به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که در دولت یازدهم مسئولیت مذاکرات هسته ای ایران با گروه 1+5 را برعهده دارد پس از انجام اولین دور مذاکرات و در پی اصرار برخی از گروههای داخلی مبنی بر چگونگی جزئیات مذاکرات انجام شده در ژنو گفت: مذاکرات باید محرمانه باشد.
این سخنان وزیر امور خارجه کشورمان با واکنش های تند و نرمی در درون کشور روبرو شد که شبستان علت این امر و مثبت یا منفی بودن با آن را با تحلیلگران مطرح کرده و به بررسی آن پرداخته است.
نباید اعلام می شد که مذاکرات محرمانه است
حسین شیخ الاسلام، معاون بین الملل رئیس مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص چرایی محرمانه بودن مذاکرات ایران و گروه 1+5 در ژنو گفت: اگر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه به طرف های خارجی قول داده که مذاکرات باید محرمانه باشد پس باید محرمانه باشد.
وی ادامه داد: دفعات قبل و در مذاکرات دوره های قبل ایران با گروه 1+5 نیز متن مذاکرات و محتوی آن علنی نبود و هرچه صلاح دانسته می شد منتشر می شد.
شیخ الاسلام با تاکید بر این نکته که خیل عظیمی از افکار عمومی خواهان دانستن فضای کلی مذاکرات هستند، خاطر نشان کرد: انتشار مباحث ریز و مسائل فنی جذابیتی برای مردم ندارد.
وی یادآور شد: در هر مذاکره ای چند ساعت گفتگو انجام می شود و در نهایت طرفین در یک نکته به توافق می رسند و مردم خواهان دانستن آن نکته اند و مباحث چند ساعته را علاقه مند نیستند که بدانند.
معاون بین الملل رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از گفتگوی خود به نگاه طرف مقابل به مذاکرات اشاره کرد و اظهار داشت: از دید دشمنان ما مذاکرات محرمانه نخواهد بود و آمریکایی ها جزئیات را در اختیار رژیم صهیونیستی قرار خواهند داد.
شیخ الاسلام تاکید کرد: در این صورت دیگر عاقلانه نیست که ما بگوئیم مذاکرات محرمانه باشد و از آن طرف به جز مذاکره کنندگان با ما رژیم صهیونیستی نیز از متن مذاکرات باخبر باشد.
وی با تصریح این که احتمال دارد وزیر امور خارجه برای جلوگیری از جوسازی رسانه ای تاکید کرده اند که متن مذاکرات محرمانه است، خاطرنشان کرد: در این صورت نیز اگر جزئیات مذاکرات به دست اسرائیل برسد آنها می دانند که چگونه جزئیات را به مطبوعات درز دهند.
شیخ الاسلام به فشاری که از طرف مطبوعات و افکار عمومی به ظریف در ایران می آید، اشاره کرد و گفت: هزینه ای که وزیر امور خارجه برای محرمانه بودن مذاکرات پرداخت می کند زیاد است و نباید این فشار را تحمل کند و در نهایت نیز طرف مقابل به انتشار جزئیات مذاکرات بپردازد.
معاون بین الملل رئیس مجلس شورای اسلامی علت اصلی واکنش ها و تشنج های ایجاد شده در خصوص محرمانه بودن مذاکرات در کشور را اعلام این مطلب دانست و تاکید کرد: اگر از ابتدا ظریف مانند مذاکره کنندگان دوره های قبل اعلام نمی کرد متن گفتگوها محرمانه است این تشنج در جامعه ایجاد نمی شد اما ظریف این را اعلام کرد و هزینه نیز در این زمینه خواهد پرداخت و برای همه این سوال ایجاد می شود که چه اتفاقی رخ داده که نمی خواهند آن را منتشر کنند.
از مضرات محرمانه بودن مذاکرات امکان سوء استفاده طرف مقابل از آن است
محمد حسن قدیری ابیانه، سفیر اسبق ایران در مکزیک و استرالیا در خصوص چرایی محرمانه بودن مذاکرات ایران و گروه 1+5 در ژنو به خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان گفت: محرمانه بودن مذاکرات فواید و مضراتی دارد که در حال حاضر مضرات آن بیشتر است.
وی از جمله مضرات محرمانه بودن مذاکرات این دور ایران و گروه 1+5 در ژنو را این گونه تشریح کرد: دشمنان ما یعنی آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی از کل محتوی مذاکرات مطلع هستند و در خلا خبری می توانند که علیه ما از آن استفاده کرده و به جوسازی رسانه ای علیه ما بپردازند.
قدیری ابیانه با بیان این که حتی به کار گرفتن اطلاعات غلط به عنوان متن مذاکرات در این صورت امکان پذیر است، افزود: دشمنان ما به دلیل محرمانه بودن مذاکرات می توانند از اطلاعات غلط به عنوان اطلاعات موثق استفاده کنند و به انتشار آنها بپردازند که چنین اقدامی آثار مخربی هم در عرصه بین المللی و هم در داخل کشور خواهد داشت و در هیچ صورتی به نفع ما نیست.
کارشناس مسائل استراتژیک به تاثیری که نتیجه مذاکرات بر اقتصاد داخلی ایران به صورت گذرا گذاشته اشاره کرد و اظهارداشت: متاسفانه چون نرخ ارز و طلا و برخی قیمت ها از نظر روانی تحت تاثیر نتایج مذاکرات قرار گرفته یک نقطه ضعف بزرگ برای ایران رقم زده است. زیرا کشور ما می تواند دچار نوسان شود و قیمت ها نه به خاطر مسائل واقعی که به خاطر مسائل روانی دچار تغییر می شودو با این وجود به نظرم بهتر است مسائل شفافتر مطرح شود.
سفیر اسبق ایران در مکزیک ادامه داد: به این دلیل که طرفهای ما اطلاعات مذاکرات را دارند و در اختیار کشورهای غیر 1+5 یعنی رژیم صهیونیستی نیز قرار می دهند معتقدم تیم قوی رسانه ای باید هدایت امور این چنینی را به عهده بگیرد و در کنار مذاکرات حاضر باشد.
وی معتقد بود: در مذاکراتی که ایران بر سرمسائل هسته ای با طرفهای غربی انجام می دهد یک جنگ رسانه ای نیز حاکم است و طرف مقابل از ابزار رسانه ای برای پیش برد سیاست های خود بهره می برد ایران نیز باید از چنین ابزاری نهایت استفاده را انجام دهد و هر بخشی از مذاکرات را که درست می داند با استفاده از تیم رسانه ای قوی به انتشار بپردازد که امکان سوء استفاده از آن وجود نداشته باشد.
قدیری ابیانه با یادآوری این که تا کنون هیچ کدام از هیات های مذاکره کننده ایران با غرب از وجود تیم رسانه ای قوی برای حضور در جنگ نرم و مقابله با طرف غربی بهره مند نشده اند، خاطرنشان کرد: ایران در دیپلماسی عمومی و تبلیغات جهانی ضعیف است و اگر پیام انقلاب ما به جهان منتقل شده است نقش رسانه ها نبوده و دشمنی دشمنان ما باعث شده که پیام انقلاب ایران به سراسر جهان منتقل شود.
سفیر اسبق ایران در ایتالیا در پایان عنوان کرد: من معتقدم باید در ایران به دیپلماسی عمومی توجه بیشتری بکنیم و در جنگ نرم با استفاده از تبلیغات با قاطعیت حضور یابیم تا در چنین مواردی با استفاده از دیپلماسی قوی عمومی بتوانیم به پیش برد مذاکرات کمک کنیم.
اصرار ظریف بر محرمانه بودن مذاکرات به دلیل منحرف نشدن مسیر گفتگوهاست
مهدی مطهرنیا، کارشناس سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص چرایی محرمانه بودن مذاکرات هسته ای ژنو گفت: در دولت های قبل هم این امر وجود داشته و هیچگاه متن مذاکرات در معرض دید افکار عمومی قرار نگرفت.
وی ادامه داد: اما در حال حاضر به واسطه شتاب روز افزون دستگاه دیپلماسی در حل پرونده هسته ای در چارچوب دکترین دیپلماسی به موازات بهره برداری و سوء بهره برداری در برخوردهای جناحی و حزبی روند به گونه ای شده است که دکتر ظریف در جهت محدودسازی مانور تبلیغاتی مذاکره کنندگان در اردوگاه 1+5 ایجاد کرده است که موجب این سوء بهره برداری می شود.
مطهرنیا با بیان این که ما باید برخی گزاره های جدی را پذیرا باشیم، افزود: مذاکرات و متن مذاکرات و پیشنهادات در پرونده هسته ای از قبل تا کنون محرمانه بوده است و آنچه که بیان شده در گمانه زنی های مجازی بوده است.
این کارشناس مسائل استراتژیک خاطرنشان کرد: در بسیاری از مصاحبه های مطبوعاتی از سوی هدلاین ها یا سرتیم های مذاکره کننده اطلاعاتی کلی در باب مذاکرات داده می شود که این بار نیز این اطلاعات کلی به همان اندازه یا بیشتر به صورت رسمی و غیر رسمی به افکار عمومی منتقل شده است.
وی در ادامه به ارتباط وسیع ظریف با افکار عمومی در شبکه اجتماعی اشاره کرد و اظهارداشت: حتی وزیر امور خارجه در شبکه های اجتماعی بسیار زودتر از خبرگزاری های رسمی این اطلاعات را اطلاع رسانی کرده است.
مطهرنیا در ادامه تصریح کرد: ظریف برای جلوگیری از تحرک رادیکالیسم موجود در جبهه بین الملل و به ویژه رژیم صهیونیستی از طرفها رسما خواسته است تا مذاکرات محرمانه بماند و به عنوان یک در خواست رسمی در جلسه این نکته را بیان کرده است.
وی گفت: ظریف در تلاش بوده که انتشار متن مذاکرات و واکنش هایی همچون واکنش رژیم صهیونیستی در انحراف مسیر مذاکرات تاثیر نگذارد.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی در خصوص برخی واکنش های تند به سخنان ظریف در مورد محرمانه بودن متن مذاکرات معتقد بود: این نکته جالب است که در ایران ما شاهد آنیم که بسیاری از مدعیان دفاع از منافع ملی در پرونده هسته ای خواهان آشکار شدن متن مذاکرات شده اند در صورتی که پرونده هسته ای یک پرونده ملی است و نباید در عرصه سیاست داخلی در رقابت درون جناحی و بین جناحی دست مایه رقابت شود.
پایان پیام/
نظر شما