به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله جعفر سبحانی، امروز(25فروردین) در همایش امام محمد باقر(ع)، ویژه تعالیم سیاسی اجتماعی آن حضرت که در سالن اجتماعات دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد، گفت: زندگانی ائمه ما دریایی است که ازهرگوشه وارد بشویم باز به ساحل نمی رسیم وهر گوشه ای را شروع کنیم گوشه دیگر باز می ماند و لذا باید یک موضوع را انتخاب کرد و درباره همان سخن گفت و موضوعات دیگر را برای شخصیت های دیگر واگذار کرد.
وی با اشاره به اوضاع دوران امامت امام باقر(ع)، ادامه داد: امام در یک محیطی زندگی می کرد که عقاید و مسائل کلامی هضم نشده بود و نحله های کلامی در حال پیدایش بود و اولین نحله ای که پیدا شد مسئله خوارج بود که گمراهی را در جامعه اشاعه می دادند.
این مرجع تقلید، ادامه داد: جمعیتی به نام مرجعه نیز هستند که ارزش را برای ایمان می دانند و اینها نیز خطرناک هستند که برای عمل ارزش قایل نیست و لذا امام صادق(ع) می فرماید که فرزندان خود را از شر مرجعه حفظ کنید.
آیت الله سبحانی، گفت: در کنار اینها، معتزله پیدا شد که فرزندان حسن بصری هستند که در سال 111 فوت کرد و در سال 105 این مکتب پیدا شد که اصول خمسه دارد و اینها نیز حد وسط هستند.
رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام صادق(ع)، تصریح کرد: در بین شیعه نحله کلامی دیگری پیدا شد که امام حنفی را به عنوان امامت می پذیرند و معرفی می کنند.
وی با اشاره به اینکه در مقابل این ها، نحله های فقهی نیز وجود دارد، ادامه داد: این نحله ها فتواهایی صادر می کنند که امام ناچار است نسبت به این ها نظارت کند و خود اینها نیز گمراه می کنند.
این مرجع تقلید، با اشاره به دیگر دشمنان حضرت عنوان کرد: گروه های غلو در همان زمان امام باقر(ع) پیدا شدند که دوستان نادان هستند که در عین حالی که می خواهند ائمه را بالا ببرند با پخش مسایل غلو دشمن برای اینها می تراشند.
آیت الله سبحانی، ضلع چهارم ممنوعیت کتابت حدیث را از دیگر مشکلات دوران امام باقر(ع) دانست و گفت: کتابت حدیث بعد از پیامبر اکرم(ص) ممنوع شد و از پیامبر این حدیث را پخش کردند که هر کسی حدیثی را نوشته محو کند.
رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام صادق(ع)، با بیان اینکه کار حضرت شکافنده دانش هاست، اظهار داشت: کار امام پدیدآورنده دانشگاه در مسجد مدینه است که همه جمع شوند تا حقایقی را درک کنند.
وی افزود: اگر نحله های کلامی پیدا می شوند منبعی جز قرآن ندارند که آن هم باید تفسیر کنند و به احادیث نیز دسترسی ندارند.
این مرجع تقلید، گفت: امام باقر(ع) توانست تعداد 432 شاگرد را ضبط کند، کسانی را برای کلام و گروهی را برای حدیث تربیت کرد اما اگر به کتب اهل سنت برگردیم تعداد شاگردان حضرت از این بالا می رود.
آیت الله سبحانی، با تاکید بر اینکه وجود امام باقر(ع) باعث کم شدن اختلافات حج شد، گفت: اگر غیر اموی ها لااقل مجال می داند که مرجع علمی کامل باشند و دیگران را امر می کردند که از این حضرات بهره بگیرند امروز این شکاف را کمتر داشتیم.
رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام صادق(ع)، در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فعالیت های سیاسی امام باقر(ع) گفت: امام در فعالیت های سیاسی نیز از خلافت و حکومت انتقاد می کند و با انتشار همین خبرها حضرت را به دمشق منتقل کردند و بعد از سه روز وقت ملاقات با هشام بن عبدالملک دادند.
وی افزود: حضرت وقتی وارد شد سلام کرد اما کلمه یا امیرالمومنین نگفت و این خودش عملا تخطئه حکومت این هاست و لذا بحثی انجام گرفت و حضرت را چند روزی در حبس نگه داشتند اما حضرت را بعدا با احترام به مدینه بازگرداندند.
این مرجع تقلید، مساله اهل کتاب را از دیگر مشکلات زمان امام باقر(ع) دانست و اظهارداشت: این ها کسانی هستند که در لباس اسلام اما در باطن یهودی و نصرانی، مشکل پنجم در زمان امام باقر(ع) بودند که عقل مردم را ربوده بودند.
آیت الله سبحانی، در بخش پایانی با تاکید بر اینکه مراقب نفوذی ها باشید، گفت: شاگردانی را پرورش دهید که قرآنی و حدیثی باشند و کلام اهل بیت(ع) را دارا بوده و سپری در مقابل تبلیغات سوء باشند و مطالبی را وارد دانشگاهمان نکنیم که ما را از اسلام دور کند.
رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام صادق(ع)، تاکید کرد: سپری را مقابل شبهات وهابی ها درست کنید که این ها مایه گرفتاری هستند، اگر از دست مارکسیست ها خلاص شدیم اما مشکلات دیگر پیدا کردیم.
این مرجع تقلید، ادامه داد: استادان دانشگاه امام باقر(ع) سپری باشند در مقابل این امواج تبلیغاتی که برضد اسلام است.
پایان پیام/
نظر شما