خبرگزاری شبستان-قم:
هویت در حقیقت امر، عبارت است از تشابه و همخوانی ویژگی های مشابه، یکسان و بنیادین یک شخص در زندگی فردی، خانوادگی، عقیدتی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، زبانی، آوایی و نژاد تباری است، که بازتاب دهنده اهداف عینی و واقعی او در حکم بی بدیل بودن او می باشد. به عبارت دیگر،تشخیص و تفکیک ویژگی های شخصیت فردی، خانوادگی، علمی، فرهنگی، و اجتماعی یک انسان منفرد که بازتاب دهنده روابط انسانی و فردی او را من حیث پدیده روانی، و اجتماعی در برابر افراد و انسان های محیط پیرامون، بازتاب دهد، تشکیل دهنده هویت اوست.
هویت، به ویژه در چند دهه گذشته بدون تردید یکی از با اهمیت ترین و بارز ترین پرسش ها در حوزه روابط میان افراد و محیط پیرامون و جوامعی ای که انسان ها در آن حیات بسر می برند، بوده است که امروزه تفسیر های گوناگونی را از مفهوم هویت می توان ارایه کرد که هر یک الزامات، اولویت ها، نگرانی ها و امید های دیگری را مطرح می کنند.
هویت فردی انسان در واقعیت امر شامل همه آن اصول و فروع زندگی اش می شود که از آغاز به دنیا آمدن او آغاز و با سپری نمودن دوران نوجوانی، جوانی، دوران پختگی، کهن سالی و در فرجام پیری و دوران کهولت به انجام می رسد که در حقیقت در بر دارنده شخصت روانی، خانوادگی، قومی، اجتماعی، سیاسی، محیطی، جغرافیای سیاسی، عقیده و باور، و روانی او را به شمول شیرازه اخلاقیات فردی و خانوادگی، او می باشد.
انسان در دوره ها، همواره با پرسش هایی مانند، من کیستم؟، از کجا آمده ام؟ برای چه منظوری آمده ام؟ چه کسی مرا آورده است؟ چه زمانی زندگی را آغاز نموده ام؟ تا چه مدت زمانی زنده خواهم بود؟ حیات و ممات دارای چه معنی هستند؟ در فرجام به کجا خواهم رفت؟ سرنوشتم در دنیا چگونه بوده است؟ هویت معنوی ،دینی و سایر پرسش های دقیق تر و غلیظ تر، دچار می شود که بایددر موقع لزوم توجه ویژه ای به آنها داشت.
هیچ گروه انسانی ای امروز در جهان سراغ نخواهیم داشت که در کره زمین وجود داشته و بدون هویت و یا هم سلب هویت شده باشد، چرا که انسان در جامعه زندگی کرده و رشد یافته است و رشد و تکامل او، اجتماعی بوده است و نه انفرادی، بنا بر این، هر انسانی، در هر جامعه ای که زندگی می کند، جدا از مسایل حقوقی و سیاسی در یک مقطع خاص تاریخی، دارای هویت مشخص اجتماعی و تاریخی و دینی است.
هویت دینی به این معنی است که یک فرد باید بداند که دارای چه باوری است و بینش های باوری اش از کجا ناشی میشوند و دارای چه ارزشی برای زندگی دینی و دنیوی او هستند. در ضمن آن باید بداند که چه دینی را انتخاب نموده است و آن دین چه چیزی را از او می خواهد که انجام دهد و چه چیز را باید ترک کرد. یعنی اینکه بر بنیاد، " امر به معروف و نهی از منکر"، باید شیرازه کاری عقیدتی معنوی خود را تنظیم و ترتیب نمود. تردیدی و جود ندارد که از پیامد های تکوین هویت دینی، احساس تعهد و مسؤلیت در قبال ارزش ها و باور های آن مکتب فکری می باشد.
معصومه ظهیری مشاور امور بانوان استانداری قم، در گفتگو با خبرنگار شبستان در قم با اشاره به هویت دینی اجتماعی جوان امروز گفت: هویت امری است که نیاز به شناخت داشته و انسان باید بداند که چه هویتی از جمله ملی، دینی، بومی، جنسیتی و جایگاهی دارد که شناخت هر یک از این موارد بخشی از هویت فرد محسوب می شود.
وی افزود: هویت مخلوق بودن انسان خوب بندگی کردن و به سوی خدا حرکت کردن است که این امر بخشی از هویت انسان و خلق وخوی او می شود که عدم شناخت این هویت و از دست دادن آن سبب بی هویتی در فرد می شود.
عضوهئیت علمی جامعه الزهرا قم ادامه داد: جوان عصر حاضر دارای هویت های مختلفی از جمله هویت اجتماعی ، هویت فرهنگی و هویت محیطی می باشد که رسیدن و تکمیل هر کدام با توجه به پیشرفت جامعه وتکنولوژی روز نیازمند آموزش و پیگیری در امور جوانان می باشد.
ظهیری تصریح کرد: برخی مشکلات جوانان امروز یکسری ابعاد هویتی است که به جوان تحمیل و وارداتی غرب بوده و برخی دیگر از درون مرزهای داخلی بر احساسات جوان تاثیر گذاشته که عدم توجه به این خصایص زنانه و مردانه در جامعه و مطالبات آنها تحت تاثیرتبلیغات غرب می باشد.
وی اظهار داشت: عوامل موثر دراین بحران هویت نیازمند توجه متولیان فرهنگی جامعه است که در حفظ میراث فرهنگی و دینی باید تلاش شود.
عضو هئیت علمی جامعه الزهرا قم یادآور شد: در جامعه کنونی تبلیغ و ترویج فرهنگی در باب دین و هویت دینی بسیار محدود است و فشار خاصی از فضای بیرون و نیروهای مرزی در جهت هدف قرار دادن فرهنگ و هویت ما بسیار بیشتر بوده که این بحران هویت نشان از ضعف تبلیغ دینی در جامعه است.
ظهیری در ادامه با اشاره به اینکه باید نسبت به ورود توریسم های فرهنگی در جامعه توجه بیشتری داشته باشیم گفت: باید در قالب توریسم فرهنگی به دنبال ابتکارت و تعاملات خلاقانه باشیم چرا که رسانه ها و ادبیات زنده کشور مبلغ هویت دینی بوده و جوانان را از بحران و سردرگمی هویتی باز می دارد.
وی با اشاره به مرزهای بی رویه نسبت به فرهنگ دینی جوانان افزود: تعارفات بی رویه، ابراز محبت وبرقراری روابط سرد و خشک خانوادگی، عدم همنشینی با دوستان واقوام هر کدام انتقال دهنده هویت دینی ما هستند که نقش بسیار اثر گذاری در شکل گیری هویت دینی جوانان دارند.
عضو هئیت علمی جامعه الزهرا قم ادامه داد: هویت دینی یک میراث ارزشمند است که به ما امانت داده شده و باید با حفظ موازین و آموزه های دینی و اسلامی و ایجاد شرایط لازم در جامعه به منظور حفظ این ارزشها تلاش گسترده ای صورت گیرد.
ظهیری خاطر نشان ساخت: نسل آینده جامعه کنونی ما نیازمند مقابله با هجمه ها و پاتکهای غربیان است تا در آینده بتوانیم با درایت و آگاهی زمینه های شکل گیری هویت دینی در مسیر درست دینداری اسلامی را برای آنها فراهم سازیم.
پایان پیام/
نظر شما