نیازهای جدید در جامعه تفسیرهای جدید می طلبد

خبرگزاری شبستان: تغییر زمان وایجاد نیازهای نو ارائه تفسیر های جدید راضرورت می بخشد. اگر ماپاسخ جدیدی از آموزه های وحیانی نداشته باشیم به دلیل نیازمردم به تفاسیر جدید و عدم کفایت تفاسیر قبلی، قرآن مهجور می ماند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، سید علی سادات فخر، عضو هیئت علمی مرکز فرهنگ و معارف قرآن در رابطه با موضوع تفسیر و ضرورت تفسیر نویسی که از مباحث مهم حوزه علوم قرآنی است،گفت:برخی بر این عقیده اند که نیاز به تفسیرهای جدید وجود ندارد و برخی نیز معتقدند با تغییرات زمانی، نیاز به تفسیرهای جدید وجود دارد.
وی با اشاره به اهمیت تفسیر قرآن،گفت: تفسیر قرآن برای ما مسلمانان اهمیت بسیار زیادی دارد و ضرورت پرداختن به تفسیر قرآن از صدر اسلام تاکنون بر هیچ کس پوشیده نیست. اما در تاریخ اسلام بحثی با عنوان مهجوریت قرآن مطرح شده که این اصطلاح نیاز به کاوش و تحقیق دارد که چرا چنین موضوعی مطرح شده است؟ 
 

سادات فخر ادامه داد: پرسش اصلی این است که مهجوریت قرآن به چه معناست و از طرف دیگر ضرورت تفسیر چه مفهومی دارد؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت که رابطه ای بین مهجوریت و احساس عدم ضرورت تفسیر نویسی برای قرآن وجود دارد، به عبارت دیگر، برخی از دانشمندان و فرهیختگان جهان اسلام به این نتیجه رسیده اند که دیگر نیازی به تفسیر نوشتن بر قرآن وجود ندارد. چرا که هر آنچه لازم و قابل فهم بوده است گذشتگان و بزرگان از مفسران گفته اند، بنابراین تا مدت های مدیدی تفسیری میان مسلمانان به وجود نیامده یا اگر تفسیری نوشته می شود جمع آوری اطلاعات گذشتگان است.
وی با اشاره به تغییر نیازهای زمان و احتیاج به تفاسیر جدید، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه نیازهاو تغییرات زمان در جامعه به وضوح قابل رویت هستند،ولی متاسفانه برخی عقیده دارند که هر آنچه می باید در مورد تفسیر گفته می شد، گفته شده است. مهجوریت قرآن این است که هنگامی که نیازهای جدید در جامعه به وجود می آید و متفکران و اندیشمندان جامعه به ویژه کسانی که می خواهند تفسیر آموزه های قرآن را به مردم منتقل کنند، هیچ واکنشی به تفسیر نشان نمی دهند و تفاسیر گذشته را به مردم ارائه می دهند.
 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه افزود: این امر باعث می شود قرآن مهجور بماند. در حقیقت با تغییر زمان و ایجاد نیازهای نو تفسیر های نو نیز ضرورت می یابدو ضرورت تفسیر از اینجا مشخص می شود که اگر ما پاسخ جدیدی از آموزه های وحیانی نداشته باشیم از زمانه عقب مانده ایم، و به دلیل نیاز مردم به تفاسیر جدید و عدم کفایت تفاسیر قبلی، قرآن مهجور می ماند.
سادات فخر به مهجوریت قرآن و گرایش مردم به قرآن اشاره کرد و گفت: ما نباید مهجوریت قرآن را در عدم گرایش مردم به قرآن ببینیم، یا نباید اینگونه فکر کنیم که قرآن تنها در موارد غیر ضروری استفاده می شود و در موارد ضروری مورداستفاده قرار نمی گیرد، در حال که عامه مردم می توانند از آیات قرآن استفاده کنند. یعنی در محاوره عام مردم از آیات قرآن استفاده شود. یادرمیان محققان در همه رشته ها، استنادات قرآنی وجود داشته باشسد که امروز استناد به آیات قرآن یا وجود ندارد و یا بسیار کم است. بنابراین در همه مسایل متناسب با بحث می توان و باید به قرآن توجه شود.
این پژوهشگر علوم قرآن با اشاره به نقش خواص در این زمینه،یادآور شد: نباید مهجوریت را به معنای استفاده غیر ضروری و غیر صحیح بدانیم بلکه مهجوریت در میان خواص است که بسیار مهم است. مهجوریت قرآن در میان خواص است که به عوام سرایت می کند.


وی ادامه داد: در نتیجه با توجه به تغییراتی که در جامعه انجام می شود و با تاکید بر این نکته که در زمان حاضر تغییرات شتابان به پیش می رود، تفسیر یک امر بسیار ضروی است و باید در این زمینه خیلی زود تصمیم گیری شود. اگر ما کلام خداوند را واگذار کنیم و یا به آن اولویت ندهیم نقض غرض الهی به وجود می آید.
سادات فخرتاکید کرد: ضرورت تفسیر از مناظر دیگر نیز قابل بررسی است، بعنوان مثال تفسیر از لحاظ دانشی بافضیلت ترین دانش از میان علوم اسلامی است. زیرا تفسیر هم موضوع فضیلت مندی است هم غرض از تفسیر هدف بسیار مهمی است و بنابر دیدگاه راغب اصفهانی تفسیر بالاترین ارزش را میان دانش های اسلامی دارد.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی  وی بابیان این که می توان فضیلت تفسیر را حتی به قرائت قرآن تبیین کرد، گفت: روایات زیادی در رابطه با قرائت قرآن وجود دارد و اگر قرائت قرآن دارای فضیلت و ثواب بی شمار است، قرائت همراه با فهم قرآن به طریق اولی فضیلت بیشتری دارد. حال اگر کسی قرآن را بفهماند هم از فضیلت قرائت قرآن برخوردار می شود،هم فضیلت فهم قرآن را دارد و فضیلت دیگر این که معلم قرآن است. بنابراین ضرورت پرداختن به تفسیر در زمان حاضر به وضوح دیده می شود و امیدواریم فرهیختگان هرچه سریعتر به این سمت حرکت کنند.
پایان پیام/


 

کد خبر 307220

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha