به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، یازدهمین اجلاس بین المللی پیرغلامان حسینی (8 و 9 آبان) سال جاری با هدف تکریم و تعظیم شعائر اسلامی با الهام از عاشورا و حادثه کربلا و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و احیای سنت های عاشورایی در گرگان برگزار می شود.
قرار است در این همایش برنامه های متعددی اجرا شود که یکی از آنها مراسم عزاداری دسته چویی است که هر ساله در ماه محرم و ایام سوگواری سالار شهیدان در محلات قدیمی گرگان و محوطه میدان عباسعلی برگزار می شود.
حجت الاسلام نورالله ولی نژاد، مدیر کل تبلیغات اسلامی استان گلستان در این زمینه گفت: سنت ها باورهای ما را تشکیل می دهند و همین باورها هستند که به ما شخصیت و هویت فرهنگی و دینی می دهند.
وی افزود: مراسم دسته چوبی از سنت های قدیمی مردم گرگان بوده که برای اظهار ارادت به ساحت مقدس امام حسین (ع) انجام می شده است.
فلسفه دسته چوبی در گرگان
عبدالرحیم پناهی، پیرغلام حسینی و مسئول انجمن خیریه حضرت صاحب الامر (عج) گرگان در مورد فلسفه دسته چوبی به خبرنگار شبستان گفت: فلسفه دسته چوبی در گرگان به این صورت است که مردم گرگان در زمانی که امام حسین(ع) زندگی می کرد به اسلام و ائمه ارادت خاصی داشتند.
وی ادامه داد: در همان زمان که امام حسین(ع) علیه یزید علیه اللعنه قیام کرد و وارد صحرای کربلا شد به بلاد مختلف نامه نوشت که من برای احیای دین جدم رسول الله قیام کردم و این نامه را برای همه نقاط فرستاد.
عضو هیئت مدیره کانون مداحان و شاعران آیینی استان گلستان افزود: در آن زمان این نامه به منطقه گرگان رسید اما چون کسی در منطقه سواد خواندن نداشت دنبال یک آدمی بنام مصطفی می گشتند که خواندن بلد بود. وقتی آنها دنبال مصطفی می گشتند می گفتند: کو مصطفی که بخواند رقم یعنی مصطفی کجاست که این نامه را بخواند. بعد از جستجوی زیاد مصطفی را پیدا می کنند و وی نامه را که به عربی نوشته شده بود، برای مردم متدین گرگان در محوطه دربنو می خواند.
پناهی گفت: مردم گرگان با خواندن نامه به وجد می آیند و با هر وسیله ای که در دست داشتند اعم از بیل، کلنگ، چوب و نیزه و غیره راه می افتند. به نزدیکی های دامغان که می رسند خبر می رسد که امام حسین در صحرای کربلا به شهادت رسیده است که از همانجا با گریه و زاری و حالت عزا به گرگان بر می گردند و عزاداری می کنند، بر سر و صورت زده و لباس های خود را گلی می کنند.
دسته چوبی سنت فراموش شده گرگان
سنت عاشورایی دسته چوبی در محلات قدیم گرگان مانند سرپیر، دباغان، سبزه مشهد و میخچه گران رواج بسیار داشت که بر اثر مرور زمان به فراموشی سپرده شده بود اما چند سالی است که مجددا احیا شده است.
وقتی این دسته ها وارد محلات می شدند درخواست نقت، پارچه و نذرو نیاز می کردند و به قولی بعد از دم گرفتن مجددا حرکت می کردند و شعر می خواندند.
محله میخچه گران هر ساله در شب پنجم محرم این مراسم را برگزار می کند به این صورت که با دسته های چوبی که آتش بر روی آن است به محلات دیگر مانند سبزه مشهد و نعلبندان می روند.
همچنین در شب دوازدهم محرم که شب سوم شهادت امام حسین (ع) به حساب می آید مردم محلات قدیمی که در بالا ذکر شد با دردست گرفتن چوب یا نی و یا نیزه به محلات دیگر رفته و اشعار عاشورایی و ذکر حسینی می خوانند.
یکی از این اشعار اینست که:
ما غلامان علی شب دوران می زنیم / تیر بر فرق یزید نا مسلمان می زنیم...
از گردن خود دین ادا می کنم امشب / جان را به فدای شهدا می کنم امشب
احیای این سنت در اجلاس پیرغلامان حسینی
این سنت قرار است در یازدهمین اجلاس پیرغلامان حسینی اجرا شود تا با احیا آن مردم منطقه با فرهنگ و آداب و رسوم قدیی خود آشنا شده و جزییات بیشتری از معارف دینی دریافت کنند.
بیش از 650 مهمان خارجی و شرکت کننده داخلی این سنت زیبای مردم گرگان را به چشم خواهند دید و رسانه های مختلف نوشتاری و مجازی تصاویر مربوط به آن را به سراسر جهان مخابره خواهند کرد و به این صورت می توان اجلاس پیرغلامان را سکوی معرفی سنت های قدیمی گرگان به جهان دانست.
پایان پیام/
نظر شما