خبرگزاری شبستان: مذاکرات ژنو 5از اهمیت بسیاری برخورداراست و نشان خواهد داد که مذاکرات ایران بااین کشورها به ویژه مذاکرات تهران و واشنگتن که به طور دو جانبه در حاشیه آن درنشست قبلی ژنو برگزارشد چقدر پیشرف تداشته است. دستگاه سیاست خارجی ایران بر این ادعا است که مذاکرات هسته ای اش تاکنون پایانی بر یک بحران غیرضروری ؛ آغازی برای افقهای جدید بوده است. طرح جدید ایران درمذاکرات ژنو با استقبال گروه 1+5 مواجه شد وطرفین با یک رویکرد جدید ،حرکت در مسیر توافق بر سر یکˈ نقشه راه را آغاز کرده اند، ایران با اشاره به رویکرد جدید ایران وگروه 1+5 برای ورود به مذاکرات جدی وواقعی در ژنو ،اظهار امیدواری کرده است که ایران وآژانس نیز با یک رویکرد جدید و همراه باحسن نیت ،در مدت زمان کوتاهی به حل وفصل ابهامات باقیمانده از گذشته پرداخته و بیش از پیشبرد همکاری های آتی برای مقابله بااشاعه هسته ای و تضمین جهانی عاری ازسلاحهای هسته ای متمرکز شوند.
در آن سوی داستان در حالیکه برخی تحلیل گران آمریکایی بر این باورند که آمریکا باید به جای حرکت در مسیر زمانبر اقدامات اعتمادساز وتوافقنامههای تدریجی که ممکن است موجب بر باد رفتن قدرت نفوذ آمریکا بشود به ایران بسته ای کامل ،شامل یک پیشنهاد بازی دست آخر،ارائه دهد تا در مدت زمان تقریبا کوتاه باقیمانده تا اینکه ایران بتواند بدون شناسایی شدن به توانایی تولید تسلیحات اتمی دست یابد ، نیات این کشور را به شکل حتمی مورد آزمایش قراردهد، کاخ سفید و دیگر کشورهای طرف مقابل ایران کماکان برپیشبرد دیپلماسی و ادامه گفتگوها در سطوح مختلف تاکید دارند، در آمریکا عده زیادی معتقدندایالات متحده باید به دنبال توافقی با ایران بر مبنای اصولی خاص باشد تا این معامله منافع آمریکا و متحدان اش را تقویت و نه تضعیف کند.
به این منظور شش اصل مقدماتی برای شکل گیری یک توافق با ایران توصیه می شود. ایران باید نگرانی های بین المللی بر سر اهداف هسته ای اش را رفع کند. آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها در مورد فعالیت های هسته ای ایران و ابهامات موجود، ابراز نگرانی کرده است. در گزارش سال 2011 آژانس به صراحت در مورد پرسش های باقی مانده بر سر برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی، نگرانی آژانس اعلام شده است. به همین دلیل، پاسخ فوری به نگرانی های آژانس باید بخشی از هر گونه توافق هسته ای با ایران باشد. باید از موضع قدرت مذاکره کرد. اغلب ایران از مذاکرات برای ایجاد شکاف در ائتلاف بین المللی و خرید زمان استفاده می کند. موفقت این مذاکرات به این نکته بستگی دارد که ایران درک کند در صورت شکست مذاکرات، پیامدهایی جدی در انتظارش خواهد بود. این روند به این اقدامات از جانب آمریکا نیاز دارد: تشدید تحریم های آمریکا و متحدان اش، انتشار بیانیه هایی که نشان دهد تمامی گزینه ها روی میز است، تقویت پایگاه های نظامی و تاکید بر این نکته که در صورت اقدام نظامی اسرائیل، واشینگتن از آن حمایت می کند.
در نهایت، نباید زمان را تلف کرد. احتمالا ایران تا اواسط سال 2014، به توانایی هسته ای شدن دست می یابد و شاید هم این زمان نزدیک تر باشد. باید زمان توافق و مذاکره با ایران را به حداقل رساند. به نظر می رسد که محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران پیشنهاد یک جدول زمانی را برای مذاکرات ارایه داده است. اما باتوجه به پیشرفت های هسته ای ایران در 18 ماه گذشته باید این جدول زمانی را تنظیم کرد. در مورد موضع ایران در کلیه مذاکرات، سخنان اخیر وزیر امور خارجه کشور جهت گیری ایران را نشان می دهد:
ما گفتگوهایی را در داخل دولت باجناب رئیس جمهور در خصوص نحوه پیگیری حقوق هسته ای کشور و رفع تحریم های ظالمانه ای که علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال شده ، داشته ایم. مبنای کار ما اصرار برحقوق ایران ورفع نگرانیهای معقول جامعه بین المللی است.
همانگونه که مقام معظم رهبری وشخص رئیس جمهور تاکید کردند این مساله آسانا ست به شرط آنکه هدف حل موضوع هسته ای باشد. ما معتقدیم که حل مساله هسته ای نیازمند اراده ای سیاسی است که در جمهوری اسلامی ایران انتخاب جناب دکتر روحانی باسابقه ای که دراین پرونده داشته اند نشان دهنده این است که مردم ایران میخواهند مساله هسته ای باقدرت، صلابت ودر زمانی معقول به سمت حل وفصل پیش رود. امیدواریم که درطرف مقابل هم اراده سیاسی برای حل موضوع هسته ای وجود داشته باشد. در اینصورت هیچ نگرانی نداریم که دنیا را از صلح امیز بودن برنامه هسته ای خود مطمن کنیم چراکه براساس فتوای مقام معظم رهبری وبراساس نیازهای استراتژیک ایران سلاح هسته ای هیچ جایی درامنیت ملی ما نداشته وحتی مخل امنیت ملی ما نیزاست.
پایان پیام/
نظر شما