نویسندگان دینی ما روان نویس نیستند

خبرگزاری شبستان: محمود حکیمی در توضیح دشواری برخی متون دینی عمومی گفت: در کتابی نوشته شده بود «برخی احادیث نه صحیح است نه حسن بلکه موضوع است یا مرسل». یکی از مخاطبان از من پرسید«مگر حدیث حسن و حسین داریم!؟»

محمود حکیمی، نویسنده پیشکسوت کشورمان در مورد دلایل کتاب نخواندن نوجوانان به خبرنگار شبستان گفت: متاسفانه گاهی نویسندگان کودک و نوجوان واژگانی را در کتاب خود به کار می برند که سنگین است و در حد فهم خواننده نیست. اینگونه کتابها نیاز به مترجمی دارد که واژه ها و جملات ثقیل را برای خواننده معنا کند.

 

 مگر حدیث حسن و حسین داریم

حکیمی با تاکید بر لزوم روان نویسی به ویژه برای مخاطب کودک و نوجوان عنوان کرد: در کتابی نوشته شده بود" برخی احادیث نه صحیح است نه حسن بلکه موضوع است یا مرسل" اینها ویژگی های احادیث است که در کتاب بیان شده است اما واژگان، واژگانی تخصصی است و نویسنده باید بداند که همه طلبه نیستند که با این معانی آشنایی داشته باشند، بر این اساس نویسنده باید از واژه های روان استفاده کند و یا در زیرنویس صفحات توضیح کلمات تخصصی را درج کند. کسی این کتاب را خوانده بود و می گفت" مگر حدیث حسن و حسین داریم".

 

وی تصریح کرد: وقتی نویسنده سنگین می نویسد از واژگان تخصصی بدون اینکه توضیحی دهد، استفاده می کند خواننده به دلیل اینکه مطالب را نمی فهمد و درکی از آنها نمی کند، کتاب را کنار می گذارد.

 

نویسندگان در مورد جبرگرایی برای نوجوانان بنویسند

این نویسنده نوع مطالب و جذابیت آنرا در ترغیب افراد به کتاب موثر دانست و افزود: نویسنده باید مطالب به روز، جذاب و مسایلی که مورد پرسش است را سوژه کتابهای خود کند، به عنوان مثال یکی از مباحثی که مخاطب بسیار خواهد داشت، جبرگرایی است. یکی از تفاوت های ما با اهل سنت جبرگرایی است. جبرگرایی یعنی من معتقدم هر عملی بر اساس قضا و قدر است و اینرا معاویه مطرح کرد. چون حکومت نمی خواست جایگاه خود را از دست دهد و به مردم القا می کرد که حکومت ما از قبل در جهان هستی تعیین شده و شما باید پذیرای قضا و قدر باشید.

 

حکیمی ادامه داد: یادمان نرود که تشیع یک امام حسین (ع) دارد که می فرمایند" اگر به حقوق انسانها تجاوز شود و کسی با قلم و بیان و هر نحو دیگری سازش کرد در قیامت جایگاهش با جایگاه آن حاکم ظالم یکی است". نویسندگان باید با پرداختن به سخنان و زندگی امام حسین (ع) مساله قضا و قدر و ظلم ستیزی را برای مردم روشن کنند.

 

جبرگرایی از میراث معاویه

وی از چاپ کتاب خود با عنوان "جبر و اختیار" توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در آینده ای نزدیک خبر داد و افزود: تلاش کردم تا مساله جبرگرایی را به طور ساده برای نوجوانان تبیین کنم چون یک نوجوان نمی داند جبرگرایی یعنی چه و اول باید توضیح این مساله را به طور روان داد.

 

به گفته این نویسنده پیشکسوت کشورمان، جبرگرایی از میراث معاویه است و در کتب درسی باید به طور ساده و روان نتایج جبرگرایی در طول تاریخ برای دانش آموزان تبیین شود.

 

تفریح نوجوان ما مطالعه و تحقیق نیست

وی با اعتراف به اینکه ما نویسندگان ساده نویس کمی داریم، اظهار داشت: نوجوانان ما راجع به فوتبالی که شب قبل پخش شده است، دو ساعت با هم بحث می کنند و در آخر هیچ فایده ای نمی برند. خوب است که یکی از تفریحات نوجوان ورزش است و من ورزش را رد نمی کنم اما مساله این است که نوجوان را به گونه ای تربیت نکردیم که یکی از تفریحاتش مطالعه، تحقیق و یا پژوهش باشد.

 

شریعتی موجی به سمت شیعه به وجود آورد که بی نظیر بود

این نویسنده با اشاره به ضرورت نقد کتاب، تصریح کرد: در جلسه ای در یکی از دانشگاهها به نقد برخی از کتب دکتر شریعتی پرداختم و به یکی از طرفداران ایشان برخورد. به او گفتم آنقدر که من از طرفداری دکتر شریعتی ضربه خوردم کسی ضربه نخورده است اما از کسی بت نسازیم. دکتر شریعتی با برگزاری جلسات در حسینیه ارشاد موجی به طرف تشییع ایجاد کرد که در هیچ کشوری شاهد اینچنین کاری نبودیم.

 

وی خاطرنشان کرد: کسی به من گفت چرا دکتر شریعتی از وهابیت ننوشته است. دهه 40 موج گرایش به مارکسیست و کمونیست بود و به همین دلیل دکتر بیشتر به این جنبه ها پرداخت و بحث وهابیت مطرح نبود که در مورد آن بنویسید. تلاش حکومت شاه این بود که بگوید ما هر چه داشتیم برای قبل از اسلام بود و هر چه گرفتاری داریم از اسلام است و دکتر شریعتی آمد و اسلام را مطرح و از آن دفاع کرد.

 

اینترنت نمی تواند جایگزین کتاب شود

وی یادآور شد: ناصر مکارم شیرازی اولین کسی بود که موج کتاب نوشتن در حوزه دین را با کتاب "خدا را چگونه بشناسیم" شروع کرد. کتبی نیز که آیت الله سبحانی در مورد وهابیت نوشته اند از نظر کیفیت عالی است.

 

حکیمی اینترنت را یکی از علل کم مطالعه شدن بچه ها دانست و گفت: بیشتر نوجوانان ما اینترنت دارند و بیشتر از آنکه به تحقیق بپردازند سراغ کارهای موزیکال و جوک می روند. من مخالف اینترنت نیستم زیرا مفید است و می توان از آن کتابی یا مطالب مفید و موردنیاز را دانلود کرد اما بعضی کتابها را باید برای بار دوم خواند و بررسی دقیق کرد و با اینترنت نمی شود برخی از کارها را انجام داد وقتی کتاب باشد می توان آنرا حمل و نقل کنی و به راحتی مباحث آنرا بررسی کنی اما با رایانه این کار به سهولت انجام نمی شود.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 309360

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha