شایسته:همه ازمصوبه کانون راضی اند/ موسوی:می خواهند فیلمیران محدود شود

خبرگزاری شبستان: مهمترین بخش برنامه هفت شب گذشته به مساله پخش فیلم و مصوبات اخیر کانون پخش کنندگان اختصاص داشت.

به گزارش خبرگزاری شبستان، برنامه این هفته هفت که مصادف با اولین جمعه ماه محرم بود میزبان چهار تن از عوامل دو فیلم در حال اکران «آزاد راه» و«578 روز انتظار» و همچنین دو نفر از عوامل پخش در سینمای ایران بود.

 

 

براساس این گزارش، در سخنان ابتدایی محمود گبرلو متجلی شد و وی ضمن تسلیت ایام عزاداری حسینی گفت: فرهنگ و هنر این سرزمین بخش مهمی ازحیات خود را از باورهای عاشورایی وام گرفته است و سینما گران ایرانی در ضمیر خودشان بارها قهرمانان آزاده اش را روی پرده سینما آورده است.

 

 

گبرلو ادامه داد: سفیررا دیده ایم، عصر روز دهم درعزای عاشورا با روز واقعه همراه شده ایم و با مختاربه خون خواهی حسین رفتیم و درانتظار روز رستاخیز نشسته ایم.

 

 

سردبیر هفت اذعان داشت : در سه دهه اخیر برخی از سینماگران ایرانی با ساخت اثر سینمایی به ساحت شهید کربلا ادای احترام کرده اند و بسیاری دیگر از فیلمسازان باورهای حسینی را در روایت جامعه معاصر تصویر کرده اند. در هر صورت سینما گر ایرانی چه با دلش از حسین بگوید و چه بر اساس نگاه های راهبردی به این سمت حرکت کرده باشد با زبان سینما بر دل مخاطب اثر می گذارد چون هنر را در مدرسه عشق جستجو کرده است.

 

 

وی افزود: اگربراین باور هستیم که فریاد یا حسین با فرهنگ ایرانی گره خورده است و هیچ قدرتی نتوانسته این فرهنگ را از مردم ایران جدا کند باید در تبدیل باورهای ریشه دار خود به زبان سینما تلاش کنیم. سینما ی ایران بیش از این می تواند از گنجینه دراماتیک واقعه عاشورا، با جهان ازآزادگی حرف بزندو اسوه های ایمان، وفاداری و ایستادگی را در یاران شهید کربلا جستجو کند.

 

 

گبرلو همچنین در ادامه از نقش مطبوعات و اهالی رسانه در ارتقای سینما ایران یاد کرد و گفت: رسانه ای ها با قلم خود برای ارتقای سینمای ایران تلاش می کنند که انجمن منتقدین سینما ایران یکی از این گروه ها است. پس از پایان صحبت های گبرلو گزارشی در باب مصاحبه با نادر طالب زاده و حجت الله ایوبی؛ رییس سازمان سینمایی ایران نمایش داده شد که ازچرایی و چیستی توقیف جشنواره افق نو در سال جاری مطالبی ارائه داده شد.

 

 

در گوشه دیگری از برنامه سکانس تولید نمایش داده شد که به پیش تولید و پس تولید کارهای در دست ساخت اشاره تیتر وار دارد و پس از آن آمار فروش ومتوسط تماشاگران فیلم ها نیز درمعرض دید بینندگان قرار گرفت.

 

 

 

در ادامه بخش گفتگویی این هفته که در دو بخش مجزا با حضور اهالی دو فیلم در حال اکران، پخش شد در قسمت اولیه خود میزبان عباس رافعی و مهدی پاکدل؛ کارگردان و بازیگر فیلم آزاد راه بود.

 

 

عباس رافعی؛کارگردان فیلم «آزاد راه» در صحبت های ابتدایی خود از نحوه فروش و تماشای کم این فیلم گفت ودر این راستا افزود: این فیلم در زمان نامناسبی روی پرده رفت، زمانی که فصل مرده محسوب می شود وانحصار پخش به گونه ای است که سبب ایجاد این وضعیت شده است.

 

 

وی ادامه داد: در این وضعیت حال سینمای ایران همه عوامل فیلم تلاش کرده اند که فیلمی ساخته شود که ارزان باشد و در عین حال حرفی برای گفتن داشته باشد.

 

 

رافعی اظهار داشت: سرنوشت فیلم های فرهنگی که تلاش می کنند ذائقه تماشاگران را تغییر و ارتقا دهندتا حدودی مبهم است؛ چراکه در مقابل انحصاری ایستاده اند که متعلق به فیلم های خوب تجاری است، که از ابتدا زمان پخش و اکران و سالن های سینما آن ها مشخص است. این در حالی است که فیلم های فرهنگی یا به اکران نمی رسند و یا به تدریج در یک سایه فرهنگی می روند.

 

 

کارگردان «آزاد راه» اذعان داشت: اگر این فیلم در زمان پخش مناسب و در یک روال منطقی قرار می گرفت، فروش خوبی داشت. چنان که مدیر پخش این فیلم گفته است که فروش روزانه آن، فروش خوبی است. در هر حال هرفیلم باید نسبت به خودش سنجیده شود.

 

 

وی گفت: در طی تماسهایی که هنگام پخش فیلم در سینما با تماشاگران داشته‌ام، آن‌ها به خوبی با فیلم ارتباط برقرارکرده اند. چون یک نوع فیلم‌هایی وجود دارند که به گونه ای قرار است سطح فرهنگی مخاطب را ارتقا دهد و قصد کپی برداشتن از سایر گروه فیلم ها را نداردو وقتی موقعیت جدیدی را ارائه می‌کنند با حضور تماشاگر نیز ادامه پیدا می کند و زنده می‌ماند.

 

 

عباس رافعی از کمبود سخت قصه هایی با مضامین «آزاد راه» گفت: شاید بتوان علت این کمبود را ترس فیلمسازان از ساخت این گونه فیلم ها و نزدیک شدن به شخصیت هایی از این گروه و محدودیت هایی که در ساخت آن وجود دارد بدانیم.

 

 

وی در توضیح شخصیت اصلی این فیلم اذعان داشت: در این فیلم در صدد ساخت نقشی برآمدیم که کارکردی اجتماعی شخصیتی را که طلبه است و به اصولی معتقد است و قواعدی را در زندگی دارد را در جامعه به نمایش می گذارد که البته این شخصیت در کنار طلبگی، در حال تحصیل و کار در رشته قضاوت است که هدف فیلم حول همین محور می‌چرخد.

 

 

این کارگردان از تاخیر 3 ساله این فیلم برای اکران گفت: فیلم «آزاد راه» از جشنواره بیرون کشیده شد و وجود سکانس‌هایی که طلبه جوان به سینما می رود و فیلم می بیند علت این اتفاق تعریف شد که البته با صبر برای ماندن این سکانس ها در فیلم، در سال جاری «آزاد راه» روی پرده رفت که البته خیلی خوب هم شد.

 

 

 

مهدی پاکدل از دیگر میهمانان گفتگوی اولیه هفت بود که در پاسخ به حضور خود در اکثر مدیوم های رسانه ای و کمک کردن آنها به یکدیگر گفت: بازیگری مقوله ای تفکیک ناپذیر در سه مدیوم تئاتر، سینما و تلویزیون است و بازیگری که با هوش باشد، می تواند این سه رسانه را ازهم تفکیک کند و مختصات هرمدیوم را بشناسد و درهرکدام بازی مناسب خود را داشته باشد و متناسب با ویژگی های رسانه مورد نظرکار کند.

 

 

وی در ادامه از احتیاج سینمای ایران به چهره های جدید گفت و افزود: در هر کاری نیاز به چهره های جدید وجود دارد. نسل جدید نیازمند قهرمان‌ها و چهره‌های جدید است و خواستار این است که از نسل خود الگویی ببیند .

 

 

پاکدل در باب پیشرفت چهره های جدید و فراهم شدن بستر برای حضور آنان ادامه داد: به اندازه کافی کسانی که استعداد داشته اند هم در زمینه بازیگری و هم کارگردانی و نویسندگی زمینه پیشرفت فراهم شده است و توانسته اند که خود را نشان دهند والبته کسی که در حیطه کاری خود با هوش و با سواد باشد و تلاش نیز کند قطعا می تواند زمینه پیشرفت خود را فراهم کند.

 

 

وی نمونه‌ای ازگفته های خود را کارگردان هم نسل خود بهروز شعیبی عنوان کرد که در دوازده رشته کاندید جشنواره شد و ضمن آن که در فیلم خود از نسل جدید نیز کمک گرفته بود.

 

 

بازیگر «آزاد راه» در صحبت های پایانی، از نحوه آشنایی خود با پروژه فیلم آزاد راه گفت: رفاقت با امیر آقایی سبب آشنایی و در نهایت همکاری من با این فیلم شد.چرا که در نهایت پیشنهاد نقش طلبه برای این فیلم از جانب ایشان به من داده شد.

 

 

در قسمت دوم بخش گفتگو، هفت میزبان احمد عبداللهیان و جلال پیشواییان؛ کارگردان و بازیگر فیلم در حال اکران «578 روز» انتظار بود.

 

 

احمد عبداللهیان در این گفتگودر توضیح پایین آمدن زود هنگام فیلم «578 روز» انتظار از پرده اکران گفت: این فیلم زمانی اکران شد که فیلم های پر بازیگر چون دربند، پل چوبی، به خاطر پونه و غیره در حال اکران هستند و در چنین وضعیتی این فیلم که دارای تعداد کمی بازیگر است قطعا گم خواهد شد.

 

 

وی درادامه افزود: بودجه وهزینه های بالا مانع از آن می شد که ازبازیگران بیشتری استفاده کنیم و درفیلم های جنگ و دفاع مقدس هیچ سرمایه گذارخصوصی حضور پیدا نمی کند و هیچ بازیگری نیز رغبت پیدا نمی کند که با چنین اوضاعی به ایفای نقش بپردازد که البته در کنار این نیز عدم همکاری نهاد ها با این پروژه خود مانع از حضور بازیگران بیشتربا هزینه بیشتر شد.

 

 

عبداللهیان اذعان داشت: به سبب تعهدی که به جنگ و این قشر دارم قطعا فیلم بعدی خود را در ارتباط با همین موضوعات و از همین جنس خواهم ساخت حتی اگر تمام مشکلات موجود همچنان وجود داشته باشد.

 

 

کارگردان فیلم «578 روز»انتظار ادامه داد: قطعا این فیلم در کنار تعهد باید در یک بستر دراماتیک نمایش داده شود اما در حال حاضر در بستری نمایش داده شد که با اختصاص سالن های سینمایی محدود به تعداد هفت سالن فیلم من نمی تواند حضور داشته باشد و این در حالی است که سایر فیلم حتی در صورت سر گروه نبودن با اختصاص سینمای بیشتر به خود از فروش و اکران بالاتری نیز برخوردارند.

 

 

عبدالهیان انحصار در پخش را دلیل عمده بسیاری از این مشکلات اکران دانست و اظهار داشت: انحصار بدین معنا که یک نفر، یک پخش سایر سینما گران را مجاب می کند تا با ایشان کار کنند وبا این وجود اگرانحصار شکسته شود و از بین رود قطعا سینما گر نیز مجاب خواهد شد و شرایط را خواهد پذیرفت.

 

 

وی گفت: چرا از میان 30 شرکت پخش تنها تعداد معدود و انگشت شماری در حال فعالیت هستند و این راباید به رانت و موضوعات از این دست مربوط دانست که در پشت پرده این شرکت ها قرار دارد واگر قرار به کمک به فیلمساز و فیلم است باید در حین اکران این کمک صورت بگیرد.

 

 

جلال پیشواییان از دیگر میهمانان گفتگوی دوم برنامه هفت و بازیگر قدیمی سینمای ایران در ادامه صحبت ها درباره ایفای نقش های منفی در بیشتر کارهای خود گفت: نقش های منفی نسبت به نقش های مثبت ماندگارتر هستند و برای همیشه در ذهن مخاطبان تثبیت می شوند.

 

 

وی اذعان داشت: به جز یک الی دو کار در تمامی کارها نقش شخصیتی منفی را برعهده داشته ام و به سبب ماندگاری بیشتر نقش های منفی درذهن تماشاگران، دوست ندارم که نقش های مثبت بازی کنم و البته باید در نظر داشت که تماشاگران هستند که انتخاب می کنند و بازیگران نیز مدیون آنها هستند.

 

 

پس از پایان گفتگوهای هفت، پشت صحنه فیلم اسب ها همچنان می تازند نمایش داده شد که در آن به مصاحبه با تعدادی از عوامل این فیلم و نحوه کار و ورودشان به این فیلم پرداخته شد.

 

 

 

س از آن در پرده آخر برنامه 17 آبان ماه هفت به بررسی وضعیت پخش درسینمای ایران با حضور مرتضی شایسته ؛ رییس کانون پخش کنندگان سینمای ایران و سید غلامرضا موسوی؛ رییس هیئت مدیره شرکت فیلمیران پرداخته شد.

 

 

مرتضی شایسته که درمیزگرد این هفته برنامه آغازگر بحث بود در ابتدای صحبت های خود اذعان داشت: بخشنامه‌ای که در کانون پخش مبنی بر اختصاص 4 فیلم به هر شرکت پخش تدوین شد، ضد انحصار است که در کشورهای سرمایه داری نیزاین قانون ضد انحصار نیز وجود دارد که این قانون مخصوص دفاتر توزیع فیلم است که در مقابله با فیلمسازی باشد و حاصل این مصوبه به نفع 98 درصد دفاتر پخش و 95 درصد فیلم های سینمایی است.

 

 

وی افزود: علت نگرانی دفاتر پخش از تصویب این قانون این است که در مورد سینماها نیز انحصار به وجود آمده است. یک دفتر پخش 4 تا 5 فیلم حداکثر می تواند پخش کند و اگر تعداد بیشتر شود صد در صد فیلم ها خواهد سوخت.اینکه دوسال پیش 8 فیلم به دفاتر پخش اختصاص داده شده بود به سبب نبود ضابطه در این مسئله بود که البته این 8 فیلم نیز رعایت نشد که نتیجه آن صادر شدن بخشنامه جدید است که این خواست همه صاحبان دفاتر پخش است.

 

 

 

غلامرضا موسوی درانتقاد به صحبت های شایسته گفت: ایشان بیشتر در حال بازی با کلمات هستند و آمارهایی می دهند که بعید است که بتوانند اثبات کنند.

 

 

وی ادامه داد: با وجود 30 دفتر پخش و60 فیلم، کمتراز50 فیلم نمایش داده می‌شود و دلیل آن هم کمبود سالن‌های سینما برای اکران آنها است اما با همه این وجود باید گفت جدای از بحث قانونی بودن این موضوع، تمام این قانون‌ها را تصویب می کنند تا فیلمیران را محدود کنند.

 

 

موسوی تصریح کرد: در سال 90 ،25 فیلم پخش کردیم که هیچ کدام از تهیه کننده و کارگردان های آن ها ناراضی و مخالف نبودند و موضوع این است که برای این کار هم به لحاظ نیروی کار و بودجه توان باید داشت.

 

 

مرتضی شایسته در ادامه صحبت های خود در پاسخ بر تعداد دفاتر پخش و میزان فعالیت آنها گفت: 30دفتر عضو کانون پخش هستند که از این تعداد حدود 13 تا 14 دفتر فعال هستند که بعضی ازآنها دچار مشکلات عدیده شده اند و بدین وسیله و با این قانون در صدد نجات آن ها هستیم که با این کار این تعداد می تواند به 18 تا 19 دفتر برسد.

 

 

موسوی درپی صحبت های شایسته افزود: با این قانون سبب محدود شدن تهیه کنندگان می شویم چرا که هیچ کدام از پخش کنندگان حق ندارند بیش از 4 الی 5 فیلم در دست بگیرندو باید در نظر داشت که با محدود کردن دیگران نمی توانیم به سمتی برویم که دیگران را بردیم.

 

 

درادامه برنامه این هفته هفت نیز رسول صدرعاملی از اعضای شرکت فیلم ایران و حبیب اسماعیلی، پخش کننده سینما روی خط هفت حاضر شدند و به ارائه دیدگاه های خود درباب تصویب این بخشنامه پرداختند.

 

 

اما برنامه شب گذشته که وضعیت پخش،موضوعی محوری درسینما ایران را به میدان بحث و نظر برد در نظر سنجی خود با بالاترین درصد در گزینه استفاده از روش های مدرن بعد از گزینه مقابله با انحصارطلبی در پاسخ به سوال دفاتر پخش در سینمای ایران چگونه رونق می گیرند، به پایان رسید.

 

پایان پیام/

کد خبر 311299

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha