بهره گیری از بخش خصوصی به جای دولت برای فرهنگسازی انقلاب

خبرگزاری شبستان: مراسم رونمایی از مجموعه 15 جلدی «آن ‌روزها؛ روایت‌های مستند درباره ایام انقلاب اسلامی ایران» با حضور معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، مراسم رونمایی از مجموعه 15 جلدی «آن ‌روزها؛ روایت‌های مستند درباره ایام انقلاب اسلامی ایران» عصر دوشنبه 13 آبان ماه با حضور «سیدعباس صالحی» معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «محمد حسنی» مدیرعامل بنیاد ادبیات داستانی و اسداله بادامچیان در مجتمع فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی برگزار شد.

 

«سیدعباس صالحی» معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در سخنانی درباره تاریخ و هویت انقلاب و آثار ارائه شده در این قالب، گفت: کارهای انجام شده در این حوزه به سه دسته قابل تقسیم هستند؛ آثار علمی و آکادمی، پژوهشی و پژوهش محورانه و اطلاع رسانی و اسنادی. اسنادی که می‌تواند حلقه‌های تاریخ انقلاب را وصل کند که با نگاه اسنادی محقق شود البته در این دو بخش کارهای نسبتاً خوبی در سال‌های پس از انقلاب انجام شده و رو به افزایش است اما سهم و حجم این کارها رو به تکامل هستند به این معنا که آنچه اتفاق افتاده پایان راه نیست و هنوز کارهایی باید انجام شود ولی در مجموع امور اجرایی، کارهایی هستند که می‌توانند نمرات قابل قبولی را به خود اختصاص دهند.

 

وی ادامه داد: دسته سوم که به نظر می‌رسد هنوز با محقق شدن آن فاصله زیادی داریم تا در این نقطه به کف کار برسیم حوزه فرهنگ‌سازی است. اینکه به نحوی مخاطب ما در فضای کاری که در عرصه انقلاب صورت می‌گیرد (به طور خاص در حوزه کتاب) احساس همذات پنداری کند یعنی خود را در فضای روزگار قرار دهد و نسبتی بین خود و حادثه ایجاد کند و احساس نکند چیزی که در گذشته رخ داده تنها مربوط به گذشته است، احساس نکند این تاریخی است که درنوردیده شده است. باید اتفاقات در گذشته به نحوی بیان شود که قابل خوانش و با استقبال مواجه شود و باید آثار به مخاطب این احساس را بدهد که آن چه می‌خواند زندگی روزمره است، همان چیزی است که به آن نیازمند است به نحوی با آن سر و کار دارد با وجود اینکه در گذشته رخ داده اما پرونده مختومه ندارد؛ این کارها که به نحوی بازخوانی انقلاب با نگاه فرهنگ‌سازی است گویا ما هنوز فاصله جدی با آنها داریم، بخشی از فضای انقلاب مشاهده می‌شود و با کتابهای ما گاهی مخاطب ارتباط پیدا نمی‌کند.

 

کتاب‌هایی که نتوانستند به تاریخ انقلاب به عنوان یک فرهنگ مستمر نگاه کنند

صالحی با اشاره به اینکه برخی کتاب‌ها نتوانستند به تاریخ انقلاب به عنوان یک فرهنگ مستمر نگاه کنند، بیان کرد: اگر این نگرش با پیش‌داوری درست باشد نیازمند آن است که بدانیم چرا آنچه ما در حوزه ادبیات مکتوب در عرصه ادبیات عرضه کرده‌ایم جز در بخش علمی و اسنادی مخاطب خاص دارد و نمی‌تواند فضای عمومی را پشتیبانی کند چرا نمی‌تواند فرهنگ سازی داشته باشد.

 

چرا نسل سوم و چهارم با تاریخ انقلاب الفت فرهنگی ندارند

وی تاکید کرد: اگر نسل چهارم انقلاب بخواهد در فضای انقلاب گیر کند باید بگوییم فاصله زیادی با این مهم داریم و این مهم نیازمند آسیب‌شناسی در حوزه مکتوب است. در این زمینه می‌توان گفت‌وگوهای مفصلی داشت که چرا احساس می‌کنیم نسل سوم و چهارم ما آن طور که باید و شاید با تاریخ انقلاب الفت فرهنگی ندارند و چه سهمی از این نسبت یا بی الفتی فرهنگی بر عهده فرهنگ مکتوب و به طور خاص کتاب است.

 

کتاب در ادبیات رسانه کمتر تعریف شده است

معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد به مبحث فرهنگ انقلاب اشاره کرد و گفت: نکته اول که در حوزه کل بحث‌های مختلف از جمله فرهنگ انقلاب مطرح است اینکه به کتاب به عنوان یک رسانه توجه نمی‌شود اما تاریخ ورود کتاب در کشور ما و الفت با مجموعه‌ها نشان می‌دهد که کتاب در ادبیات رسانه کمتر تعریف شده است و بیشتر با نگاه آموزش و دانش تعریف می‌شود. در رسانه‌های مکتوب تیتر، ادبیات، طرح گرافیکی و... مهم شمرده می‌شوند و این در حالی است که یک رسانه در هر قالب برای خود قواعدی دارد وقتی در حوزه فرهنگ انقلاب کار می‌کنیم گاهی کم توجه کرده‌ایم که کتاب یک رسانه است و چون توجه نمی‌شود قطعاً از سهم فرهنگ‌سازی کم گذاشته‌ایم و با نگاه اطلاع‌رسانی ماجرا دیده شده است.

 

وی با بیان اینکه رسانه باید مولفه‌ها را حفظ کند و در رسانه‌های مکتوب مولفه‌های مخصوص باید مد نظر باشد، اظهار کرد: شاید از این جهت مکتوبات انقلاب قابل بررسی باشد آنگونه که باید و شاید خصوصیات رسانه را حفظ نمی‌کنیم و تاثیرگذاری‌اش تقریباً کم بوده است، ما در حوزه فرهنگ‌سازی هرچه بیشتر پیش رفته با تکثر رسانه‌ای و نسل خاص مواجه می‌شویم، ادبیات ایدئولوژیک که به معنای ادبیات یک سویه و عامرانه است باید از آن فاصله بگیریم، از این رو نسل جدید به علل مختلف حالت گریزانه دارند از این روز فرهنگ‌سازی نسل جدید نوع خاص خود را می‌طلبد و در فرهنگ‌سازی انقلابی نسل جدید باید به این مزاق توجه کرد. فرهنگ‌سازی وقتی اتفاق می‌افتد که از گذشته با امروز پیوند داشته باشیم مثلاً داستان و راستان شهید مطهری به اتفاقات داستانی در گذشته اشاره می‌کند اما این گزینه ماهرانه است.

 

استفاده از بخش خصوصی در حوزه فرهنگ‌ سازی انقلاب

صالحی خاطرنشان کرد: در حوزه فرهنگ‌ سازی انقلاب باید از حضور مستقیم بخش‌های دولتی کمتر استفاده شود و بخش خصوصی را فعال کنیم، تجربه انقلاب روسیه و چین نشان داده فرهنگ‌سازی حکومتی کم برش است باید در بدنه اجتماعی ، فرهنگ‌سازی رواج یابد اگر در صدد پیوند نسل جدید با انقلاب هستیم مجال دادن و میدان دادن‌ها در این حوزه مهم محسوب می‌شود.

 

وی در پایان سخنانش، مجموعه 15 جلدی آن روزها را یکی از رسانه‌هایی دانست که از خصوصیات یک رسانه مکتوب بهره‌مند است و گفت: تیتر اثر گذار و گرافیک تاثیرگذاری خود را دارد، جامعیتی اطلاعاتی و یک ذوق حداقلی در این مجموعه وجود دارد، آن روزها حرکت خوبی است که آغاز شده و آن را به فال نیک می‌گیریم، معاونت فرهنگی ارشاد وظیفه دارد که در حوزه فرهنگ‌سازی به خوبی ایفای نقش کند.


 

به گزارش شبستان، «مهران عباسی» دبیر اجرایی مجموعه کتاب های آن روزها ضمن ارائه گزارشی از روند تهیه مجموعه گفت: مجموعه «آن روزها» شهریور 87 در قالب یک طرحی 30 جلدی مرتبط با اشخاص و اماکن و... به معاونت فرهنگی ارائه شد. ماه آذر بود که به ما اطلاع دادند طرح مصوب شده است و بر اساس یک تجربه قبلی در موسسه روایت فتح و تجربه سال‌های پشت سر گذاشته جنس این مجموعه نشان می‌داد که به مجموعه‌هایی که از سوی موسسه روایت فتح منتشر شده بود طعنه می‌زند ولی رویکرد ما در این مجموعه انقلاب اسلامی بود. دوست داشتیم کتاب خوش‌خوان و جمع و جور به دست مخاطبان برسد از این رو کار در بخش خصوصی استارت زده شد البته در آن زمان هیچ حمایتی شکل نگرفت اما وعده‌ها ادامه داشت که باعث شد طرح را پیش ببریم، نهایتاً سال 90 بنیاد ادبیات داستانی به شکل اتفاقی و با انگیزه ساده و حمایت برادرانه یاری کرد، در آن زمان با همکاری مدیرعامل بنیاد این کار به مرحله میانی رسید و موتور محرک جدیدی فعال شد که پروژه ادامه یافت. سال 91 انتشارات کتاب قاف متولد شد.

 

وی ابراز امیدواری کرد که در آینده نزدیک فاز دوم مجموعه که به لحاظ محتوی‌ای آماده شده ارائه شود و افزود: ما حرف های اصلی را در صفحه ابتدایی کتاب‌ها زده‌ایم، کتاب را تقدیم مردم می‌کنیم اما باید بگویم رویکرد ما در این مجموعه کتب مرجع نیست، جنس روایت مستند و گهگاه به داستان پهلو می‌زند.

 

پایان پیام/

کد خبر 309808

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha