عصر حاضر عصربحران هویت دینی و اجتماعی است

خبرگزاری شبستان: یک استاد دانشگاه گفت:با توجه به اینکه عصر حاضر عصربحران هویت دینی و اجتماعی است جامعه نیازمند نیازمند تبیین و تعریف مناسب، درست و منطقی از دین می باشد.

خبرگزاری شبستان_قم:

صحبت کردن درباره هویت دینی جوانان آنقدر آلوده به شعار شده است که بررسی وضعیت هویت دینی جوانان از منظر جامعه شناسانه با نگرانی همراه است. متاسفانه آنقدر در تعریف هایمان از یک جوان واجد هویت دینی دچار کلیشه های بلند پروازانه و تعاریف تخیلی شده ایم که باید براحتی هر کسی را که خارج از این دایره باشد، فاقد هویت دینی بنامیم . جالب اینجاست که این دایره را نه با قلم حقایق و اصول که با مداد ظواهر نقاشی کرده ایم و تمام مولفه های عمیق دینی که می تواند در باطن فرد دینمدار رسوخ کند را بیکباره بکناری نهاده ایم و هویت دینی را بر اساس ظواهر شرع تعریف کرده ایم . به نظر می رسد اگر تعریف دقیق تر و عاقلانه تری از هویت دینی داشته باشیم و دایره دین مداری را بهتر از اینها تعریف کنیم می توانیم امیدوار باشیم که می شود برای بحران هویت کنونی راه چاره ای اندیشید چرا که دین عنصر راهنمایی و برنامه زندگی انسان و برای یک قشر خاص (مانند قشر جوان ) نقش هویت سازی را برعهده دارد که دین مورد نظر ما باید آنقدر جامعیت داشته باشد که نیاز های همه اقشار جامعه را پاسخگو باشد.
  

حجت الاسلام محمد رضا ضمیری عضو هیت علمی دانشگاه پیام نور قم، در گفتگو با خبرنگار شبستان در قم گفت: با توجه به اینکه عصر حاضر عصربحران هویت دینی و اجتماعی است جامعه نیازمند تبیین مناسب، درست و منطقی از دین می باشد.


وی با اشاره به اینکه هویت دینی در واقع شناسنامه اخلاقی ، فرهنگی، اجتماعی هر فردی است افزود: هر فردی از یک هویت جسمی مربوط به زمان تولد، پدر مادر و..،یک هویت فرهنگی و دینی که اشاره به اعتقادات، باورها و یک هویت اجتماعی که منش یک فرد در جامعه را مورد بررسی قرارمی دهد برخوردار است.

  

رسانه های گروهی نقش سازنده ای در شکل گیری هویت دینی نسل جوان دارند


عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور قم ادامه داد:رسانه های جمعی، گروه همسالان و نهادهای دینی و مذهبی نقش مهم و تاثیر گذاری در شکل گیری هویت دینی نسل جوان امروز دارد.


حجت الاسلام ضمیری تصریح کرد: منظور از هویت دینی یک فرد توجه به هنجارهای ارزشی و باورهای یک جوان نسبت به مسائل دینی خود اوست که بتواند مباحث را درک و در زندگی و مبنای رفتاری خود در جامعه از آن بهره مند شود.


وی اظهار داشت: نماز و عبادت دینی بهترین وسیله برای پیشگیری از هویت زدایی دینی جوانان باشد چرا که نماز برقراری ارتباطی عاشقانه با معبود است که شخصیت انسان و جوان را تحت تاثیر یک احساس و وابستگی به خالق قرار می دهد.
 

خواندن نماز سبب تقویت پشتوانه های هویت دینی جوانان می شود


عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور قم خاطر نشان ساخت: عدم توجه به هنجارها و انحرافات اجتماعی، عدم رعایت حجاب امر به معروف و نهی از منکر سبب تضعیف باوروداشته های دینی و فرهنگی جوان شده که عبادت و نماز می تواند پشتوانه های هویت دینی جوانان را تقویت کند.
 

حجت الاسلام ضمیری ابراز داشت: انسان در هنگام نماز و عبادت خود را در مقابل یک نیروی ماورایی دیده که میتواند به وسیله آن به هدایت خود در مسیر هویت یابی دینی دست یافته ومصونیت اجتماعی را برای خود ایجاد کند.


وی اذعان کرد: پویایی هویت و تقویت هویت دینی، پیشگیری و نظارت در ارتکاب گناه و انحرافات اجتماعی دو عاملی است که نقش عبادت و نمازرا در تقویت هویت دینی و منطقی که جوانان خواهان آن هستند به اثبات می رشاند.


عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نورقم یاد آورشد: جوانی که هستی خود را در امور معنوی و ارتباط با خدا توسعه دهد می تواند مسیر شکل دهی به هویت دینی همراه با آرامش جسمی و روحی را برای خود فراهم سازد.


حجت الاسلام ضمیری گفت: دیدن ماهواره، وجود الگوی نامناسب رفتاری، اعتیاد، عدم رعایت حریم خصوصی و مشکلات اخلاقی خانواده سبب ایجاد بحران هویت در نهاد جامعه وشخصیت فرد می شود که مسئولین دینی باید در جهت تقویت باورها و فرآیندهای دینی جوانان اقدامات لازم را مبذول دارند.


جوانان برخورد نامناسب دین مداران را به پای بد بودن دین نگذارند


وی با بیان اینکه سختگیری و رفتار نامناسب دینداران با نام دین، باعث دین گریزی جوانان می شود افزود: نخبگان دینی نباید به اسم ارزشهای دینی و اسلامی فعالیتهایی مغایر با ارزشهای دینی که سبب کجرفتاری و دین گریزی جوانان می شوند را انجام دهند.


عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم ادامه داد: جوانان باید در الگو پذیری و شکل دهی هویت دینی خود توجه داشته باشند برخورد نامناسب دین مداران را به پای بد بودن دین نگذارند چرا که برخورد احساسی با دین سبب لطمه زدن به آن شده و زمینه دلزدگی جوان از دین را فراهم می سازد.


حجت الاسلام ضمیری تصریح کرد: برپایی نماز و برقرای ارتباط با خدا و مطالعه کتاب و تفکر در متون دینی و اسلامی می تواند مسیردرست و منطقی در تببین و هدایت جوان به سوی هویت دینی را روشن سازد.


پایان پیام/

 

 

کد خبر 311178

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha