به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله حائری شیرازی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم امروز(11آبان) در مراسم افتتاحیه چهارمین کنگره شعر مقاومت بین الملل اسلامی با اشاره به ویژگی های هنر گفت: هنر نقش بسته بندی را در انتقال مطالب دارد.
وی ادامه داد: برخی کشورها کالاهای درجه یک دارند ولی در بسته بندی ضعیف می باشند و همین عامل باعث شکست آنها در بازار است.
عضو جامعه مدرسین گفت: ولی بعضی کشورها با وجود نداشتن محصول درجه یک با تکیه بر قدرتی که در بسته بندی دارند، توانسته اند بازار را با وجود کالاهای بهتر از آن کالا به محصول خویش منحصر کنند که البته در این خصوص کشور ما ضعیف است.
وی در ادامه این وضعیت را به موضوع هنر و سینمای کشورمان هم بسط داده و خاطرنشان کرد: ما مطالبی داریم که قابلیت ارائه در قالب های فیلم، سینما و تئاتر را دارند، می توان گفت که مثلا سینما بسته بندی است که می توان در قالب آن این مطالب را ارائه کرد که البته در این حوزه هم ضعیف هستیم.
آیت الله حائری شیرازی تصریح کرد: اما باید بگویم که در گذشته ما در این موضوع قوی تر بودیم، مثلا در کتاب وقایع اتفاقیه در خصوص اتفاقات حاصل از هنر تعزیه خوانی سخن به میان آمده ولی متاسفانه در ادامه ما این موضوع را (تعزیه خوانی) تحریم و تعطیل کردیم.
هنر تعزیه می توانست در کشورمان مقدمه سینما باشد
وی ادامه داد: اگر تعزیه خوانی تقویت می شد، می توانست به مقدمه پیدایش سینما تبدیل شود چرا که سینما محصول همین تعزیه خوانی هاست چرا که این هنر تئاتری بسیار گیراست ولی در آن دوران به جهت وابستگی حکومت ها به خارج این صنایع بومی را منقرض کردند و صنایع وابسته را جایگزین کردند.
این استاد حوزه در ادامه خاطرنشان کرد: این یک روش بود، از میان بردن محصولات بومی و عادت دادن مردم به محصولات وارداتی در رشته های علمی، پزشکی، علوم انسانی و همچنین هنر.
وی با اشاره به قدرت هنر در انتقال مفاهیم گفت: باید هنر را به مثابه سلاحی بالاتر از موشک ها و یا غیر از آن بدانیم.
عضو جامعه مدرسین افزود: امامان ما عاشورا را به واسطه قدرت هنر فراگیر کرده اند و شعر شاعران در بیان ظلم و ستم ها به اهل بیت (ع) حاکمان جبار زمانه را مستاصل کرد.
وی در ادامه با اشاره به داستان رویارویی دزدی که شعرهای دعبل خزاعی (از شعرای بسیار مشهور که در موضوع معصومین اشعار پرباری دارد) را حفظ بود با این شاعر خاطرنشان کرد: شاید این سوال پیش بیاید که کسی که مسلمان است و با اشعار این شاعر نیز آشناست چرا به دزدی روی آورده و در پاسخ باید گفت که مشکل اهل بیت ما همین است.
وی ادامه داد: حکومت ها قدرت را از آنها گرفتند و اجازه ندادند تا ایشان محبین خود را تربیت کنند به همین علت است که از میان دوستان اهل بیت (ع) در اثر سختی روزگار دزد نیز می توان پیدا کرد.
آیت الله حائری شیرازی با اشاره به خفقان حاکم در زمان معصومین (ع) اضافه کرد: شاعران در این شرایط با هنر خویش در دل ها نفوذ کرده و یاد و نام و روش اهل بیت (ع) را زنده نگاه داشتند.
وجود عناصر مقاومت و وحدت در اشعار بیانگر بصیرت شاعر است
وی در ادامه با تاکید بر نقش بصیرت در میان شاعران خطاب به حاضران در این کنگره گفت: اشعار شما هم مقاومت و هم وحدت را فریاد می زند و این به منزله بصیرت است.
شاعر باید محاسن کار اهل بیت (ع) را بیان کند
این استاد حوزه ادامه داد: هنر این است که ما بتوانیم بین وحدت و اصالت جمع ببندیم، شاعر باید محاسن کلمات اهل بیت (ع) را بگوید و از این طریق از محبان اهل بیت (ع)را جذب کند.
آیت الله حائری شیرازی تصریح کرد: البته در کنار این مسائل شاعر باید از افشاگری ظلم های ستمگران و حکام نسبت به ایشان هم کوتاه نیاید.
پایان پیام/
نظر شما