به گزارش خبرگزاری شبستان، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات سیاسی این مرکز اعلام کرد: استفاده از تسلیحات شیمیایی در حومه دمشق سبب شد که آمریکا، سوریه را تهدید به حمله نظامی کند.
این تهدید، پس از دو هفته تبلیغات شدید رسانهای در بعد جنگ روانی و اردوکشی نظامی، گام به مرحله تازهای گذاشت که طی آن با ابتکار طرف ایرانی و روسی، قرار شد دولت سوریه جنگافزارهای شیمیایی خود را تحت نظارت بینالمللی قرار دهد و با عضویت در پیمان منع استفاده از تسلیحات شیمیایی، عملا بهانه را از آمریکا و متحدان غربی ـ عربیاش در حمله به خاک خود بگیرد.
هر چند آمریکا برای حمله به سوریه چالشهایی فراوانی را پیش رو داشت و در صورت انجام این حمله، بروز یک جنگ منطقهای و شاید هم جهانی چندان دور از انتظار نبود، اما این ابتکار سیاسی که منجر به دور شدن سایه جنگ از سر منطقه شد از اهمیتی حیاتی و راهبردی برخوردار است.
نکته قابل استنباط از تحولات اخیر سوریه این است که همه طرفهای درگیر در سطح کلان ـ به استثنای کشورهای عربی، ترکیه و فرانسه ـ برای رسیدن به توافقی در راستای ممانعت از جنگ به تصمیم واحدی نائل آمدند.
با توجه به اینکه هیچ افق روشنی در زمینه موفقیت حمله آمریکا به سوریه وجود نداشت، دو قدرت بزرگ جهانی تصمیم گرفتند وارد یک سطح تعاملی شده و به توافقی مهم در مورد سوریه دست یابند و این توافق، سایه جنگ را از سر منطقه دور کرد.
البته در صورتی که آمریکا و متحدان این کشور بخواهند با اضافه کردن درخواستهای جدید، توافق اخیر را به نفع خود تغییر دهند، بدون شک سرنوشت بدی در انتظار این توافق خواهد بود.
دولت سوریه با قبول موضوع کنترل سلاحهای شیمیایی خود از سوی سازمان ملل، از توان راهبردی خود در حوزه نظامی به منظور رسیدن به توافق گذشته است و طبعا سران دمشق در صورت عدم دریافت تضمینهای جدی، به هیچ عنوان این معامله را نهایی نخواهند کرد.
پایان پیام/
نظر شما