آیین های عزاداری سید و سالار شهیدان(ع) در ایلام

خبرگزاری شبستان: آیین های عزاداری امام حسین(ع) همزمان با ایام محرم، یکی از مهم ترین مراسم های سوگواری در این استان است.

خبرگزاری شبستان// ایلام


در استان ایلام از چند روز قبل از آغاز محرم، جوانان و نوجوانان و هیئت های عزاداری کم کم با آماده سازی دسته ها و هیئت های عزاداری، بیرق های سیاه را به علامت عزای حسینی در هر کوچه و برزنی علم می کنند.


مسن ترها با همکاری جوانان، تکیه های محل را برپا می کنند، حسینه ها را برای حضور مردم عزادار آماده و دیوارهای مساجد را با پارچه های سیاه می پوشانند و پرچم های مزین به نام سید و سالار شهیدان را از درهای خانه آویزان می کنند.


مردم این دیار، عزاداری را از شب اول محرم آغاز می کنند، از روز هفتم چهره شهر و سیمای مردمش حال و هوای دیگری به خود می گیرد.


از روز هفتم که روز بسته شدن آب بر خیمه گاه امام حسین (ع) به شمار می رود، سفره عباس (ع)، چای عباس (ع) و شربت عباس (ع) در هر خانه و کوی و برزنی، کام تشنگان را سیراب می کند.


از شب هفتم، رفت و آمد دسته های عزاداری از حسینیه ها و مساجد آغاز می شود و شب تاسوعا و عاشورا خیابان های شهر مملو از جمعیت می شود و این عزاداری تا ظهر عاشورا امتداد می یابد، شب عاشورا، شب احیا است، در این شب، مردم تا سحر بیدار مانده و پس از پایان عزاداری های عمومی که تا ساعت یک و دو بعد از نیمه شب به درازا می کشد، به منازل همسایه ها می روند.


در هر کوچه و محله ای چند منزل به پخت حلیم می پردازند و همسایه های دیگر، شمع، چای و شربت نذری خود را در کنار دیگ های حلیم، بین عزادارن تقسیم می کنند، مردم ایلام بر این باورند که هرکس در شب عاشورا در پخت حلیم امام حسین (ع) کمک کند حاجتش برآورده می شود.


از صبح روز عاشورای حسینی، مردم در قالب دسته ها و هیئت های عزاداری از محلات و نقاط مختلف شهر، با عزاداری و سینه زنی به سمت مکانی که بیشتر امامزاده است حرکت می کنند تا هنگام ظهر عاشورا به به صورت دسته جات عزاداری به آن مکان رسیده و کلیه دسته های عزاداری در آن مکان تجمع کرده و همه با هم در این مکان عزداری می کنند.


پخش غذاهای نذری، شربت و چای در این روز جلوه خاصی به مراسمات عزاداری می دهد اما از همه مهم تر برگزاری نماز ظهر عاشوراست که همه دسته های عزاداری از محلات و نقاط مختلف شهر در مکانی که از قبل پیش بینی شده جمع شده و نماز ظهر عاشورا را به صورت جماعت اقامه می کنند.


در شب عاشورا و تاسوعا در پای دیگ های حلیم که در خانه ها، کوچه ها و خیابان ها بار گذاشته شده اند، شب زنده داری می کنند و در روزهای عاشورا و تاسوعا با رفتن به خیابان ها و تشکیل دسته های عزاداری و سینه زنی و ذکر مصیبت برای سالار شهیدان، حضرت امام حسین (ع) عزاداری می کنند.


شام غریبان نیز مردم ایلام در مساجد، اماکن مذهبی و بقاع متبرکه جمع شده و شمع روشن کرده و در غم تنهایی و قریبی حضرت زینب(س) و بازماندگان واقعه عاشورا اشک ماتم می ریزند.


برگزاری مراسم " چمر" از دیگر برنامه هایی است که در ایام ماه محرم برگزار می شود، چمر از آیین های سنی و باستانی است که در رثای شخصیت های بزرگ برگزار می شود، در مراسم چمر آهنگ عزا به وسیله ساز و دهل نواخته می شود و عزاداران در صف هایی مشخص و با نواهای سوزناک به عزاداری می پردازند.


در ایام محرم در مراسم چمر، فریاد لبیک یا حسین و همراه با دود اسپند در بین عزادارای با نوای سوزناک ساز و سرنا طنین انداز می شود و افرادی نیز با اشعار غم انگیز بر حزن و اندوه مردم عزادار می افزایند.


در گذشته تعزیه خوانی با عنوان" طوق" در بین مردمان کرد، لر، لک و عرب زبان در نقاط مختلف استان به شیوه های محلی برگزار می شد و در آن همسرایان، اشعاری عرفانی در وصف ائمه اطهار(ع)، بزرگان منطقه و غیره می سرایند که این موضوع باعث استقبال مردم از مراسمات دینی مذهبی می شده است.


این مراسم، در ایام محرم و به ویژه در روز عاشورا با مشارکت 150 تا 200 نفر از مردم، نوحه خوانان و هنرمندان این شهرستان و با حضور دسته جات عزاداری در یک محل برگزار می شود.


در ایلام رسم بر این است که بر نوزادی که تازه به دنیا آمده و اولین محرم حسینی را درک می کند لباس سبز می پوشانند، مردم استان بر این باورند که نخست باید لباس سبز علوی را بر تن فرزند پوشاند. لباس سیاه در استان ایلام از حرمت خاصی برخوردار است خصوصاً اگر این لباس سیاه را در ایام محرم برتن کنند.


اغلب مردم ایلام لباس عزاداری امام حسین (ع) را تا اربعین بر تن می کنند.

 


پایان پیام/


 

کد خبر 310393

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha