوب به عنوانی میراثی ارزشمند برای آیندگان محفوظ و ماندگار نگه داشته می شود.
به گفته وی، واژه توغ در اصل کلمه ترکی دربردارنده معانی رایج پرچم، بیرق و علم است که در اصطلاح عامیانه به غلط به صورت «طوق» نوشته شده است.
رییس هیئت عزاداران اباعبدالله الحسین (ع) توغ شیخ رضا کاشان در ادامه با تاکید بر اینکه توغ شیخ رضا مشهورترین توغ ها در این شهرستان است، گفت:قدمت «توغ شیخ رضا» مربوط به دوران صفویه است که از 400 سال قبل تا کنون در کاشان نگهداری می شود.
متشکره با اشاره به برگزاری آیین استقبال از توغ شیخ رضا در شب هشتم محرم به عدد نام امام رضا که هشت است در مورد وجه تسمیه و چرایی اجرای این آیین گفت: این توغ متبرک در ابتدا در آستان ملکوتی حضرت علی بن موسی الرضا(ع) نگاهداری می شده است وقتی یکی از خادمان باا خلاص حریم آن حضرت با نام (شیخ رضا)از اهالی محله سرسنگ کاشان قصد عزیمت موقت به این شهرستان را می کند به فکر تهیه سوغاتی ماندگار برای خانواده خود و آشنایان می شود.
وی تصریح کرد: شیخ رضا در عالم رویا سوغاتی جاودانه از حضرت امام رضا(ع) درخواست می کند تا هیچ وقت از بین نرود که آن حضرت می فرماید نزد مسئول آستان برو و بگو امام رضا فرمودند فلان توغ را به من بدهید تا به کاشان ببرم.
به گفته وی، پس از تحویل گرفتن توغ مزبور از تولیت آستان،شیخ رضا در عبور از مسیر مشهد تا کاشان مورد استقبال جمعیت زیادی از توغ منزل به منزل و شهر به شهر می شود تا اینکه این آیین از آن به بعد در کاشان مرسوم و ماندگار می شود.
رییس هیئت عزاداران اباعبدالله الحسین (ع) توغ شیخ رضا کاشان افزود:از آن زمان تا کنون هر سال در شب هشتم محرم توغ توسط اعضای هیات از منزل نوادگان و خاندان شیخ رضا که از سادات نیز می باشند طی آیین استقبال به حسینیه شیخان مرکز این هیات در خیابان غیاث الدین جمشید و اقع در محله سرسنگ کاشان برده و آیین سوگواری شهادت سید و سالار شهیدان در کنار آن برگزار می شود.
متشکره اظهارداشت: سوگوارانی که برای آوردن توغ از محل نگهداری آن حرکت می کنند با عزاداری ، سینه زنی و نواختن طبل و جقجقه زنی حسین حسین گویان همراه با هیات احمدی بابایی ها آن را به حسینیه شیخان انتقال می دهند.
وی برداشتن توغ شیخ رضا در کاشان در روز های هشتم و تاسوعا و عاشورای محرم را یادآورشد و گفت: در این روزها توغ پیشاپیش و در جلوی هیات برای مراسم عزاداری در بازار کاشان حرکت داده می شود.
به گفته وی، عنوان «توغ کش» نیز لقبی افتخاری برای کسی است که توغ را حمل می کند و «توغ کش» توغ شیخ رضا در کاشان شخصی به نام مرحوم غلامرضا وهابی پیرغلام اهل بیت بوده است که سال ها این کار را بر اساس نذری که داشت حتی با وجود کهولت سن تا پایان عمر انجام داده است.
متشکره در پایان با اشاره به برداشتن توغ ایستاده و عمودی به معنای استوار و ایستادگی علم سیدالشهدا و آمادگی جانبازی و فداکاری سوگواران در بیشتر شهرها و روستاهای ایران گفت: برداشتن توغ شیخ رضا در کاشان و سایر توغ ها در این شهرستان به صورت خمیده به نشان داغ شهادت علمدار امام حسین در روز عاشورا و شکسته شدن کمرش از داغ برادر است.
وی با اشاره به اینکه توغ شیخ رضا شناخته شده ترین و مشهورترین توغ کاشان است که به نام هیات شناخته می شود، افزود: توغ کلهر(مسجد صادقیه)، توغ سیغن( مسجد امام علی(ع)درب یلان) ، توغ مابین (مسجد محمدیان) توغ های زیارت پنجه شاه و توغ مسجد میانچال از دیگر توغ های کاشان است که در زمان حاضر هیات ها آنرا به بازار برده و پای آن عزاداری می کنند.
گفتنی است، پس از به قدرت رسیدن حکومت شیعی صفویه و رسمیت یافتن مذهب تشیع در ایران حکومت صفوی شعائر مذهبی را بویژه مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) را ارج نهاد و برای برگزاری باشکوه تر مجالس روضه و عزا و سائلی از قبیل توغ و جریده همراه با آداب و رسوم خاصی افزوده شدکه کاشان نیز از این قاعده مستثنی نبود و بر اساس اعتقاد راسخ مردم ولایتمدار آن به علی بن ابی طالب(ع) و عشق و علاقه وافر به سبدالشهدا(ع) توغ ها، جریده ها، نخل ها و کتل ها ساختند و وقف تکیه ها و مساجد کردند و برای عزاداری پای آن شعائر موقوفاتی نیز کردند و روز به روز بر شکوه و عظمت این مراسم افزودند.
پایان پیام/
نظر شما