به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، حسن رحیمپورازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ظهر امروز(26مهر) در همایش تمدن نوین اسلامی اظهار کرد: دانستن تحقق تمدن اسلامی نوین ضروری است.
وی با اشاره به این مطلب که برای تحقق تمدن نوین اسلامی دو مولفه انسانیت و عقلانیت و فهم اصیل اسلامی از این دو ضروری و مهم است، خاطر نشان کرد: تمدن دینی هدفش خداوند است و اجرای احکام آن که همگی به نفع انسان است رستگاری و تحقق انسانیت و عقلانیت را به همراه دارد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه وحدت اسلامی، شرط اصلی تمدن سازی اسلامی است، گفت: انسانیت و عقلانیت دو عامل اصلی و اساسی برای تمدن سازی اسلامی در جهان کنونی است.
رحیم پور ازغدی با اشاره به برخی آیات قرآنی در ارتباط با برابری میان انسانها افزود: در قرآن کریم آمده که شما را از نژادهای مختلف آفریدیم تا با یکدیگر به تعامل برسید و نه اینکه تفاخر کنید.
وی افزود: دیکتاتوریهای دستنشانده و اختلافات فرقهای و مذهبی میان مسلمانان از جمله جدایی تسنن از تشیع سبب شده تمدن اسلامی که زمانی در حوزههای علم و فلسفه و کلام و فقه رکورد دار جهان بود امروز به مصرف کنندگان فرهنگ غربی تبدیل شوند.
رحیمپور ازغدی در همین راستا بررسی علمی اختلافات میان تسنن و تشیع را برای روشن شدن تمدن اسلامی از نگاه تشیع ضروری دانست و بیان کرد: وحدت اسلامی شرط اصلی تمدن سازی نوین اسلامی است و با این حال نباید برای رسیدن به این وحدت از اصول اساسی تشیع عدول کنیم.
وی با بیان اینکه برای ساخت تمدن اسلامی باید مسائل مان را با جهان اسلام حل کنیم خاطرنشان کرد: مانع بزرگ ما در مسیر بیداری اسلامی و تمدن نوین اسلامی عدم وحدت میان مسلمین جهان است که دشمن با استفاده از همین عامل مانع از ترقی و توسعه در جوامع اسلامی میشود.
این استاد حوزه و دانشگاه با انتقاد از اومانیسم غربی و عقلانیت مستتر در آن که نوعی نفس پرستی است، تصریح کرد: تعریف مادی از انسان کرامت آن را از بین میبرد و آن را به سوی نوعی نفس پرستی و شهوت پرستی میکشاند چرا که مبانی و مبادی تمدن اومانیستی غرب در جدایی میان انسان و خدا است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: در یک فرهنگ انسان آتش معرفت را از خدایان میرباید و در فرهنگی دیگر انسان تا مقام خلیفه الله بالا میرود، تفاوت موجود در این زمینه تفاوت میان تمدن غربی و اسلامی را مشخص میسازد.
رحیمپور ازغدی با تاکید بر اینکه تعریف نادرست نمیتوان از تمدن اسلامی ارایه کرد، افزود: تمدن اسلامی را باید با نقد تعاریف موجود از تمدن تعریف کرد چرا که معمولا نظریات مرتبط با تمدن آمیخته با پیشفرضهای ایدئولوژیک و جانب دارانه است که تمدن را خاص جوامع غربی و ساخته مدرنیته میداند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه اسنادی موجود است که بر طبق آن قوانین زندگی شهری در تمدنهای اسلامی پیشین تا 36 جلد کتاب بوده است، اذعان اشت: تمدن یونان باستان که در بسیاری از نظریات غربی سرآغاز تمدن غرب شناخته شده، انسانها را به دو بخش افراد آزاد و برده و بربر تقسیم کرده بود.
رحیم پورازغدی با اشاره به این مطلب که این تفکر طبقاتی به بشر و این دیدگاه استکباری تئوریزه شده مانع رشد آزادی و برابری در میان انسانها بوده است، تصریح کرد: برخی از موانع تمدن سازی اسلامی در رژیمهای استکباری و استبدادی حاکم بر جهان اسلام است.
وی نگاه مادی به انسان را نقطه آغاز تمدن مادی قلمداد کرد و گفت: تمدن مادی اصالت جسم بوده که با رسالت انبیاء الهی به کل مغایر است، تمدن اسلامی آن است که اصالت بر روح و جسم به طور همزمان و اولویت بیشتر بر اصالت روح باشد.
پایان پیام/
نظر شما