به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب "معجزه عاشورا" نوشته دکتر حسین غفاری همزمان با ایام ماه محرم رونمایی می شود.
بنابراین گزارش، کتاب حاضر شامل درسگفتارهای دکتر حسین غفاری، استاد گروه فلسفه دانشگاه تهران، است که رویکردی متفاوت و نو را در بررسی نهضت عاشورا در برابر خواننده قرار میدهد. به جز مجلس اول و آخر (دوازدهم) که دارای استقلال نسبی از سایر مباحث هستند، ده مجلس دیگر در عین تنوع مباحث دارای بافتی منسجم و پیوستهاند.
در مجلس اول با رویکردی پدیدارشناسانه و جدید، واقعه عاشورا معجزهای انسانی در اثباتِ حقیقت متعالیِ نظام هستی قلمداد میشود و از این منظر ضمن تحلیل عقلانی پدیده معجزه در تاریخ بشر، ویژگیهای اصلی امور اعجازآور با قالب رفتاری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و اصحاب بزرگوارشان تطبیق مییابند.
مجلس دوازدهم نیز تفسیر غزلی از حضرت حافظ است که انطباق آن با حادثه عاشورا به سبکی بدیع شرح و ارائه شده است. اما مجالس دهگانه دیگر، حاوی مباحث متنوع، گسترده و کاملاً تحلیلی است که در آنها به نقد و بررسی تفسیرهای متضادِ صاحبنظران گذشته و اکنون امت اسلامی در تفسیر علل، اهداف و ماهیت نهضت عاشورا پرداخته میشود و با نارسا دانستن تفسیرهای یکجانبه (اعم از فردی و اجتماعی) تفسیری جامع ارائه میشود که بر اساس مبانی بنیادین انسانشناسی الهی و شیعی و مستند بر تحلیلهای عمیق فلسفی، عرفانی و نیز اصول معارف قرآنی و وحیانی شکل گرفته است.
از جمله مباحث خواندنی کتاب، تحلیلی فلسفی مسئله گریه و نقش آن در سیر معنوی و تعالی روحی انسان است که در مجالس مختلف از زوایای متفاوت به آن پرداخته شده است. همچنین بحث عمیق و گستردهای در باب «علم امام» و شبهات و اشکالات ناشی از این بحث در تفسیر نهضت عاشورا، که در ضمن آن بهطور خاص از نقش و معنا و کارکرد مسئله «علم حضوری» و تفاوت ماهوی و کارکردی آن با «علم حصولی» بحث شده است. همچنین در مجلسی مستقل، به بحث از مجالس عزاداری حضرت اباعبدالله(ع) و نقش و اهمیت هریک از عناصر تشکیلدهنده این مجالس پرداخته شده و آسیبشناسی آنها و امور ناشایسته داخل در این مجالس نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
بهطور کلی ویژگی اساسی و منحصر به فرد این اثر، دخالت دادن مباحث عقلانی و فلسفی در تفسیر و تحلیل امور عینی و اجتماعی در فرهنگ اسلامی است.
پایان پیام/
نظر شما