اعترافات انگلیس برای تطهیر وجهه خود نزد ایرانیان است

خبرگزاری شبستان: دو پژوهشگر تاریخ معاصر ایران با بررسی اظهارات اخیر جک استرا، وزیر امور خارجه اسبق انگلیس، این سخنان را نشانه‌ای از تلاش لندن برای تطهیر وجهه خود نزد ایرانیان دانستند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، جواد منصوری و موسی حقانی، دو پژوهشگر تاریخ معاصر ایران در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری چهارشنبه شب شبکه دوم سیما، با محور قرار دادن مصاحبه اقرارگونه استرا با شبکه تلویزیونی دولتی بی بی سی فارسی به بررسی ریشه های ذهنیت منفی ایرانیان در مورد انگلیس پرداختند.

 

منصوری در پاسخ به این که چرا استرا این مقطع زمانی را برای چنین اعترافاتی در نظر گرفت؟ گفت: انگلیسی‌ها می‌خواهند در رقابت آینده با دیگر کشورهای اروپایی و آمریکا بتوانند موقعیت خود را در ایران و روابط عادی را با کشورمان حفظ کنند.

 

این پژوهشگر تاریخ معاصر ادامه داد: اینها به دنبال تبلیغات سیاسی هستند، یا می‌خواهند امتیاز بیشتری از ما بگیرند یا از این تبلیغات دنبال ادامه حضور در کل منطقه هستند.

 

وی در این قالب بعید ندانست که یک مقام رسمی انگلیس به زودی همین اعترافات استرا را تکرار کند و افزود: اما این طور نیست که آنها اقرار کنند عملکرد گذشته‌شان اشتباه بوده، اما فردا این عملکرد را تکرار نکنند.

 

منصوری این جمله استرا را که گفته بود "ما در قضیه جنگ با عراق از صدام حمایت کردیم"، مهم دانست و گفت: شاید از طرح این مساله قصد فتنه انگیزی دیگری دارند.

 

در ادامه، حقانی، اعتقاد انگلیس به نابودی ایران، اشغال و کشتار پنج تا 9 میلیون ایرانی در جریان جنگ جهانی اول، تلاش برای مستعمره کردن ایران، بر سر قدرت آوردن رضاخان و محمدرضا پهلوی و حمایت از صدام در جنگ تحمیلی علیه ایران را بخشی از دخالت‌ها و جنایت‌های انگلیس علیه ایران در بیش از 200 سال اخیر ذکر کرد.

 

وی افزود: دلیل اصلی اینکه استرا در این مقطع این مسایل را به زبان می آورد، مقاومت 35 ساله مردم و نفرت 150 ساله ملت ایران از این کشور استعماری است.

 

حقانی گفت: آنها با یک کشور ضعیف این طور صحبت نمی کنند و حالا امروز بسیاری از کسانی که صحبت از دخالت انگلیس را توهم توطئه می‌دانستند، باید پاسخ دهند در مقابل این اعترافات صریح چه استدلالی دارند.

 

این پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: انگلیسی ها تاکنون به دخالت خود اعتراف نکرده بودند؛ این اعترافات مهم است.

 

وی افزود: انگلیسی ها بدون پاک کردن این سابقه ننگین از رفتار با ملت ایران، نمی توانند هیچ وقت حضور جدی و مستمر در ایران داشته باشند؛ قطع و وصل چند باره روابط ایران و انگلیس در این سال ها شاهدی بر این مدعاست.

 

این دو پژوهشگر در ادامه سخنان خود به مواردی از جذب سیاستمداران ایرانی در قالب فراماسونری و همچنین ایجاد فرقه ضاله بهاییت اشاره کردند و هدف از این اقدامات را شکاف در سنگر مقاومت ایران در مقابل استعمار دانستند.

 

در پایان این برنامه، از منصوری و حقانی یک سوال مشترک پرسیده شد و آن این بود که انگلیس چگونه می‌تواند جنایت 200 ساله خود را علیه ایران جبران کند؟

 

منصوری گفت: آنها برای این کار باید واقعا روش خود را عوض کنند، این حداقل کار است؛ در همین حال باید گفت ما جنایات آنها را فراموش نمی کنیم.

 

حقانی هم پاسخ داد: این جنایات به هیچ وجه جبران نمی شود؛ برای نمونه بخش های مهم جدا شده از ایران را چطور می توانند برگردانند؟

 

وی افزود: اما آنها می توانند در مناسبات روزمره در سلوک خود تغییر دهند؛ برای نمونه می توانند از همین مذاکرات 1+5 شروع کنند و فردا رفتار محترمانه خود را با ملت ایران نشان دهند.

پایان پیام/
 

 

کد خبر 310685

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha